המתווה לענף התיירות - למעלה מ-100 מיליון שקל
המתווה לענף התיירות - למעלה מ-100 מיליון שקל
לנוכח הפגיעה הקשה בענף התיירות, דנה ועדת הכספים במתווה המוצע. הוא כולל 60 מיליון שקל לבתי המלון, עד 45 מיליון שקל למארגני תיירות נכנסת, וייתכן ש-5 מיליון שקל למורי דרך. למרות זאת, נציג האוצר אמר כי מדובר בסיוע שיהיה תקף עד סוף השנה: "אם יהיה גל קורונה נוסף זה עניין אחר, אבל המדינה לא יכולה להחזיק עסקים עד בלי די"
ועדת הכספים, בראשות ח"כ אלכס קושניר (ישראל ביתנו), קיימה היום בצהריים (ג') דיון בנוגע לסיוע לענף התיירות, לנוכח הפגיעה הקשה שהענף חווה מאז פרוץ משבר הקורונה.
הדיון נסוב בעיקר על תמיכה בענף התיירות הנכנסת, וזאת מתוך תפיסה כי תיירות הפנים אינה נמצאת במשבר. הוועדה דנה במתווה הסיוע גם לפני מספר שבועות, עוד בתקופת הממשלה הקודמת.
המתווה, בגובה של למעלה מ-100 מיליון שקל, הוצג על ידי נציג משרד האוצר הראל שליסל, והוא יחול במחצית השנייה של 2021. הוא כולל סיוע המוערך ב-60 מיליון שקל עבור בתי מלון שנפגעו בלפחות 40% מסך המחזור שלהם לעומת התקופה המקבילה ב-2019. כמו כן, המתווה כולל סיוע של 45-40 מיליון שקל למארגני התיירות הנכנסת.
מורי דרך יעבדו בתיירות פנים
אחד הנושאים "החמים" בדיון היה הסיוע למורי דרך. גישת האוצר היא שבשלב זה מורי הדרך צריכים לעבוד בהדרכות בתיירות הפנים, והפתרונות שהציגו כללו השתלבות של מורי הדרך כמדריכים בסיורים של רשות הטבע והגנים. חברי כנסת רבים התנגדו למתווה התמיכה הקיים במורי הדרך, ועל רקע הדברים הללו ביקש יו"ר הוועדה קושניר מהאוצר להוסיף 5 מיליון שקל למתווה, ונציג האוצר ענה שהוא ישקול זאת בחיוב.
נציגי חברת התעופה אל על וועד העובדים בחברה מתחו ביקורת על אי הכללתם במתווה, וכך גם מארגני התיירות היוצאת. יו"ר הוועדה הציע לאסוף עוד נתונים לגבי הפגיעה בגופים אלו. כמו כן קושניר הציע מתווה סיוע שיאפשר כניסה ממוקדת לארץ לצורך ענף תיירות הרפואית, שנותר גם הוא מחוץ למתווה כרגע.
שליסל אמר כי האוצר מבקש לסייע לענף, אך הוא מעוניין לעשות זאת בלי להמציא כלים שייקחו כמה חודשים כדי ליישם אותם. כמו כן אמר כי "המתווה מתוכנן עד לסוף השנה, מתוך ציפייה שזה מתווה סופי, והעסקים צריכים להיערך לזה. אם יהיה גל חדש של קורונה שיטרוף את הקלפים זה אירוע אחר לגמרי, אבל במצב בו נמשיך ביציאה, צריך להבין שהמדינה לא תחזיק את העסקים שנתיים–שלוש קדימה עד בלי די".
אי הסכמה על גובה הסיוע
בכל הקשור למורי הדרך, היתה אי הסכמה בין הח"כים לבין נציגי משרד האוצר ומשרד התיירות בנוגע להיקף הסיוע הנדרש ולנתונים שהוצגו. לפי האוצר, מרבית מורי הדרך השכירים מעל גיל 45 יוכלו ליהנות מהארכה הרוחבית שנעשתה לחל"ת, ומי שמתחת לגיל זה - ממודל החל"ת הגמיש. נציגי האוצר אמרו כי הם פועלים להגדיל את היצע עבודה למורי הדרך העצמאיים, בין השאר במסגרת בי"ס של החופש הגדול וסיורים מסובסדים לציבור מטעם רשות הטבע והגנים.
לפי האוצר, מספר מורי הדרך שלא מקבלים תשלום חל"ת הם כמה מאות בלבד. הח"כים ונציגי מורי הדרך הציגו מספרים אחרים, וטענו כי מספר מורי הדרך שזקוקים לסיוע מגיע לאלפים. הטענה המרכזית של מורי הדרך מתייחסת לכך שרבים מהם עובדים עם תיירים זרים בשפה זרה, ולכן לא מבצעים הדרכות בשפה העברית. כמו כן עלתה טענה כי רבים מהם לא עובדים עם ילדים אלא עם בגירים, והפתרונות המוצעים לא רלוונטיים עבורם.
יו"ר הוועדה סיכם את הדיון והציג דרכי פעולה להמשך סיוע לענפים שטרם קיבלו מענה: "בשבוע שעבר ביקשנו ממשרד התיירות וממשרד האוצר לגבש מתווה מהר ככל האפשר, וקבענו ישיבה. במהלך השבוע הזה שר האוצר ושר התיירות הגיעו לפתרונות בשלושה נושאים שעמדו על הפרק: ענף המלונאות, התיירות הנכנסת ומורי הדרך. לגבי מורי הדרך יש עוד עבודה לעשות. על שנעשה יש לברך. עם זאת האירוע לא הסתיים ויש שלושה נושאים לפחות שיש לטפל בהם: ראשית, אל-על. נקיים פגישת עבודה כדי להכיר את הנתונים יותר, ולראות במה ניתן לסייע; שנית, ענף התיירות היוצא. גם שם אני מבקש לקבל נתונים כדי להבין את עומק הבעיה ולבחון דרכי סיוע; שלישית, תיירות המרפא. שם הפתרון הוא להחזיר אתכם לפעילות בשיתוף משרד הבריאות. אני מבקש סבלנות, אנחנו לא מפקירים אתכם, כל חברי הוועדה, אין פה אופוזיציה או קואליציה, יש גם נכונות מצד שר התיירות והמשרד ושר האוצר והמשרד. אני מבהיר שאין כוונה לחזור למענקים לכולם, אבל במקומות נקודתיים בהם נוכל לסייע נעשה זאת".
מי שסייע בגיבוש המתווה יחד עם משרד האוצר היה שר התיירות יואל רזבוזוב. בין היתר רזבוזוב דחף לכך שהמלונות הסגורים יהיו בראש סדר העדיפויות של מתווה הסיוע. בכל הקשור למארגני התיירות הנכנסת, השר רזבוזוב דחף למציאת פתרונות יצירתיים שיאפשרו סיוע מידי.