סגור

דעה
דרוש מנהל שיתופיות לקואליציה

החוסן ארוך הטווח ויכולת ההשפעה של קואליציית בנט-לפיד תלויים פחות בהסכמים החתומים, ויותר באמון וביחסים. לכן יש צורך בתפקיד חדש - מנהל שיתופיות - כפי שיש בארגונים עסקיים; האיש שיהווה מגשר בין כל החלקים

החגיגות וההתרגשות בהקמת הקואליציה מזכירות את השמחה המתפרצת בחתונה מיד לאחר החופה. כל מי שנוכח שמח, מאד מקווה שהנישואים יחזיקו מעמד ואף יהיו טובים, אך יודע שהסיכוי לכך אינו גבוה. מחוץ לגן האירועים נמצאת האקסית המתוסכלת של החתן, ובאזור גם האקס הנבגד של הכלה.


אין צורך לפרט את מכלול הסיכונים לקואליציה, מבית ומחוץ. הפרשנים חוזרים על עצמם וכולנו מכירים היטב. מה שצריך להטריד את כולנו זה מה נעשה עם זה? הסכנה הגדולה ביותר טמונה בהנחה ש"יהיה בסדר". זה כל כך ישראלי. כל כך הגיוני. כל כך לא הגיוני.

1 צפייה בגלריה
נפתלי בנט יאיר לפיד ישיבת ממשלה ראשונה 20.6.21
נפתלי בנט יאיר לפיד ישיבת ממשלה ראשונה 20.6.21
נפתלי בנט ויאיר לפיד בישיבת הממשלה ראשונה
(EPA)

יאיר לפיד ונפתלי בנט, ביחד עם שאר ראשי המפלגות, עשו את הבלתי ייאמן. הם יצרו ביחד ובמנהיגות אחראית את הפתח לשינוי המשמעותי ביותר בעידן זה בישראל. בדומה לבני הזוג שהביאו מתחת לחופה משפחה מגוונת ושלל חברים קרובים שאין שום קשר ביניהם. הם גם חתמו על הכתובה וכתבו הסכם ממון מעולה. אבל החוסן ארוך הטווח ויכולת ההשפעה של הקואליציה תלויים פחות בהסכמים החתומים, ויותר באמון וביחסים.
עניין זה חשוב מדי מכדי להשאירו לרצון הטוב ולהסכמה לשמור על רוח זו, שקיימת כיום בין שני המובילים, גם בעתיד. עצם קיומה של הקואליציה ובוודאי יכולת התפקוד וההשפעה שלה יהיו מאותגרים בכל רגע נתון. בשלב זה עדיין קיימת מידה של אופוריה, היעדר מטענים שנוצרים ביחסים והרבה רצון טוב. לכן נדרש כבר כעת ליצור את התשתית לניהול היחסים והמחלוקות.
במרחבים הארגוניים מתפתח בתקופה זו תפקיד חדש – CCO, מנהל השיתופיות -Chief Collaboration Officer. קיימת כיום הבנה שהשיתופיות, האמון והיחסים חשובים לצמיחה עסקית כמו גם להישרדות, לביצוע של כל פרויקט מורכב וליצירת רלוונטיות וערך. ייתכן שברגעים אלו הזירה הפוליטית הישראלית מתחילה להבין ולאמץ כיוון זה.
הרעיון הוא שאותו גורם מקצועי ניטרלי ילווה את הקואליציה ויסייע ביצירת אמון, חוסן, הבנה הדדית, מקסום דיאלוג, בניית הסכמות ושיתופיות. הוא יפעל מטעם כולם ועבור כולם, ולא מטעם יו"ר הקואליציה, יהיה בנגישות ישירה לכל הח"כים, ישמור על סודיות מוחלטת, ויתנהל כמגשר ללא יכולת הפעלת סמכות. גורם זה יפנה את המנהיגים ממרבית משימות הגישור והתיווך לטובת ניהול המדינה, הן בשוטף והן בעת משברים.
לא מזכיר הממשלה ולא מנכ"ל המשרד יכולים לתת מענה לעניין זה. יש להם מספיק משלהם, והם אחראים להחלטות, הכרעות ואג'נדות שונות. לעולם לא יהיו ניטרליים ופנויים לטובת בנייה מתמדת וארוכת טווח של יחסים. מדובר במרכיב אחד, מרכזי ומשמעותי, מתוך מכלול כלים ותהליכים הנדרשים כתשתית לפעולה סינרגטית ואפקטיבית של הממשלה.
עמרי גפן הוא מומחה לגישור, שיתופיות ואמון, שותף בקבוצת גומא-גבים, מרצה במרכז הבינתחומי ובאוניברסיטת תל-אביב
לכתבה זו פורסמו 0 תגובות ב 0 דיונים
הוספת תגובה חדשה
אין לשלוח תגובות הכוללות מידע המפר אתתנאי השימוש של כלכליסט לרבות דברי הסתה, דיבה וסגנון החורג מהטעם הטוב.