סגור

הסולם
איך מגיעים לנהל את קבוצת התקשורת הגדולה בישראל בגיל 36

תומר ראב"ד חזר לארץ אחרי עשור בארה"ב בו ניצח על עסקאות בשווי 400 מיליארד דולר בתור בנקאי השקעות. כשברזומה שלו שורה של עסקאות ענק בשוק הטכנולוגיה והתקשורת, ולאחר שהשלים את עסקת רכישת השליטה בקבוצת בזק – התבקש לעזוב את תפקיד היועץ ולנהל את חברת בי-קום

על שולחנו של תומר ראב"ד, מנכ"ל בי-קום, בעלת השליטה בבזק מונחים שלושה פסלונים בצורת משולש, ריבוע ועיגול - מחווה למגדלי עזריאלי עליהם משקיף חלון משרדו מלמעלה. משם, מהקומה ה-41 נראה שבגיל 36 ראב"ד באמת נמצא על גג העולם.


העניין שלו בעולמות העסקים, המיזוגים והרכישות החל כבר לפני עשור. הוא למד לתואר ראשון במשפטים וכלכלה ועבד כעורך דין במשרד פישר בכר חן וול אוריון ושות' עם התמחות בדיוק בכך. כבר כשהגיש מועמדות לתואר שני במנהל עסקים ב-NYU ידע שהוא רוצה להיות בעולם בנקאות ההשקעות והייתה לו משיכה לתחום הטכנולוגיה והתקשורת.

"עברתי לניו יורק ב-2012 ואחרי הלימודים נכנסתי לבנק ההשקעות UBS. בגיל 27 מצאתי את עצמי יושב עם הנהלת גוגל, הנהלת דיסני, ורייזון, שלחו אותי להוביל לבד גיוס של חצי מיליארד דולר לסנאפצ'ט ועם הכלים שקיבלתי בלימודים ייעצתי להם מה לקנות ואיך לגייס, ההחלטות הכי קריטיות לחברה. השלמתי בעשר השנים האחרונות עסקאות בשווי 400 מיליארד דולר והתפתחתי שם די מהר. התחלתי להביא ערך להנהלות וגם לעבוד עם הרבה קרנות השקעות גדולות בארה"ב", הוא מספר.


העסקה הראשונה שהוביל ראב"ד לבד כבנקאי השקעות הייתה אותו גיוס לסנאפצ'ט ושם גילו הצעיר התגלה כייתרון. "חשבו שאבין מה סנאפצ'ט עושים אז שלחו אותי ללוס אנג'לס לשבוע, לשבת עם אוון שפיגל. זה היה פרוייקט לא פשוט. שפיגל הוא סוג של מארק צוקרברג והיה מדהים לראות את הויז'ן שלו לחברה שהוערכה כבר אז ב-10 מיליארד דולר כאשר היו לה לקוחות אבל לא היו לה הכנסות. תוך פחות משלושה חודשים סיימתי את הפרוייקט הזה. זה לימד אותי המון על התעשייה וגם על עצמי", הוא אומר.

העסקה הזו מיצבה את הצוות שלו כמוביל בתחום וכך, כאשר פייסבוק רכשה את ווטסאפ פתחו איתם בדיאלוג, כאשר דיסני שקלה לרכוש את טוויטר הוא היה מעורב וכשוויצ'אט הסינית נכנסה לארה"ב התייעצו איתם מבחינה אסטרטגית. ב-2016 בנק ההשקעות RBC (רויאל בנק אוף קנדה) גייס אותו כ-VP ומהר מאוד הוא קודם להיות דירקטור, אחראי חטיבה של עולמות האינטרנט והטכנולוגיה.

חמש שנים אחרי סנאפצ'ט הנהלת דיסני החלה לחשוב על הקונספט של לרכוש עוד תוכן כדי להתחרות עם נטפליקס, ובסופו של דבר היא רכשה את פוקס ב-85 מיליארד דולר, עסקה שעבורה ראב"ד עשה את המימון. "זה היה תהליך מורכב כי יש המון תחרות סביב זה, Comcast ואפילו גוגל הסתכלו על העסקה הזאת, זה היה מיזוג בין חברות שלשתיהן יש משרדים ועובדים פחות או יותר בכל מדינה בעולם. היו מעורבים אנשים כמו רופרט מרדוק, לא אנשים שאתה מתרועע איתם כל יום. זו הייתה עסקה מרתקת ומורכבת של 18 חודשים בין חתימה לקלוזינג, ובמהלכה מכרנו גם את Sky ואת השליטה ב-Hulu", הוא מספר.
מה הייתה נקודת המפנה בקריירה שלך, שהובילה אותך למקום בו אתה נמצא היום?
"המעבר ל-RBC ב-2016 כשהתחלתי כ-VP, ניהלתי הרבה אנשים והרבה לקוחות והובלתי עסקאות לבד. גודל האחריות, שאתה לא מדווח לאף אחד ביום יום, מנהל לבד את הלקוחות, מוביל לבד את ישיבות הדירקטוריון עובד באופן צמוד עם המנכ"לים על איך לחשוב ועל מה לחשוב, זו הייתה נקודת מפנה די גדולה בגלל ההבנה שכל האחריות היא עלי. אמנם לא במלוא מובן המילה, כי לא הייתי בכיסא הנהג, אבל ההבנה שאני מוביל את כל הפן האסטרטגי והפיננסי היא די מטורפת, במיוחד בסדרי הגודל האלה בהם כל טעות זה מיליארדים".
השיבה הבייתה
בתור דירקטור ב-RBC ראב"ד החל לעשות בשלב מסויים יותר ויותר עסקאות עם ישראל והחל לכסות עבור הבנק, בנוסף לשוק התקשורת, גם את הארץ. ב-2018, אחרי שעשה עסקה שנייה עבור קרן סרצ'לייט, ביקשו ממנו לייעץ בנוגע לבזק. "לפני כן לא הייתה לי שום הסטוריה עם בזק. באותה תקופה התפוצץ תיק 4000, ראינו את זה כהזדמנות מעניינת ואז הקרן ביקשה ממני לעשות עבורה את העסקה. במשך שנתיים הייתי מגיע מניו יורק ל-48 שעות בארץ כדי לבנות את המשא ומתן עם המוסדיים, ועם בעלי האג"ח ועורכי הדין, כאשר היו 11 משרדי עורכי דין על העסקה. זו הייתה עסקה מורכבת: היו יורוקום למעלה שהתפרקה, אינטרנט זהב, ביקום, בזק למטה ועם כל הגורמים האלה היה צריך לנהל משא ומתן וגם עם משרד התקשורת, שר התקשורת שהיה בזמנו איוב קרא, ואת כל האירוע הזה ביקשו ממני לנהל לבד - משם. העסקה התפוצצה חמש פעמים עד החתימה. הייתי צריך למצוא שותף ישראלי כי החוק מחייב זאת ואחרי שראיינתי 40 או 50 משפחות עושר ישראליות, שחלקן התעניינו יותר וחלקן פחות, בסוף מצאנו שותף מושלם, את משפחת פורר וחתמנו על העסקה באמצע 2019".

2 צפייה בגלריה
תומר ראב"ד 1
תומר ראב"ד 1
תומר ראב"ד, מנכ"ל בי-קום
(צילום: אוראל כהן)

ביום חתימת העסקה, בעת ארוחת ערב במלון הנורמן בתל אביב, פנו אל ראב"ד יחד קרן סרצ'לייט ומשפחת פורר וביקשו ממנו לייצג את בעלי השליטה. לנהל את בי-קום. באותו זמן הוא עדיין היה דירקטור ב-RBC, כאשר על הפרק לדבריו היה לנהל עבור הבנק את ישראל, כלומר להקים בנק בארץ.
מה ענית?
"שאני צריך לחשוב על זה, אבל גם שפת הגוף וגם החיוך שלי אמרו אחרת. הבנתי עם עצמי וגם הם הבינו שזה מאוד מעניין אותי".
הוא החליט לקבל את ההצעה והרגיש שהוא בשל לאתגר וגם לחזרה לארץ. אחד הגורמים העיקריים שגרמו לראב"ד לרצות את התפקיד הוא הרצון שלו ושל אישתו שילדיהם יגדלו בישראל, קרוב למשפחה המורחבת.
"כשאתה חוזר לישראל אתה צריך לחזור להתנהג כמו ישראלי, שזה גם מה שעוזר לך לפרוץ מהר בארה"ב. אנחנו עם קטן אבל חלק מהערכים שמקנים לנו גם בחוצפה אבל גם בצבא גורמים לכך שאנחנו מגיעים עם ביטחון ויכולות אישיות שמבדלות אותך מהמרובעות האמריקאית. זה הפלפל שבסוף מנצח כל עם בעולם וזה עוזר להתקדם שם מאוד מהר. עולם בנקאות ההשקעות הוא עולם מאוד מסודר שמתקדמים בו כל שלוש שנים, ואני התקדמתי כל שנתיים כי הבנתי איך מביאים לקוחות ואיך מביאים ערך לשוק", הוא מספר. במהלך העבודה על עסקת בזק הוא התנסה לראשונה בשוק הישראלי בתור בנקאי השקעות. "העבודה עם ישראל הוציאה בי משהו אחר, כי עד אז לא עבדתי בעברית או עם שוק ההון הישראלי ומצאתי את עצמי בתוך כל המשאים והמתנים בעסקה רבת שכבות עם משרד התקשורת, המשפטים בלי נסיון ישראלי אמיתי. היה שם ייתרון לכך שאני ישראלי, כי האמריקאים לא היו מסוגלים ופשוט הפסיקו לבוא, אבל זה לא היה קל".
אתה מתאר חיים נורא זוהרים של טיסות ובתי מלון יוקרתיים ולשבת ולייעץ לאנשים הבכירים ביותר בעולם. כשאתה כבר יותר משנה כאן בתל אביב, אתה לא מתגעגע לחיי הזוהר של בנקאות ההשקעות?
"אמנם אתה נע בין מלונות Four Seasons בכל מני ערים בעולם וטס במחלקה ראשונה, אבל בסוף זה לא כזה זוהר. זה קשה. ב-2019 הייתי על 80 טיסות. זה קצב אחר וגודל אחר. זה כן מאתגר ומספק ברמה שקשה להסביר אבל מצד שני, אתה לא בכיסא הנהג. יש איזון בין הזוהר והאתגר של לשבת עם מארק צוקרברג ולחשוב על אסטרטגיה לבין העובדה שאתה בסוף רק מייעץ. ברגע שאתה לוקח את כל הכלים האלה ומתרגם אותם לכיסא הנהג, כאשר האחריות והבחירות כולן עליך, זה אתגר. והרגשתי בשלב זה בחיים שאני מוכן לו".
האם כיוונת לכיסא המנכ"ל?
"כבר מגיל קטן תמיד אהבתי להוביל והיו לי יוזמות. הייתי ראש מועצת הסטודנטים, הקמתי את עיתון הפקולטה למשפטים. כל עולם הניהול תמיד קרץ לי: הייתי מפקד צוות בלוט"ר, וחוץ מהצד הפיקודי נמשכתי גם למימן חברות ודברים שהם נורא תאגידיים. ידעתי מה מושך אותי, כבר שנים אני קורא את הדיל בוק של הניו יורק טיימס (ניוזלטר בנושא עסקים של העיתון, מ.מ.), זה משהו שאני חי אותו כבר הרבה שנים. להגיד שידעתי איך אני עוטף את הכל, להגיד שידעתי לפני עשר שנים שאשב בכיסא הזה? לא. אבל לא היה לי ספק שאהיה מוכן לעבור לכיסא הנהג. זה יכול להיות קרן של עצמך, מנכ"ל של חברה, ועכשיו מצאתי משהו שהוא היברידי. כי אני גם מנכ"ל קבוצה וגם זה תפס אותי בתחום שאני מאוד נהנה ממנו. ביום יום אני מתעסק בשילוב של ניהול אנשים, ניהול אסטרטגיה, ניהול השקעה וחשיבה לטווח ארוך - איך לייצר לחברה ולצרכנים ודרך זה לבעלי המניות. ככה אני חושב על כל חברה והשקעה שעשיתי - תשקיע בתשתיות , לאורך זמן, זה ישתלם. דיסני משקיעה בתוכן, ומתחרה בנטפליקס, לנסות לגנוב ערוץ כזה או אחר - לא עבד. אמזון מנסה להתחרות בנטפליקס, משקיעה 15 מיליארד דולר בשנה בתוכן, זה עובד. בזק תשקיע בסיבים, הצרכן ייהנה, המדינה תהנה ובסוף גם בעלי המניות יהנו".