"הקהל מגיע משולהב, יש להגביל את הכמות": במשטרה הזהירו בעבר מאסון במירון
"הקהל מגיע משולהב, יש להגביל את הכמות": במשטרה הזהירו בעבר מאסון במירון
נצ"מ אילן מור, בכיר באגף התנועה במשטרה, הזהיר ב-2016: "שטח ההר אינו תואם את האירוע"; שנה קודם לכן אמר רפ"ק מיכה טובול: "מדובר באירוע שאי אפשר לבטל או להגביל באמצעים מינהליים"; מנכ"ל המשרד לביטחון פנים אמר ב-2014: "אם לא היו לנו סוסים היינו מקבלים אסון"
ביולי 2016 חיבר נצ"מ אילן מור, ראש הזרוע המבצעית באגף התנועה במשטרה, מסמך מהדהד שכותרתו "הילולת מירון – מוחקים את הכתובת מהקיר". מטרת המסמך היתה להבהיר את הצורך לקבוע כמות קהל בחגיגות ל"ג בעומר בהר מירון, בעקבות לקחים מאסונות המוניים קודמים. "שטח ההר אינו תואם את האירוע", כתב מור, "הציבור מגיע להר משולהב וכולל את כל הגילאים. בעת אסון יהיה קושי לשלוט, וזאת אנו למדים מאירועי 'כמעט אסון' שבהם נוכחנו כי הקהל אינו ממושמע ולמעשה לא ניתן לשליטה בעת חירום". בנוסף נכתב כי למרות הנוהג שנקבע במהלך השנים, יש לחייב את המשרד לשירותי דת לקחת אחריות על האירוע, למנות מפיק ובעלי תפקידים כמחויב בחוק, להגביל את כמות הקהל ולחתום על אישור האירוע רק אם מתקיימות כלל הדרישות בחוק.
שנה קודם, במאי 2015, התריע בנושא גם ראש ענף רישוי ואבטחה במחוז צפון, רפ"ק מיכה טובול, בכנס במכון ון ליר, שהתכנס תחת הכותרת "מירון – למי היא שייכת". "מדובר באירוע שאי אפשר לבטל או להגביל באמצעים מינהליים, אירוע שבכל מצב בסופו של דבר יתקיים", אמר. "מתוקף היעדרו של גורם מפיק מוביל, השליטה והניהול כולו על הכתפיים של המשטרה. יש המון כתובות וגורמים שאנו עובדים מולם, אבל אין כתובת אחת שתתכלל את האירוע". בשש השנים שעברו מאז, הדברים לא השתנו.
שנה קודם התריע ניצב בדימוס דוד צור, ח"כ לשעבר, לגבי המתחם במירון. צור עמד אז בראש ועדת משנה של ועדת הפנים בכנסת, שמונתה לטפל ולהפיק לקחים בנושא היערכות המדינה לחגיגות ל"ג בעומר במירון. בדיון אמר צור כי "עם כל זה שהשנה עשו הכנה לתשתית שהבטיחה אולי את נושא הבטיחות יותר מבשנים קודמות, עדיין חסרות תשתיות ראויות בדרך לשם. זה שסיימנו את האירועים האלה ללא נפגעים בנפש... אני אומר לכם כאדם חילוני, אפיקורוס, כנראה שיד אלוהים בכל זאת שם".
באותו דיון הצביע ניצב בדימוס משה (צ'יקו) אדרי, אז ראש אגף התנועה וכיום מנכ"ל המשרד לביטחון פנים, על בעיית הצפיפות בעת סיום הדלקת המדורות במתחם תולדות אהרון: "הצפיפות בסוף ההדלקות של היום הראשון יוצרת לנו בעיה", אמר, "נצטרך לטפל בשנה הבאה בעזרתכם בפיזור ההדלקות בצורה הטובה ביותר. זה משהו שצריך להתייחס אליו".
בנוסף דיבר אדרי על הקושי בפיזור המוני המתפללים בתום האירוע בשאטלים ואוטובוסים ואמר "אם היה משהו שהתפללתי עליו במשך כל התהליך הזה הוא שלא יקרה לנו אסון המוני... הפיזור, אם לא היו לנו את הסוסים, לצערי, היינו מקבלים אסון. אנשים היו נדרסים. האנשים בסופו של דבר רצו לעלות על השאטלים ולאוטובוסים אחרי 4.5 שעות. אימהות עם ילדים ועגלות... אם לא היינו עושים את זה היינו מקבלים הרבה מאוד אירועים עד פגיעה בחיי אדם".
ביוני 2008, עוד לפני דו"ח מבקר המדינה שמצא ליקויים אקוטיים בניהול המתחם והתריע על הסכנה במקום, אמר ח"כ משה גפני בוועדת הכלכלה בכנסת: "במירון המדינה עומדת מן הצד כאילו מדובר על מקום שאין בו כלום, מין משהו של הציבור החרדי כזה... אני אציע למדינה להקים ועדת חקירה פרלמנטרית כי יש כשל בלתי רגיל וקולוסאלי של המדינה בכל ההתייחסות לאתר". ועדת חקירה פרלמנטרית בנושא התשתית והתחזוקה של אתר הרשב"י במירון הוקמה באותה שנה, בראשות גפני. 13 שנה חלפו, ולא הרבה השתנה.