למחיר שחמאס מוכן לשלם על ירושלים יש גבול
למחיר שחמאס מוכן לשלם על ירושלים יש גבול
חמאס הפגין אתמול את שדרוג יכולותיו המבצעיות ואף הבהיר כי לא יהסס להכניס את תל אביב לטווח הירי. אבל לארגון אין עניין בלחימה ארוכת טווח בשל המצוקה של האוכלוסיה האזרחית ברצועת עזה
ביום השני של מבצע "שומר החומות" נרשמה הסלמה חמורה כשגם ישראל וגם חמאס מסרבות להיות זו שתמצמץ ראשונה לקראת הפסקת אש. חמאס הגיע מוכן היטב לעימות עם תכניות ברורות ומסקנות שהפיק מעימותים קודמים, בדגש על ניסיונות להתגבר על היעילות של כיפת ברזל. בזה היה עסוק חמאס בשנים שעברו מאז מבצע צוק איתן. וכך, במסגרת הכתישה של אשקלון ואזור המרכז על ידי מחבלי חמאס — אין הגדרה אחרת לתאר מטח של קרוב ל־140 רקטות בתוך דקות ספורות — נרשמו ההרוגים הראשונים בצד הישראלי בעוד שבתקיפות צה"ל על שורה ארוכה של יעדים נרשמו כבר למעלה מ־150 הרוגים ופצועים.
מהסבבים הקודמים ניתן ללמוד כי רגע אחרי ירי המטחים הראשונים של העימות נכנסים לתמונה המתווכים. לפי הדיווחים בתקשורת נראה שגם הפעם המצרים, ביחד עם עוד גורמים ערביים ובינלאומיים, החלו לפעול בעזה ובירושלים בשלב מוקדם יחסית כבר בשני בערב. מבחינת חמאס ניתן להעריך בזהירות כי היה חותם על הפסקת אש לפני יום חמישי בבוקר, היום הראשון של עיד אלפיטר, החג שמגיע עם סיומו של חודש הרמדאן בעולם המוסלמי. במקרה כזה יוכל ארגון הטרור להבליט את הישגיו. ברמה התודעתית חמאס יצא לסבב הזה כשהוא מציג עצמו כ"מגן מסגד אל־אקצא" ולכן זכה בלגיטימיות שכבר שנים לא ידע בעולם הערבי והמוסלמי. לפי התפישה של חמאס, הוא מוכן לשלם את המחיר הגבוה שהוא ורצועת עזה ישלמו בסבב הנוכחי כשמדובר ב"מערכה על ירושלים".
התמונות של שוטרי משטרת ישראל בנעליהם בתוך המסגד וההתנגשויות האלימות עם המתפללים בתוכו זכו לתהודה נרחבת בכל העולם המוסלמי גם בקרב כאלה שלא חשו סימפטיה לעניין הפלסטיני בשנים האחרונות. די היה לעקוב בימים האחרונים אחר הפעילות ברשתות החברתיות במדינות הנחשבות כמתונות בעולם הערבי דוגמת סעודיה, האמירויות או מצרים כדי להבין את עוצמת הרגשות שהתעוררו סביב העניין. בהיבט זה, ובאמצעות הכניסה לעימות עם ישראל על רקע המצב בירושלים, מצליח חמאס להבליט את עצמו ככוח המוביל בזירה הפלסטינית, לעומת חיוורונה של הרשות בראמאללה הנתפשת כחלשה ולא רלבנטית. זה מגיע אחרי שחמאס חש שהניצחון לו ייחל בבחירות "נגזל" ממנו על ידי אבו מאזן, יו"ר הרשות הפלסטינית, בטענות שווא. עבור חמאס ביטול הבחירות שיבש גם אם באופן זמני את תוכניתו האסטרטגית להשתלט על הגדה המערבית.
חמאס יכול להדגיש עד כה גם מספר הישגים מבצעיים. ראשית, היכולת לשגר בתוך זמן קצר עשרות רקטות לשטח ישראל, לחולל הרס רב ולגבות חיי אדם היא אינדיקציה ברורה לשיפור כשירות הלחימה שלו, בוודאי בכל האמור למערך הרקטי. חמאס הגיע לסבב הנוכחי לאחר מספר גדול יחסית של שיגורי ניסוי של רקטות לים בעזה כחלק מהמאמץ שלו לשפר את יכולות הדיוק. לפי קצב השיגורים עולה כי חמאס, גם תחת תנאי המצור והמצוקה הכלכלית ברצועה, לא הפסיק לרגע בשבע השנים האחרונות מאז הסבב הנרחב האחרון, להרחיב את ארסנל הרקטות שלו, בין אם באמצעות ייצור עצמי או הברחות.
חמאס יכול להבליט גם את עליית המדרגה מבחינת תעוזתו. מה שפתח את הסבב הנוכחי היה "אולטימטום" של הזרוע הצבאית לישראל – וכשזו לא התייחסה אליו נורה מטח כבד לעבר אזור ירושלים, בדיוק במועד שנקבע. זה מראה שהתכנון לעימות הזה הוכן על ידי הזרוע הצבאית של חמאס במשך תקופה לא קצרה כשהוא קבע את העיתוי על רצונו.
במידה רבה הקרדיט לכך ייזקף לזכותו של מוחמד דיף מפקד הזרוע הצבאית שממעט להשמיע את קולו והפך מזמן לדמות צללים אגדית ברצועה. שבוע לפני תחילת הירי, הבטיח דיף כי חמאס יפעל כנגד "התוקפנות" הישראלית בירושלים – וקיים. מבחינתה של ישראל, ניתן לסמן מספר הישגים, ובכלל זה פגיעה בתשתיות הטרור – המנהרות – במתקני הייצור וחיסול פעילי שטח בדרג הבינוני. הפגיעה בהנהגה הבכירה של חמאס אינה משימה פשוטה עקב ירידתה למחתרת עוד לפני המטח הכבד לעבר ירושלים ביום שני בשעה 18:00.
כשישקע האבק בגבול הרצועה יגיע זמן השאלות איך ישראל הגיעה לסבב הנוכחי שהעיתוי שלו הוכתב במידה רבה על ידי ארגוני הטרור בעזה, בראשות חמאס. בנקודת הזמן הנוכחית נראה שההחלטה של חמאס לצאת לעימות הזה נפלה מיד עם ההודעה של יו"ר הרשות לבטל את הבחירות. חמאס ניצל בציניות את ההסלמה ההדרגתית בירושלים, בין אם בשיח' ג'ראח ובין אם בשער שכם והבין כי ההתנגשויות במסגד אלאקצא הכשירו את הלבבות בקרב הפלסטינים לקראת העימות בייחוד כשמדובר בחודש הרמדאן, הטעון גם כך מבחינה דתית. לישראל הייתה הזדמנות להגיב לפני שבועיים בעוצמה לאחר ירי מטח רקטות מהרצועה, אך הממשלה החליטה להכיל את האירוע. כזכור, הירי ההוא בוצע עוד בטרם אירעו ההתנגשויות במתחם הר הבית שהציתו את התבערה.
הלחץ מגיע מלמטה
בסבבים הקודמים הוכח כי חמאס לא נשאר אדיש לקריאות המצוקה מצד האוכלוסייה הנאנקת תחת ההפצצות הכבדות של חיל האוויר הישראלי. זו יכולה להיות עוד סיבה טובה לחמאס, בעיקר לדרג האזרחי בארגון שמגלה אחריות מה כלפי צרכי האוכלוסייה, לרצות ולקצר את הסבב ככל הניתן, בייחוד בעיתוי הרגיש הזה של עיד אלפיטר.
אם לשפוט לפי היום הראשון של הלחימה, ישראל מפעילה לחץ אדיר על התשתיות האזרחיות הכלכליות. מהרצועה נמסר על הרס מוחלט של לפחות שלושה מפעלים באזורים שונים ברצועה, פגיעה בתשתיות החשמל והמים. מעבר לכך, הפגיעה הקשה ביותר באוכלוסייה הגיעה ביום שלישי כשהדואר הפלסטיני הודיע על סגירת כל סניפיו ברצועה עקב המצב הביטחוני. עבור 100 אלף בתי אב זו הייתה מכה קשה שכן באמצעות סניפי הדואר היה אמור להיות מחולק המענק המיוחד מקטאר – 100 דולר לכל משפחה נזקקת. ללא המענק הזה יתקשו אותן משפחות לשים אוכל על שולחן החג דבר שיכול לעורר תסיסה פנימית.
בנוסף, קיימת אי בהירות לגבי המשך אספקת החשמל כבר בימים הקרובים אם תימשך הלחימה. לפי חברת החשמל בעזה, עקב סגירת מעברי הגבול ועצירת משלוחי הדלק דרך ישראל צפויה השבתת פעילות תחנת הכוח היחידה הפועלת ברצועה כבר בסופ"ש הקרוב. ביום שלישי הופסקה פעילות גנרטור אחד מתוך שלושה עקב המחסור בדלק. גם בנוגע להמשך אספקת המים ברצועה מתעוררות שאלות לאחר שמעזה נמסר כי תחנת התפלת המים יצאה משימוש עקב המצב. ללא תחנת ההתפלה, גישתם של העזתים למי שתייה מוגבלת נוכחת מליחות מי הבארות.
הכותב הוא מנהל קונקורדנציה המזה"ת www.concordmena.com