די למונופול הרבנות
די למונופול הרבנות
נטישת קפה קדוש את הכשר הרבנות אחרי שנדרש להכין קרואסונים משולשים היא עוד מקרה שבו הרבנות תרמה להמאסת הדת. רק שבירת המונופול תחלץ את הכשרות, את היהדות ואת הכלכלה מהנזק הכבד של הרבנות
מערכת הכשרות של הרבנות ספגה מכה כואבת כאשר קפה קדוש הפופולרי במרכז ירושלים ויתר לאחרונה על הכשר המועצה הדתית ועבר להכשר הפרטי של ארגון רבני צהר. זה היה אחרי שהקפה קיבל דרישות כמו להכין קרואסונים משולשים ולהדביק מדבקות על כל המוצרים, כדי שאיש לא יטעה לחשוב שהם פרווה ולא חלביים. משולש מזוהה בעולם הכשרות עם חלביות. זה עוד מקרה שבו הרבנות הממלכתית מוכיחה שהיא האויב מספר אחת של היהדות בישראל ותורמת להמאסת הדת על הציבור הרחב.
צהר הוא גוף של רבנים דתיים לאומיים ממסדיים שתומכים בקיומה של רבנות ממלכתית. רבניו שייכים לשדרה הראשונה של הנהגת הציבור הדתי-לאומי. העובדה שהם הקימו לפני שנתיים מערכת כשרות מתחרה מעידה על ייאוש עמוק מהקנאות והסיאוב של כשרות הרבנות. המאבק שלהם אינו נגד כשרות, אלא בעד כשרות אמינה וגם הגיונית.
אבל למאבק במונופול הרבנות יש גם משמעויות כלכליות מרחיקות לכת. עלות הכשרות בישראל היא 2.8 מיליארד שקל בשנה, והיא מהווה 3% מעלות שוק המזון בישראל. כך עולה מדו"ח שהוכן עבור האוצר ב-2015. סביר שמאז העלות גדלה לא מעט. הכשרות מעלה את מחירי המזון המיובא ב־5%–27%, כלומר מעלה את יוקר המחיה. הנזק שגורם מונופול הכשרות בשל כשרויות כפולות של הרבנות ובד"צים, הוא כ־600 מיליון שקל בשנה. עלות הכשרות בבתי המלון מגיעה ל־209 מיליון שקל בשנה ותורמת לעלות הגבוהה של התיירות בישראל.
צריך לקוות שהמהלך של קפה קדוש יהווה פריצת דרך למעבר המוני של עסקי מזון להכשר האלטרנטיבי. צריך לקוות גם שבעקבות הכשר צהר יקומו הכשרים פרטיים נוספים, כולל הכשר של הזרמים המתקדמים. כי רק שבירת המונופול על הכשרות תחלץ את הכשרות, את היהדות ואת הכלכלה, מהנזק הכבד שגורמת להן הרבנות.