סגור
Dun's 100

נווה צדק – לא שכונה, כלא

המעבר למתחם החדש במחנה בית ליד ע"ש מוטה גור איחד את גורמי השיפוט והאכיפה הצבאיים אשר יחלקו קמפוס משותף. בתי הכלא 4 ו – 6 המיתולוגיים פורקו ואוחדו וגם רוב מבני בתי הדין הצבאיים והפרקליטות הצבאית עתידים לעבור בקרוב למתחם 'נווה צדק' אשר הוקם בכפר יונה בהשקעה של עשרות מיליוני שקלים. כיצד הדבר ישפיע על חיילים שנחקרים ע״י מצ"ח או חיילים שנעצרו בעקבות עריקות משירות צבאי? אילו תנאים צפויים ללוות חיילים שהנמצאים בכלא צבאי החדש? והאם המעבר הוא בשורה טובה לרשויות החוק הצבאיות ולחיילי צה"ל הנחקרים בחשד לעבירות פליליות?

בשנת 2021 ולאחר יותר משבע שנות עבודת מטה ובניה בשטח, נפתח מתחם 'נווה צדק', קריית המשפט הצבאית. מדובר בקומפלקס המכיל בתוכו את הכלא הצבאי המרכזי – כלא 10, שהחליף את כלא 4 ואת כלא 6 כאשר בצמוד אליו הוקם בית הדין הצבאי הכולל את הפרקליטות והסניגוריה הצבאית שיעברו למשכנם החדש בחודש אוקטובר 2021. למעשה, כל מערכת הדין הפלילי הצבאי, למעט בית הדין הצבאי לערעורים, מעתיקים את מקום מושבם למתחם אחד מרוכז.
עד כמה המעבר משמעותי? ובכן, אם תשאלו אנשי מקצוע שעובדים מול המערכת הצבאית, מדובר בשינוי גדול שהראשונים להרגיש בו הם החיילים אשר כלואים ועצורים בכלא 10 לאחר שעברו עבירות פליליות במהלך שירותם הצבאי או עבירות משמעת קלות, "מדובר על שינוי מדהים ומבורך עבור האסירים והכלואים שמקבלים תנאים אשר שופרו משמעותית בהשוואה לבתי הכלא 4 ו- 6 אשר נבנו בימי המנדט הבריטי", אומר עו"ד אופיר ברמלי, עו"ד המומחה לדיני צבא, אשר מכיר מקרוב את מערכת המשפט הצבאית בעקבות עברו הצבאי. עו"ד ברמלי שירת ביחידת מצ"ח כקצין חקירות ומפקד בסיס החקירות מצ"ח יואב. הוא גם שירת תקופה ארוכה ביחידת הימל"מ, היחידה המרכזית לחקירות מיוחדות של מצ"ח והוא חושף אותנו לשינוי הדרמטי בעולם המשפט הצבאי, "ההשפעות הבסיסיות ביותר באות לידי ביטוי בשיפור משמעותי ברווחת החיילים הכלואים כתוצאה מהגדלת מספר המטרים הרבועיים להם זכאי כל חייל כלוא בכלא 10 החדש, במקלחות צמודות, ברווחה כללית, מועדון כלואים חדש ומשופר, בתאים מונגשים ומודרניים, ובכלל, ישנם תנאים נוחים בהרבה ממה שהיה בעבר. אולם מעבר לשיפורים המבניים המבורכים, ישנו שינוי משמעותי נוסף כתוצאה מהמעבר לכלא 10 החדש והוא שינוי תפיסתי במערך הכליאה הצבאית ובהפעלת הכלא. אם בכלא 4 וכלא 6 עיקר תפיסת ההפעלה של גורמי הכליאה במשטרה הצבאית הייתה למנוע את בריחת החייל הכלוא עד אשר יסיים לרצות את עונשו, הרי שכיום עם המעבר לנווה צדק, ישנו דגש רב על שיקום החייל הכלוא תוך הפעלת מערך שיקומי בתוך הכלא הצבאי במטרה להחזיר את החייל כחייל טוב יותר להמשך שירות בצבא, ואף מתוך חשיבה לסייע לו להפוך בעתיד גם לאזרח טוב יותר".
להבדיל מבתי הכלא האזרחיים שאליהם מגיעים לא מעט אסירים בפעם השנייה או השלישית, בכלא הצבאי רובם המוחלט של החיילים הם נורמטיביים ולא עבריינים. מבחינת הצבא, אם אותם חיילים היו עבריינים לפני השירות הצבאי, לרוב הצבא כלל לא היה מגייס אותם, "קהל היעד של הכלא הצבאי הוא צעירים נורמטיביים שנקלעו לסיטואציות בעייתיות, לפעמים בעל כורחם, ופוגשים בגיל 18-19 את הסורג והבריח בפעם הראשונה בחייהם", מסביר עו"ד ברמלי, "לכן, ההסתכלות השיקומית על החייל בכלא החדש היא נהדרת. זו תפיסת עולם שיכולה לשנות דרמטית את המשך השירות של החייל האסיר ולגרום לכך שאותו חייל אשר הורשע יוכל לחזור ולשרת כחייל נורמטיבי. בשנים האחרונות אנו מצליחים להציל הרבה מאוד חיילים שלמרות ההרשעה הפלילית ולאחר מאמצים רבים הצבא מסכים שהם ימשיכו בשירות צבאי לאחר שחרורם מהכלא, ולא יפלטו מהצבא עם כתם שילווה אותם שנים רבות באזרחות".
1 צפייה בגלריה
עורך דין אופיר ברמלי
עורך דין אופיר ברמלי
עורך דין אופיר ברמלי
(יח"צ)
"המעבר ישפיע גם על הורי החיילים"
לדברי עו"ד ברמלי, המעבר של המערכת המשפטית הצבאית ישפיע גם על הורי החיילים העצורים והכלואים, "ישנן מספר השפעות לטובה גם על הורי החיילים, אשר מטבע הדברים מודאגים מאוד בעקבות הכניסה לכלא של ילדיהם. למשל, ביקורי משפחות החיילים הכלואים קיבלו שיפור משמעותי לעומת הביקורים בבתי הכלא הצבאיים הישנים, הוקם מתחם ביקורי משפחות גדול ומרווח אשר מאפשר למשפחות לבקר את החיילים הכלואים בצורה יותר אינטימית, נאותה ומסבירת פנים. השינוי הזה מייצר הקלה מסוימת מבחינת האימפקט של המפגש עם הילד. צריך לזכור שלרוב מדובר על משפחות נורמטיביות ששלחו את הילדים שלהם לצבא ובחלומות הגרועים ביותר שלהם הם לא ציפו לפגוש את הילד שלהם בכלא הצבאי, ולכן חשוב שהמפגש עם הכלא הצבאי ובתי הדין הצבאיים יהיה יותר נעים ומרוכך. המעבר לכלא הצבאי המרכזי מאפשר למשפחות, במידה מסוימת, ״כרית נחיתה״ רכה יותר למציאות הכואבת מאשר המפגשים שהתקיימו בבתי הכלא הצבאיים כלא 4 וכלא 6 המנדטוריים, שהיו בלשון המעטה מקום שאינו מסביר פנים למבקר".
מימד נוסף אותו מציין עו"ד ברמלי הוא האלמנט הנפשי, "ההורים מנסים בדרך כלל להבין מה עובר על הילדים שלהם בכלא, מה סדר היום שלהם, איזה סוג אוכלוסייה הילדים פוגשים, ובאופן כללי הם מקווים שהילד שלהם יעביר את תקופת המאסר בצורה הנוחה ביותר בזמן שהם לא יכולים כמובן לפגוש אותו באופן יום יומי. הרצון לסייע לילד מחד, וחוסר היכולת מאידך, מייצרים תחושה של חוסר אונים ומתח בקרב משפחות החיילים. צריך להבין, מדובר בכלא, החופש של הילדים שלהם נלקח והם מחויבים לסדר יום קשוח, מערכת כללים מחמירה, והילדים וההורים לא יכולים לנהל בינם תקשורת רציפה וחופשיה. כהורה חשוב להבין שהצבא מודע לכך ולכן צריך רגע לקחת את הדברים בפרופורציות, לזכור שהחיילים שנמצאים בכלא נמצאים בכלא של הצבא שלנו ולא (חלילה) בשבי האויב, ולמרות שהמצב קשה צריך להבין שגם הצבא מודע לקושי הזה ועושה כל ביכולתו כדי לרכך את השהות בכלא הצבאי. בכל מקרה, אני ממליץ להורים לדעת להציף את הקשיים של הילדים בפני עורך הדין שלהם ובפני גורמי הכליאה האמונים על הבטחון האישי של החייל, ובמקביל לזכור שבסופו של דבר התקופה הלא פשוטה הזו תיגמר".
"חשוב לקחת עו"ד שמבין ספציפית בדיני צבא ורצוי לקחת עו"ד מוקדם ככל האפשר"
מערכת המשפט הצבאית עובדת בצורה שונה מהמערכת המשפטית האזרחית, וצריך להכיר בכך. מערכת אכיפת החוק הצבאית הינה מערכת אכיפת חוק פלילית לכל דבר עניין – בצורה זהה למערכת בתי המשפט באזרחות. כל חייל שנחשד שביצע או ביצע עבירה פלילית, בחובה או במילואים, משפטו יתנהל בפני שופטי בתי הדין הצבאיים, המקבילים לשופטי בית משפט מחוזי מבחינת סמכות הענישה, ודנים מידי יום חיילים החשודים במגוון עבירות כגון: שימוש וסחר בסמים, גניבת אמל"ח, עבירות מין, עבירות רכוש, עריקות, מוות ברשלנות, רצח וכו'. אולם, בשונה מבתי המשפט האזרחיים, בהם כל השופטים הינם משפטנים הממונים ע"י הוועדה לבחירת שופטים ויש להם ניסיון משפטי רב, בבתי המשפט הצבאיים כאשר ישנם דיונים של שלושה שופטים יתכן ויהיו סיטואציות בהן רק שופט אחד הוא משפטן, בעוד שני שופטים אחרים הם מפקדים בצבא ללא השכלה משפטית. העובדה הזאת מאתגרת לא פעם את עורכי הדין המומחים במשפט צבאי, "לעיתים אני מופיע בפני שופטים ואני מוצא עצמי כסנגור מול שופטים שהינם מפקדי שטח בצבא, ללא ניסיון משפטי אשר לעיתים זו היא הפעם הראשונה בה הם נחשפים לדיון משפטי - ואלו האנשים שצריכים לקבוע גורלות של אנשים. הם יקבעו באם החייל או הקצין פשע או שלא, ואיזה עונש לתת לו, במובן מסוים, ניתן לראות זאת כסיטואציה שמקבילה לדין האמריקאי שבו יש חבר מושבעים, רק שבדין הצבאי מדובר על מצב שונה בתכלית. להבדיל מחבר המושבעים האמריקאי שרק קובעים אם הנאשם אשם או זכאי, ובמידה ונמצא אשם ומי שיקבע את העונש הוא השופט המשפטן, בבתי הדין הצבאיים שני השופטים יכולים לקבוע את העונש באותו משקל של השופט שהוא משפטן בעוד להם אין את ההשכלה המשפטית הנדרשת. ההבנה הזאת משפיעה על כל האופן שבו אני או כל עו"ד אחר מהתחום מתכונן למשפט", מסביר עו"ד ברמלי, "זו רק דוגמה אחת מיני רבות בשוני הקיים בין המערכת האזרחית לבין המערכת המשפטית. לשמחתי יצא לי לשרת שנים רבות ביחידת מצ"ח ולהיחשף ״לצד השני״, זהו ניסיון שמסייע לי רבות ביום יום כסנגור צבאי בהכרת דיני הצבא והבנת תפיסת העולם של הצד התובע. כיום, כעו"ד המגן על חיילים אני מפציר בהורים ובחיילים לקחת עורכי דין שמכירים היטב את המערכת ולא להתפשר. קיימים בשוק עורכי דין המתמחים ספציפית בתחום והם מכירים את כל הדקויות והשוני בין דיני הצבא לאלו החלים ב'אזרחות' ויוטב בכל מקרה ומצב לקחת עורך דין ברגע הראשון שנתקלים בבעיה כלשהיא. מימד הזמן הוא משמעותי ופניה לעורך דין בשלב מוקדם יכולה לעשות את ההבדל בין זיכוי לישיבה ממושכת בכלא".
מאת עורך דין אופיר ברמלי, ברמלי משרד עורכי דין