שיעור האבטלה ירד מתחת ל-10%, התשלום למובטלים יקוצץ ב-21 במאי
שיעור האבטלה ירד מתחת ל-10%, התשלום למובטלים יקוצץ ב-21 במאי
שיעור האבטלה לפי החישוב המצומצם בו משתמש האוצר ירד ל-9.5% במרץ; המשמעות: דמי האבטלה לרוב המובטלים יקוצצו ב-21 במאי ל-90% משווים, אלא אם שר האוצר כץ יעביר תיקון לחוק; שמחון: דמי האבטלה יקוצצו; האטה בירידה באבטלה נרשמה במחצית השנייה של מרץ בגלל פסח
שיעור האבטלה לפי החישוב המצומצם בו משתמש משרד האוצר חצה בחודש מרץ את מחסום ה-10% וירד ל-9.5%. כתוצאה מכך, אם לא ישונה החוק, דמי האבטלה של רוב מובטלי הקורונה ירדו ב-21 במאי. כך עולה מנתוני סקר כוח האדם שפרסמה היום הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה.
שר האוצר ישראל כץ הודיע לפני שבועיים שיבטל את ההפחתה. בפועל הביטול טעון חקיקה וכלל לא ברור שהקואליציה מסוגלת כרגע להעביר איזשהו מהלך בכנסת. קשה גם להבין את ההיגיון ביוזמה של כץ כאשר המשק הולך ונפתח, מספר המשרות הפנויות זינק ויש טענות רבות על סרבנות עבודה של מובטלים בחל"ת. לכאורה, קיצוץ קל של 10% הוא בדיוק המהלך הדרוש כדי ללחוץ על המובטלים.
בתוך כך, הסיכויים למימוש הבטחת כץ לבטל את הורדת את דמי האבטלה הולכים ופוחתים. זאת, לאחר יו"ר המועצה הלאומית לכלכה פרופ' אבי שמחון אמר בראיון לאולפן Ynet שהקיצוץ יבוצע. כלומר אפילו בליכוד יש ויכוח בנושא.
שמחון אמר כי "הכללים שאנחנו קיבלנו זה שלאחר 30 יום מפרסום הנתונים תתחיל שחיקה בדמי האבטלה. זה אומר שכולם עדיין יקבלו דמי אבטלה, אבל אם קיבלת 4,000 שקל, תקבל 400 שקל פחות".
כץ עצמו פרסם היום הודעה, בה התגאה בנתונים, אבל לא חזר על ההבטחה ולא הסביר מדוע אינו חוזר עליה. ״אני מברך על עדכון נתוני האבטלה של הלמ"ס לחודש מרץ. נתון זה משקף את המשך המגמה החיובית והתוצאה הישירה של החזרת המשק לפעילות שהתאפשרה בזכות החיסונים ובזכות רשת הביטחון הכלכלית הנרחבת שפרסנו".
חוק הארכת דמי האבטלה, שעבר ביולי 2020, קובע שאם ירד הנתון החודשי מ-10% ירדו דמי האבטלה של מי שתקופת האבטלה המקורית שלהם הסתיימה ל-90%. החוק קובע שזה יקרה 30 יום לאחר פרסום הנתון, כלומר ב-21 במאי. ההפחתה חלה רק על מי שמקבל דמי אבטלה מכוח הארכה לתקופת הקורונה ולא על מובטלים חדשים שיהיו זכאים עדין לדמי אבטלה על פי התנאים הרגילים.
באוגוסט כבר ירדה האבטלה לפי החישוב המצמצם אל מתחת ל-10%. אלא שזה קרה ממש לקראת הכניסה לסגר השני בספטמבר. אז יזם כץ והעביר תיקון לחוק שדחה את הורדת דמי האבטלה לפעם הבאה שתהיה ירידה מ-10%. היום כשלליכוד אין רוב בממשלה ובכנסת הרבה יותר קשה להעביר מהלך כזה.
רבים ויתרו על החיפוש
הגדרת האבטלה המצומצמת עליה מתבסס האוצר כוללת את הבלתי מועסקים (מובטלים בהגדרה הקלאסית - אנשים ללא מקום עבודה שמחפשים עבודה) וכן את מי שנעדרו כל השבוע מעבודתם. הנתון של נעדרים מעבודתם אמור לאתר את הנמצאים בחל"ת. אחוז הבלתי מועסקים פלוס הנעדרים כל שבוע הסקר מעבודתם רשם ירידה גדול מ-14% שהם 568 אלף איש בפברואר ל-9.5% שהם 385 אלף איש במרץ.
הנתון המרחיב של הלמ"ס כולל את הבלתי מועסקים, אנשים שנעדרו כל השבוע מעבודתם וכן אנשים שאיבדו את מקום עבודתם בתקופת הקורונה ואינם מחפשים עבודה. הצורך להכליל מי שאינם מחפשים עבודה נובע מכך שבשל מיעוט המשרות רבים ויתרו על החיפוש. זה הנתון הקרוב יותר למצב בשטח. שיעור האבטלה לפי החישוב המרחיב ירד מ-16.7% שהם 699 אלף איש בפברואר ל-11.8% שהם 494 אלף במרץ. בסך הכל ירדה האבטלה בחודש מרץ על פי הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה בכ-200 אלף איש כלומר כ-5%.
בעוד הנתונים החשובים מבחינה חוקית הם הנתונים של כל החודש, הנתונים האקטואליים יותר הם נתוני המחצית השנייה של מרץ שגם אותם פרסמה היום הלמ"ס. הירידה בשיעור האבטלה הואטה מאוד במחצית השנייה של מרץ, כנראה בגלל שהיא כללה בעיקר את השבועיים שלפני פסח ואת פסח עצמו.
שיעור האבטלה בחישוב המרחיב ירד קלות מ-12% שהם 493 אלף איש במחצית הראשונה של מרץ, ל-11.6% שהם 484 אלף במחצית השנייה. זאת לאחר ירידה גדולה מ-15.4% במחצית השנייה של פברואר ל-12% במחצית הראשונה של מרץ.
שיעור האבטלה בחישוב המצומצם ירד מ-9.8%, שהם 393 אלף איש, במחצית הראשונה של מרץ ל-8.9% שהם 361 אלף איש במחצית השנייה. זאת לאחר ירידה גדולה מ-12.6% ל-9.8% במחצית הראשונה. צפוי שהירידה באבטלה תתחדש במחצית הראשונה של אפריל. זאת, לאחר שהפסח עבר ומובטלים רבים יתחילו לחפש עבודה לקראת סיום דמי האבטלה או קיצוצם הצפויים בסוף יוני.