בלעדי לכלכליסטבאוצר לא אהבו את פסיקת העליון, אז שללו את סמכויות העובד
בלעדי לכלכליסט
באוצר לא אהבו את פסיקת העליון, אז שללו את סמכויות העובד
אחרי שנתיים של השעיה זיכו שלוש ערכאות את יובל מכפש והמדינה אולצה להחזירו לניהול היחידה לחקירות שכר באוצר. בתגובה שלל ממנו הממונה על השכר את סמכויות הניהול והעביר אותו למשרד מרוחק מהיחידה
עד כמה המדינה יכולה להמשיך ולדרוס חייו של אדם מתחת למכבש הכוח שלה, תוך צפצוף לכאורה על פסק דין של שופט בית המשפט העליון מני מזוז? בקשה דחופה לצו מניעה שהוגשה אתמול לבית הדין האזורי לעבודה בירושלים מראה שכנראה ללא סוף.
ל"כלכליסט" נודע כי ביום ראשון האחרון, עם חזרתו לעבודה אחרי השעיה, של יובל מכפש, מנהל יחידת חקירות השכר והמודיעין באגף הממונה על השכר באוצר, לאחר שזוכה בשלוש ערכאות מאישומים בעבירות משמעת, הודיע לו הממונה על השכר באוצר קובי בר נתן על שלילת מרבית סמכויותיו.
בין השאר ניטל ממנו כל תחום החקירות ונאמר לו כי יטפל רק בנושאי מודיעין; הובהר לו כי לא יהיו תחתיו כלל כפיפים ולא ינהל את החוקרים שתחתיו בתור מנהל היחידה; הוא יועבר לשבת במשרד אחר, מבודד, בבניין הראשי של משרד האוצר ולא יישב עם היחידה שלו; כבר לא ידווח ישירות לבר נתן כבעבר אלא למשנה שלו אפי מלכין; ונאמר לו עוד כי לא יוכל לעבוד עוד מול יחידת התביעות בנציבות שירות המדינה משום שהממונה על המשמעת בנציבות, גיא דוד, איבד בו אמון, אף שהדבר אינהרנטי לתפקידו.
"הזיכוי קשה עבורם"
השיחה הזו עם מכפש נערכה ימים ספורים לאחר סיום השעייתו שארכה שנתיים, בעקבות החלטתו של השופט מזוז מלפני שבוע לדחות את רשות הערעור של המדינה על זיכויו של מכפש במחוזי ולפני כן בבית הדין למשמעת של עובדי המדינה. מכפש קיבל מכתב מנציבות שירות המדינה לפיה "משנתקבל פסק דין סופי בעניינך, ועל דעת נציב שירות המדינה, תופסק השעייתך לאלתר".
מכפש כבר ביקש מהעליון "לשים קץ למחול השדים המתרחש סביבי", וכעת, על פי הבקשה שהגיש לבית הדין, "הגיע לעבודה חדור מוטיבציה ורצון לחזור ולעסוק בניהול היחידה אותה ניהל שנים ומתוך תקווה לשים את התקופה הקשה מאחוריו". אולם, הוא במהרה נדהם לגלות שאף שזוכה כליל ושמו נוקה, החליט הממונה על השכר באוצר על "ריקון מלא ומוחלט של תפקידו מתוכן, נטילה של כל סמכויותיו ותפקידו".
קשה להשתחרר מהרושם שבאוצר מנסים לסגור חשבון עם מכפש, לאחר שידו היתה על העליונה במערכה המשפטית מולם, במהלכה הצליח מכפש להוכיח את חפותו לאחר שהועמד לדין בארבעה אישומים שכללו לא פחות מ־166 עבירות משמעת חמורות.
כבר ביום השיחה שנערכה למכפש פנתה עורכת דינו אילה הוניגמן במכתב דחוף לבר נתן וכתבה: "כל אחד מהתנאים שהוצבו למכפש בלתי חוקי ומהווה הפרה גסה של הדין וכללי הצדק הטבעי ונגוע בחוסר תום לב קיצוני". היא דרשה להשיב לו מיידית את כל סמכויותיו.
לאחר שבמשך כמה ימים לא קיבלה עו"ד הוניגמן כל תשובה ביקש אתמול מכפש מבית הדין האזורי לעבודה בירושלים להוציא צו מניעה שיורה למשרד האוצר ולבר נתן "להקפיא לאלתר את החלטתם ליטול באופן חד צדדי את כל סמכויותיו ולפגוע בתנאי העסקתו, ללא עילה, בניגוד לדין".
בבקשה לבית הדין כותבת הוניגמן כי זיכויו המלא של מכפש "לא הפריע" לבר נתן ליטול ממנו באבחת יד את כל סמכויותיו ובכללן סמכויות הניהול ותוכן תפקידו: "האם בר נתן סבור כי פסק דין מזכה המקבל אשרור של בית המשפט העליון הוא המלצה בלבד? מעבר לאי־חוקיות החמורה במעשיו של בר נתן, לא ניתן להתעלם מאטימות הלב שבמהלך".
לדבריה, היה מצופה מהמדינה לקבל את מכפש חזרה לעבודה ולנהל איתו שיח מכבד כיצד חוזרים למסלול עבודה משותף יחד לאחר הליך משפטי כה ארוך. במקום זאת, נטען, הפכו האוצר ובר נתן את ההליך המשמעתי נגד מכפש, "על שלושת גלגוליו, למאבק אישי שלהם", כנראה משום שלדבריה, "העובדה שמכפש זוכה קשה עבורם" — ולכן פעלו לשלילת סמכויותיו. "מדובר במעשים כה חמורים הנגועים באי־חוקיות כה עמוקה", מצוין בבקשה שבה נדרש בית הדין לעבודה "להתערב בהחלטה השערורייתית של המשיבים".
הכרעת דין מהדהדת
היחידה בראשה עומד מכפש מאז שנת 2013 אמונה על האכיפה של כל חריגות השכר בכ־800 גופים המתוקצבים בידי המדינה, ובהן רשויות מקומיות ותאגידים. מכפש, שניהל תחתיו שלושה עובדים, הושעה ביולי 2019 בעקבות תובענה יוצאת דופן בחריפותה שהוגשה נגדו בה יוחסו לו דיווחים כוזבים לכאורה על שעות עבודה שלא ביצע וקיבל עבורן שכר, דיווח כוזב על יציאות בתפקיד ואי החתמת כרטיס עובד בכניסה למקום העבודה והגשת בקשות לתשלומי אש"ל שלכאורה הוא לא היה זכאי לקבל.
בהכרעת דין מהדהדת של בית הדין למשמעת בספטמבר האחרון זוכה מכפש מכל העבירות שיוחסו לו. בפסק הדין נקבע שהמדינה לא העמידה תשתית ראייתית מספקת להוכחת האישומים, ושלא בוצעו פעולות חקירה נדרשות לשם ביסוס החשדות נגדו.
שופטת בית הדין לעבודה יפה שטיין קבעה דיון בבקשה לשבוע הבא, והורתה למדינה למסור תגובתה עד לבוקר הדיון.
ממשרד האוצר נמסר בתגובה כי "המדינה תגיש לבית הדין את עמדתה באמצעות פרקליטות המדינה כמקובל".