סגור

בלעדי לכלכליסט
אמסלם בוחר בכאוס, וחברות ענק ממשלתיות פועלות ללא יו"ר

מינויו של יו"ר קצא"א שוקי אורן פקע לפני 3 חודשים, אבל הוא ממשיך לכהן במקביל לתפקידו כיו"ר הבנק הדיגיטלי; חברת החשמל תישאר ללא יו"ר אם יפתח רון טל ימונה ליו"ר מגדל; ותע"א חולקת יו"ר עם חברת פז. רשות החברות נוסח נתניהו ואמסלם

לפני כחודשיים וחצי יצא לדרך פיילוט הרצה ראשוני של הבנק הדיגיטלי של אמנון שעשוע, שבראשו עומד היו״ר שוקי אורן.
אורן היה בעבר החשב הכללי במשרד האוצר ובהמשך הדרך מונה לכהן כיו״ר קצא"א - מינוי שפקע פורמלית לפני 3 חודשים. אלא שמסתבר שמשרד האוצר נמנע מלמנות מחליף לאורן, ולכן הוא ממשיך לבצע את שני התפקידים במקביל, ולקבל מהמדינה שכר של 35,000 שקל לחודש עבור 50% משרה. אורן מקבל גם חדר במשרדי קצא"א במגדל אמות משפט בתל אביב וזכאי לשירותי משרד ומזכירה.
אורן מכהן כיו"ר קצא"א א', קו צינור אילת אשקלון, שנהנית ממסכת חיסיון מוחלט וכפופה רק למשרד האוצר, ולא לרשות החברות הממשלתיות – למרות שהיא חברה ממשלתית לכל דבר ועניין. במשרד האוצר סירבו להשיב לפניות "כלכליסט" בנושא ומסרו רק כי אורן הודיע שאינו מעוניין בהארכת כהונתו וכי משרד האוצר פועל למינוי יו״ר חדש. לא ברור אילו פעולות מתבצעות בהקשר זה, וכמה הן ניתנות לביצוע בהינתן הפלונטר הפוליטי, שבמסגרתו פועלת בישראל עד למועד לא ידוע ממשלת מעבר.
המינוי פקע, היו"ר נשאר
אורן התמנה ב־2007 לחשב הכללי במשרד האוצר, במקומו של ירון זליכה, וכיהן בתפקיד 4 שנים, עד 2011. באותה תקופה יהלי רוטנברג, כיום החשב הכללי, כיהן כחשב בכיר במטה החשכ״ל, תחת אורן. בתפקידו כיום רוטנברג מופקד על קצא״א.
2 צפייה בגלריה
מימין אורן פז הראל לוקר דודי אמסלם יפתח רון טל
מימין אורן פז הראל לוקר דודי אמסלם יפתח רון טל
מימין: שוקי אורן, הראל לוקר, דודי אמסלם ויפתח רון טל
(צילומים: אוראל כהן, אבי מועלם, עמית שעל, יאיר שגיא)
מקורות בסביבתו של אורן אומרים כי הוא מעוניין לסיים את תפקידו בקצא״א בכדי להתפנות לחלוטין לתפקידו הנוכחי בבנק הדיגיטלי, אלא ש"משרד האוצר אפילו לא משיב לפניות שלו בנושא". יחד עם זאת, אורן רשאי להודיע על התפטרותו, זאת בפרט במצב בו תקופת כהונתו שהוגדרה מראש ממילא פקעה לפני כמה חודשים.
בסביבתו של אורן טוענים כי הוא מגלה אחריות ואינו רוצה להשאיר את התפקיד לא מאויש. הפעילות בקצא״א א׳ מצומצמת כיום לעומת העבר לאחר שרוב פעילותה ונכסיה של עברו לחברה החדשה, המכונה קצא"א ב' – קו צינור אסיה אירופה – שהיא חברה ממשלתית המפוקחת על ידי רשות החברות ואינה זוכה לאיפול מוחלט כפי שחל על קצא״א הישנה. מכוח מינויו כיו"ר דירקטוריון קצא"א א', מכהן אורן גם כיו"ר דירקטוריון דוראד אנרגיה, שמפעילה תחנת כוח דרומית לאשקלון ומוחזקת בידי קצא"א (37.5%). אורן מכהן כיו"ר חברת בת נוספת של קצא״א – שתא״א (שירותי תשתיות אשקלון אשדוד) – שני המינויים הללו עדיין תקפים על אף שהמינוי של אורן ליו"ר קצא"א כבר פקע.
מחירו של פלונטר
חוסר היציבות הפוליטי בישראל בשנתיים וחצי האחרונות ייצר מציאות בה איוש של משרות בכירות ובהם יושבי ראש של חברות ממשלתיות ותאגידים ציבוריים, לא מתבצע בשל אילוצי ממשלת המעבר. בחודשים האחרונים מצב זה מייצר מציאות בלתי מתקבלת על הדעת שבה חברות ענק במשק נותרות ללא יו״ר פעיל או עם יו״ר פעיל שמחזיק בתפקיד משמעותי בשוק הפרטי ומחלק את זמנו בין שני התפקידים – לא בהכרח באופן שווה בשווה.
2 צפייה בגלריה
חוף קצא"א ב אילת
חוף קצא"א ב אילת
מתקן קצא"א באילת
(צילום: יאיר שגיא)
בדומה להתנהלות בקצא״א, גם יו"ר התעשיה האווירית הראל לוקר שהודיע בינואר על עזיבתו את התפקיד לאחר שמונה כיו"ר חברת פז, ממשיך לכהן בשני התפקידים במקביל. הסיבה לכך היא ממשלת המעבר והיעדר הסכמה בין שר הדיגיטל אמסלם לשר הביטחון גנץ על זהות המחליף, מה שהיה מאפשר לכל הפחות לבקש לקבל היתר משפטי מיוחד למינוי על אף הפלונטר הפוליטי.
מי שאמור לפעול לכך שחברות ממשלתיות יוכלו להמשיך בתפקוד תקין גם בתקופות בחירות היא רשות החברות, שבעצמה פועלת כבר חצי שנה ללא מנהל, מאז שינקי קוינט שכיהן כמנהל הרשות מונה לראש רשות מקרקעי ישראל (רמ"י). בעבר שר האוצר היה הממונה על רשות החברות, אך לפני שנה, במאי 2020, הוקם משרד הדיגיטל הלאומי עבור השר דודי אמסלם (ליכוד). למשרד סופחה גם רשות החברות הממשלתיות ונציבות שירות המדינה, על רקע קרבתו של אמסלם לראש הממשלה בנימין נתניהו. במסגרת האחריות על רשות החברות נקלע אמסלם לקרב מתוקשר מול היועץ המשפטי לממשלה, תחילה על רקע רצונו לשנות את נבחרת הדירקטורים ואחר כך כאשר היועץ המשפטי מנע ממנו למנות את מיכל רוזנבוים למנהלת רשות החברות – בשל תקופת הבחירות. אמסלם בתגובה הודיע כי הוא מסרב להנחייה למנות ממלא מקום מקרב עובדי המדינה וכך מוצאת עצמה הרשות ללא מנהל חודשים ארוכים.
פרט נוסף – שממחיש את תפיסת אמסלם וראש הממשלה לגבי רשות החברות – הוא שמאז ניתוק הרשות ממשרד האוצר היא איבדה את שירותי הדוברות שלה. וכך רשות ממשלתית חסומה לפניות עיתונאים כאשר יועץ התקשורת הפוליטי של אמסלם מגיב מעת לעת לשאילתות בשם הרשות.
הרפורמה בחשמל תחכה
מעבר לתע"א, רשות החברות ולקצא"א, מעגל החברות הממשלתיות והגופים הציבוריים שנותרים ללא מנהלים הולך ומתרחב. בימים הקרובים צפוי יו"ר דירקטוריון חברת החשמל יפתח רון טל להתמנות כיו"ר חברת מגדל, מה שאומר שחברת החשמל תשאר ללא יושב ראש.
על פי חוק החברות הממשלתיות, דירקטוריון החברה בוחר באחד מחבריו ליושב ראש, אבל הבחירה טעונה את אישור השרים הרלבנטים, במקרה זה שר האנרגיה יובל שטייניץ והשר אמסלם. יחד עם זאת החוק מאפשר גם לממשלה למנות יו"ר מקרב חברי הדירקטוריון "אם ראתה בכך צורך". אבל אלה אינם תקפים לפי הנחיות היועץ המשפטי לממשלה בתקופת בחירות, אז יש להימנע ממינוי קבע. במילים אחרות, לפי שעה לא ניתן יהיה בינתיים לאייש גם את תפקידו של רון טל. הפתרון היחיד שיתאפשר במצב זה הוא מינוי יו״ר נקודתי לכל ישיבה על ידי הדירקטוריון.
אפשרות נוספת היא מינוי יו"ר דירקטוריון זמני, לתקופה קצרה של עד שנה, באופן שיבטיח שהמינוי לא יכבול את שיקול דעת הממשלה הבאה – כך לפי עמדת היועץ המשפטי לממשלה, אם כי אין לאפשרות הזו עיגון פורמלי בחוק החברות הממשלתיות.
משרה בכירה נוספת שתתפנה בקרוב היא של הממונה על התחרות, וזאת לאור הודעתה של מיכל הלפרין, השבוע, כי בכוונתה להקדים את פרישתה במספר חודשים ותסיים את תפקידה בתחילת אוגוסט. השר הממונה על רשות התחרות הוא עמיר פרץ, שר הכלכלה, שהודיע כי ימנה ועדת איתור. עם זאת, ממונה על התחרות מתמנה לפי החוק על ידי הממשלה, וזאת לפי הצעת השר. כלומר מדובר במינוי שלא ניתן לעשות אותו בתקופת בחירות ולא ברור איך מתכוון פרץ להקים ועדת איתור בעת הזו. ככל שעד אוגוסט לא תקום ממשלה, יוכל פרץ למנות ממלא מקום להלפרין.
שוקי אורן מסר בתגובה: "עם הפעלת רשיון הבנק הדיגיטלי במרץ השנה ביקשתי להרחיב את היקף משרתי בבנק. הודעתי למשרד האוצר על רצוני להשתחרר מהתפקיד בקצא"א בהקדם האפשרי".
ממשרד האוצר נמסר בתגובה: "מינוי של מר אורן קיבל בעבר את כל האישורים הרלבנטיים. הוא הודיע כי אינו מעוניין בהארכת הכהונה, לאור האמור משרד האוצר פועל למינוי יו"ר חדש".