סגור

בג"ץ הקפיא את החלטת הממשלה למנות את אקוניס לשר המשפטים

שופטי בג"ץ הוציאו צו ביניים המורה לצדדים לנמק עד מחר "מדוע לא ייקבע כי ההחלטה על מינויו של השר אופיר אקוניס לשר משפטים אינה תקפה". ראש הממשלה, השר אקוניס וגם העותרים נדרשו להשיב, והדיון יתקיים מחר ב-15:30

שופטי בג"ץ הוציאו הערב (יום ג') צו ביניים שהקפיא את מינויו של השר אופיר אקוניס לשר המשפטים. בית המשפט ידון בנושא מחר ב-15:30 והורה לצדדים - ראש הממשלה בנימין נתניהו, השר אופיר אקוניס וכן העותרים להשיב עד מחר לשאלה "מדוע לא ייקבע כי ההחלטה על מינויו של השר אופיר אקוניס לשר משפטים אינה תקפה".


החלטת בג"ץ באה אחרי הדיון שהתקיים הערב בבית המשפט בעניין הכשרת או פסילת ההצבעה הסוערת שהתקיימה בממשלה בעניין מינויו של אקוניס לשר המשפטים.

2 צפייה בגלריה
מימין השר אופיר אקוניס והיועמ"ש אביחי מנדלבליט
מימין השר אופיר אקוניס והיועמ"ש אביחי מנדלבליט
מימין: השר אופיר אקוניס והיועמ"ש אביחי מנדלבליט
(צילום: טל שחר, אוראל כהן)


עו"ד דוד פטר, שייצג את נתניהו ואת אקוניס באופן פרטי לאור הקרע בין ראש הממשלה ליועץ המשפטי לממשלה אביחי מנדלבליט בישיבת הממשלה בצהריים, השמיע את טיעוניו בפני הרכב השופטים שכלל את נשיאת בית המשפט העליון אסתר חיות, השופט ניל הנדל והשופט עוזי פוגלמן. "הממשלה מוסמכת לקבל החלטה בניגוד לעמדת היועמ"ש. אין על כך מחלוקת", אמר פטר לשופטים.
השופטת חיות והשופט פוגלמן התייצבו לצד מנדלבליט, והשיבו זאת לפטר בהזדמנויות שונות. "חוות דעת של היועמ"ש, גם אם אדוני חולק עליה, על פי בית המשפט מחייבת. מה שקרה היום בהצבעה - לא נעשה דבר. זו דעת היועץ", אמרה חיות לפטר. פוגלמן הוסיף בהמשך: "הממשלה מחויבת בחוות דעת של היועמ"ש אלא אם בית משפט פסק אחרת".
2 צפייה בגלריה
בנימין נתניהו ראש הממשלה 30.3.21
בנימין נתניהו ראש הממשלה 30.3.21
בנימין נתניהו
(צילום: מוטי מילרוד הארץ)

עורך הדין של נתניהו ואקוניס מתח ביקורת על ההתערבות של בית המשפט, כלשונו, ואמר כי הוא לא מבין את משמעות ההוראה למנות שר משפטים. "אין הסכמה בזירה הפוליטית", אמר לשופטים. "בית המשפט דחק את הממשלה לקבל החלטה והממשלה נדחקה אל הקיר". השופט פוגלמן השיב לו: "קשה לשמוע את המונח הידחקות. אנחנו קוראים לזה מילוי החוק".
פטר השיב לפוגלמן כי "אנחנו בתקופה רגישה, דומה לבג"ץ אדלשטיין. בית המשפט מתערב תוך אפיית העוגה". בהמשך, אמר השופט פוגלמן: "הניסיון לצייר את זה ככניסה לזירה הפוליטית לא נכון. זה עניין משטרי ומשפטי". השופטת חיות הוסיפה: "אנחנו מדברים על ממשלת מעבר. אי אפשר לחיות בריב שלטוני כזה כשאין שרים ובראשם שר המשפטים".
ישיבת הממשלה הסוערת היום התכנסה בהוראת בג"ץ שניתנה ביום ראשון האחרון. כעבור כמה שעות של צעקות, חילופי האשמות והטחות בין גוש לגוש, נפלה ההצעה למנות את בני גנץ לתפקיד, ובהמשך פסל היועץ המשפטי לממשלה אביחי מנדלבליט הצבעה על מינוי מועמד הליכוד אופיר אקוניס לתפקיד, באומרו כי היא לא הייתה חוקית.
אחרי הישיבה, שיגר גם היועמ"ש מנדלבליט מכתב לראש הממשלה ולראש הממשלה החליפי, ובו תיאר פגם מנהלי חמור בכך שלא ניתן לו להביע את דעתו לגבי אי-חוקיות ההצבעה, כלשונו.
"מדובר בהצבעה לא חוקית שאסור היה לקיימה", אמר היועמ"ש על ההצבעה שבה הצביעו חברי הליכוד בעד מינויו של אקוניס לשר המשפטים. "גם אילו מבחינה תיאורטית הייתה ההצבעה חוקית, העובדה כי כל שרי גוש כחול לבן הצביעו נגד הצעת ההחלטה יש לראות בתוצאה כאילו היה שוויון בין הקולות - ולפיכך כי ההצעה לא התקבלה". לקראת הדיון הערב בבג"ץ, כתב מנדלבליט לבית המשפט כי "אין מנוס ממתן צו מוחלט המורה לממשלה לאייש ללא דיחוי את תפקיד שר המשפטים".