איגוד ערים שרון כרמל: חברת חשמל מפיקה לאחרונה יותר חשמל מפחם מאשר מגז
איגוד ערים שרון כרמל: חברת חשמל מפיקה לאחרונה יותר חשמל מפחם מאשר מגז
באיגוד טוענים כי במקום להגביר את ייצור החשמל מגז, בחודש וחצי האחרונים חברת חשמל העדיפה להגדיל את השימוש בתחנות הפחמיות בחדרה; בחברת החשמל טוענים כי אחת הסיבות לכך היא עבודות התחזוקה באסדות הגז הטבעי: "העניין מוכיח את נחיצות התחנות הפחמיות"
חברת חשמל מפיקה לאחרונה חשמל בתחנת הכוח אורות רבין, הרבה יותר מפחם מאשר מגז – כך טוען איגוד ערים לאיכות הסביבה שרון כרמל. לטענת האיגוד, בכך נוצר זיהום אוויר גבוה יותר.
מנכ"ל האיגוד ניר סהר, פנה בימים האחרונים למנכ"ל חברת ניהול המערכת, יורם כהן, וביקש ממנו לבחון שוב את העמדה לפיה היחידות הפחמיות בתחנת הכוח בחדרה ישומרו ולא יסגרו. לטענת האיגוד הדבר יוביל לשימוש מוגבר בהן, ללא בקרה.
חברת ניהול המערכת היא חברה ממשלתית שהוקמה במסגרת הרפורמה במשק החשמל לניהול מערכת החשמל, במקום חברת החשמל וכחלק מפתיחת משק האנרגיה לתחרות. לטענת האיגוד, מבדיקתו עולה כי חלה ירידה משמעותית בתפוקת ייצור חשמל מגז טבעי לעומת פחם בחודשים מרץ ואפריל 2021. הנתונים מתייחסים רק לתחנות שבשטח האיגוד: תחנת אורות רבין השורפת פחם ובעלת כושר ייצור של 2,590 מגה וואט, וכן תחנת כוח חגית הפועלת בגז טבעי כדלק עיקרי וכוח היצור שלה 1,400 מגה וואט.
לטענת האיגוד נצפתה לאחרונה מגמה של עלייה ביצור החשמל בפחם באורות רבין, בייחוד ביחידות הישנות והמזהמות – יחידות 1-4 שבהן לא מותקנות אמצעי הפחתת פליטות. במקביל, נטען, חלה ירידה משמעותית בתפוקת ייצור החשמל מגז טבעי באתר חגית. הנתונים שמציג האיגוד הם מאמצע חודש מרץ ועד סוף אפריל.
עוד נטען, כי השיא היה ב-24 באפריל, כשתפוקת החשמל בתחנת הכוח חגית היתה אפסית ואילו בתחנת הכוח אורות רבין עבדו 5 מתוך 6 היחידות – ארבע היחידות הישנות ורק אחת מהיחידות החדשות עם אמצעי הפחתה. בתקופה זו טוען האיגוד כי 71% מייצור החשמל באורות רבין נעשה ביחידות הישנות שאין בהן אמצעי פליטות. באתר חגית הייצור היה נמוך ב-50% מיכולת היצור של התחנה. "למעשה נראה כי תחנת כוח חגית פועלת כתחנת כוח פיקרית, בזמן שראוי היה להפעיל אותה באופן רציף ובתקופה מלאה, בשל העובדה שפליטת המזהמים נמוכה בשריפה של גז טבעי לעומת פחם".
לטענת האיגוד, ניכר שלא מתקיימת התחשבות באספקט פליטות המזהמים לאוויר במרחב חדרה והסביבה כתוצאה ממתן עדיפות להפעלת יחידות ייצור האנרגיה בפחם לעומת גז טבעי, ועקב הפעלת היחידות הישנות יותר מהיחידות בהן מתוקנים אמצעי הפחתת מזהמים.
מנגד, בחברת החשמל מסבירים שהשימוש המוגבר בתחנות הפחמיות נעשה בין היתר בשל עבודות תחזוקה באסדת תמר ולוויתן שנעשו בחודשים מרץ ואפריל, אם כי עבודות התחזוקה נמשכו ימים בודדים ואילו המגמה עליה הצביע האיגוד נמשכה בחודש וחצי האחרונים.
מבדיקת כלכליסט עולה כי הנתונים המצויים בידי איגוד ערים לא נחשפים למעשה בזמן אמת לציבור הרחב, וגם כי האיגוד מחזיק נתונים רק בקשר למחוז שלו. מכאן יוצא שאין כל אפשרות לדעת בזמן אמת, או אפילו בחודש או חודשיים איחור, את התפלגות ייצור החשמל מפחם או מגז במדינת ישראל כולה.
הנתונים בסופו של דבר כן מתפרסמים ונכללים בדוחות הכספיים של חברת החשמל, אך זאת, מטבע הדברים, בדיעבד ובחלוף זמן. עוד מתברר כי הנתונים הללו זמינים למשל לעובדי חברת החשמל, שיכולים לעיין בהם במסגרת אפליקציה מיוחדת המתעדכנת באופן שוטף. ישנן מדינות מסוימות שמפרסמות את הנתונים הללו לציבור, אונליין, כמו למשל גרמניה.
מחברת החשמל נמסר לעניין פרסום הנתונים כי: "החברה מפרסמת באופן וולונטרי את נתוני צריכת החשמל בזמן אמת באתר האינטרנט שלה. נתוני תמהיל הדלקים הינו מידע עסקי חסוי. אי לכך, רק במסגרת דוחות החברה הרבעוניים המידע מפורסם המידע הרלבנטי. יחד עם זאת במקומות בהם יש חשש מצד רגולטורים לאיכות האוויר באתר, החברה מנטרת את הממצאים ומעבירה בזמן אמת לרגולטורים המפקחים עליה".
בקשר לטענת איגוד ערים נמסר מחברת החשמל: "בראיה רב שנתית היקף הייצור בפחם במגמת ירידה. במהלך התקופה, מרץ עד אפריל המצויינת במכתב איגוד ערים, הופסקו לסירוגין מאגר הגז תמר ומאגר הגז לווייתן. בנוסף, חווינו גל חום עם עלייה בצריכת החשמל. יחידות המופעלות בגז באתר חגית היו בתחזוקה תקופתית ונרשמו גם כהן תקלות. בעקבות כך הופעלו היחידות הפחמיות, על מנת להבטיח את שרידות אספקת החשמל. ניתן לסכם ולומר שהנתונים אשר הוצגו על ידי איגוד ערים נכונים, ומדגישים את חשיבות היחידות הפחמיות כגיבוי במצבים שאינם שגרתיים".
מחברת ניהול המערכת לא התקבלה תגובה.