סגור

משרד התקשורת: לדחוף את החקיקה והרגולציה התקועים

האתגרים הרבים במשרד התקשורת כוללים את הפחתת תעריפי הטלפוניה של בזק, את הרפורמה בדואר ישראל, וביטול ההפרדה בין תשתית לספק בשוק האינטרנט

משרד התקשורת מחכה לשר שימשיך את תהליך ההפשרה שלו אחרי קיפאון בן 4 שנים, אליו נכנס בעקבות התפוצצות תיק 4000. במרכזו - חשדות למתן טובות הנאה בדמות סיקור חיובי באתר וואלה מצד בעל השליטה לשעבר בבזק שאול אלוביץ' לראש הממשלה בנימין נתניהו בתמורה להקלות רגולטוריות. הפיכתו של מנכ"ל המשרד לשעבר שלמה פילבר, לעד מדינה והעננה הכבדה על השיקולים שהובילו את המשרד הפכו אותו לרדום ולחסר שיניים. גם מינוי של שרי התקשורת מטעם הליכוד אחרי שראש הממשלה בנימין נתניהו עזב את המשרד — צחי הנגבי, איוב קרא ודודי אמסלם — לא קידם את הפעילות שלו, כשאלה העדיפו בעיקר להימנע מלקבל החלטות.
מדובר בשנים קריטיות עבור שוק התקשורת, שגולת הכותרת שלהן היא קפיצת הדרך הטכנולוגית שהגיעה לשיאה בשנה החולפת, בתקשורת הקווית (סיבים אופטיים) ובתקשורת הסלולרית - מעבר לדור 5 ושימושי העתיד כמו רכבים אוטונומיים, ערים חכמות וכדומה.



המצב הזה נמשך עד להקמתה של ממשלת נתניהו־גנץ וכניסתו של יועז הנדל לתפקיד שר התקשורת. תחת הנדל, ובהובלתה של לירן אבישר בן חורין מנכ"לית המשרד אותה מינה, החל משרד התקשורת לנער את קורי העכביש מתיקוני חקיקה ורגולציה נדרשים. זה לא החזיק מעמד יותר מדי זמן.
בדצמבר, עם ההליכה לבחירות חדשות והחבירה של הנדל, עד אז חלק מסיעת כחול־לבן, למפלגתו של גדעון סער, הוא פוטר מהתפקיד והמשרד נותר מיותם, כשגם הקיפאון של ממשלת המעבר לא תרם. השיתוק של ממשלת המעבר עיכבה משמעותית גם את הפעילות ברשויות שכפופות למשרד התקשורת, כמו הרשות השנייה והמועצה לשידורי כבלים ולוויין. רק השבוע, אחרי התערבות בג"ץ אושר רשמית מינויים של מישל קרמרמן־דקל לתפקיד מנכ"לית הרשות השנייה ושל ניר שוויקי לתפקיד יו״ר המועצה לשידורי כבלים ולוויין.
רשימת האתגרים העומדים בפני השר הנכנס גדולה למדי, וניתן למצוא בה, בין היתר, את הפחתת תעריפי הטלפוניה של בזק שאיים לחתוך לה הכנסות בכ־400 מיליון שקל בשנה - מהלך שנתקל בינתיים בהתנגדות מצד משרד האוצר; הרפורמה הממתינה לדואר ישראל והנפקת החברה המיועדת; ביטול ההפרדה בין תשתית לספק בשוק האינטרנט; הכרעה בעניינה של אקספון מול הטענות של בזק וסלקום לגבי אי תשלום חובות; והחלטה לגבי המלצות ועדת פולקמן שהוקמה לבחינת שוק הטלוויזיה בישראל.
חזרתו המסתמנת של יועז הנדל למשרד התקשורת, הפעם כנציג תקווה חדשה, מסמנת את המשך המגמה שבה החל בקדנציה הקצרה שלו שם בשנה שעברה עם ריבוי רפורמות, שעשויות לשנות משמעותית את פני השוק. כל שר אחר שייכנס עלול למשוך את המשרד לכיוונים אחרים בהתאם לתפיסת עולמו.