חברת החשמל עתרה לבג"ץ נגד רשות החשמל: דורשת להכיר בהשקעותיה בהפחתת פליטות
חברת החשמל עתרה לבג"ץ נגד רשות החשמל: דורשת להכיר בהשקעותיה בהפחתת פליטות
לטענת חברת חשמל, הושקעו 8 מיליארד שקל באמצעים ומתקנים להפחתת פליטות ביחידות הפחמיות - אך רשות החשמל סירבה להכיר ב-560 מיליון שקל מתוכם. משמעות ההכרה בעלויות היא התחשבות בסכומים האמורים לשם קביעת תעריף החשמל
חברת החשמל הגישה היום (ג') עתירה לבג"ץ נגד רשות החשמל בטענה שהאחרונה סירבה להכיר בעלויות המתקנים להפחתת פליטות שחברת החשמל התקינה ביחידות הפחמיות שלה. זאת כחלק מפרויקט הפחתת פליטות בתחנות הכוח הפחמיות.
לפי העתירה, העלויות בגין המתקנים גבוהות מחצי מיליארד שקל. במסגרת פרויקט הפחתת הפליטות הוקמו והורכבו מתקני ענק לצמצום והפחתת פליטת מזהמי אוויר בתחנות הכוח הפחמיות של חברת החשמל. לטענת חברת החשמל, החלטת הרשות שלא להכיר ביותר מחצי מיליארד שקל מסך העלויות היא החלטה בלתי סבירה באופן חריג, שנסמכת על תשתית עובדתית ומקצועית שגויה מיסודה, לרבות טעויות עובדתיות וטעויות חישוב בהיקפים של מאות מיליוני שקלים.
חברת החשמל טוענת כי פנתה לרשות החשמל והציגה את הטעויות המהותיות שנפלו בתשתית העובדתית שעליה ביססה את הרשות את ההחלטה. הרשות בחנה את הנתונים פעם נוספת והודתה כי טעתה בחישובים בסך 400 מיליון שקל, אך גם ש"באופן מקרי" גילתה טעות נוספת בהחלטה בהיקף דומה, כך ששתי הטעויות "מקזזות זו את זו" ולכן אין לתקן את ההחלטה.
לפי העתירה, עלויות חברת החשמל בפרויקט הפחתת הפליטות הסתכמו בכ-7.25 מיליארד שקל לפני ריבית, וסך הכל ב-8.886 מיליארד שקל. עלויות אלו מורכבות משלושה סוגי מתקנים להפחתת פליטות שהוקמו והוטמעו, אך הרשות לא הכירה לחברת החשמל בסכום של 560 מיליון שקל מתוך עלויות אלו.
ההחלטה, כך נטען, גרמה נזק עצום לחברת חשמל בסכום של למעלה מחצי מיליארד שקל, בניגוד לדין, ללא כל הצדקה ותוך כדי חריגה מהותית ממתחם הסבירות.
הפרויקט להפחתת פליטות מקודם על ידי חברת החשמל ב-15 השנים האחרונות. מדובר בבנייה והרכבה של מתקני ענק להפחתת פליטות בתחנות הכוח הפועלות על בסיס פחם (רוטנברג 1-4 ואורות רבין 5-6), תוך שיפור איכות האוויר הנפלט מהתחנות.
לטענת חברת החשמל, הפרויקט מורכב במיוחד בין היתר בגלל ביצועו בסביבת יחידות ייצור פעילות. לפי הנטען, במשך שנים רשות החשמל לא הכירה בהוצאה הכרחית זו של חברת החשמל ולא כללה עלויות אלו במסגרת חישוב וקביעת תעריפי החשמל, תוך העמקת הגירעון של חברת החשמל במיליארדי שקלים ללא כיסוי תעריפים, ללא הצדקה ובניגוד לדין.
ב-2014 הוחלט כי תובטח הכרה תעריפית לכלל הפרויקטים וב-2015, לאחר שנים של אי ודאות, קיבלה רשות החשמל החלטה בנושא ההכרה בעלויות מתקנים להפחתת פליטות אורות רבין ורוטנברג. בהמשך התקיימו הליכים שונים להכרה בעלויות, ולבסוף קיבלה רשות החשמל החלטה להכיר ב-8.22 מיליארד שקל, שהם 670 מיליון שקל פחות מעלויות החברה. בהמשך תוקנה ההחלטה, חברת החשמל טענה לטעויות ולבסוף, לטענתה, נותר פער בסך של כחצי מיליארד שקל בגינו הוגשה העתירה.
מרשות החשמל נמסר בתגובה: "אחד מתפקידי הליבה של הרשות הוא לבצע בקרה על עלויות חברת החשמל ולהבטיח כי תעריף החשמל לצרכנים אינו מתייקר עקב עלויות עודפות. ההחלטה בעניין המתקנים להפחתת פליטות התקבלה לאחר הליך בקרת עלויות מעמיק, בסיומו החליטה הרשות שלא להכיר בחלק מהעלויות שהוצגו על ידי החברה. ההחלטה התקבלה בהתאם לסמכות הרשות ולאחר שימוע ציבורי במהלכו נשקלו גם טענות החברה. הרשות תלמד את העתירה ותגיב בצורה מפורטת לבית המשפט".