סגור

לראשונה: הדף הקורונה פגע יותר בשכירים מאשר בעצמאים

סקר של המכון הישראלי לדמוקרטיה שנערך בסוף אפריל מצא שלראשונה מאז תחילת המשבר מצבם של העצמאים היה טוב מזה של השכירים: בעוד ש-12% מהעצמאים נאלצו לסגור את העסק, 17% מהשכירים לא עבדו מכיוון שהיו בחל"ת או פוטרו; למרות זאת, "השכירים לא נפגעו יותר מעצמאים במשבר הקורונה"

באפריל 2021 לראשונה מאז תחילת משבר הקורונה הפגיעה בעצמאים הייתה מצומצמת יותר יחסית לפגיעה בשכירים. בעוד ש-12% מהעצמאים דיווחו שלא עבדו מאחר ונאלצו לסגור את העסק, 17% מהשכירים דיווחו כי אינם עובדים מאחר והם מובטלים או נמצאים בחל"ת, כך עולה מסקר שערך המכון הישראלי לדמוקרטיה בסוף אפריל-תחילת מאי 2021 בעיצומו של תהליך פתיחת המשק בעקבות מבצע החיסונים, והשתתפו בו 148 עצמאים ו-612 שכירים.

"השכירים לא נפגעו יותר מעצמאים במשבר הקורונה. המציאות יותר מורכבת: שיעור העסקים שנסגרו במשבר ככל הנראה גדול ממה שאנו רואים כיום. לחלקם יש תמריץ להישאר "קיימים" על מנת להמשיך ולקבל את מענקי הסיוע מהמדינה. להערכתנו, התמונה השלמה לגבי מצב העצמאים תתבהר רק בחודשים הקרובים – ועד סוף השנה.

3 צפייה בגלריה
דפנה אבירם ניצן
דפנה אבירם ניצן
דפנה אבירם ניצן
(יחצ)

בהקשר זה, שכיר שפוטר או יצא לחל"ת זכאי עד סוף יוני 21 לקבל דמי אבטלה קבועים וידועים מראש, ולא כך המצב לגבי עצמאים - שלמרות מענקי הסיוע - התמודדו עם ירידה חדה יותר בהכנסותיהם. בנוסף, עצמאי שסגר את העסק לא בטוח שיצליח להתאושש ולפתוח מחדש את העסק, לעומת עובד שהוצא לחל"ת – שלפי נתוני הלמ"ס בחלקם הגדול חוזרים להיות מועסקים ורק מיעוטם מפוטרים", אומרת דפנה אבירם ניצן, מנהלת מרכז ממשל וכלכלה במכון הישראלי לדמוקרטיה, מחברת משותפת של הדו"ח "מצבם של העצמאים".
בסוף אפריל 2021 כאמור, דיווחו העצמאים על מידת הפגיעה המתונה ביותר מאז תחילת המשבר: שיעור העצמאים שעבדו היה הגבוה ביותר מאז פרוץ משבר וכן, מרבית העצמאים הללו (61%) דיווחו כי עבדו באופן מלא (מהם 7% שאף הגדילו את היקף העבודה שלהם) ורק 27% מהם עבדו באופן חלקי – זאת לאחר שלכל אורך המשבר היה המצב הפוך, כאשר שיעור העצמאים שעבדו באופן חלקי עלה על שיעור העצמאים שעבדו באופן מלא.
בדומה רק 12% מהעצמאים דיווחו באפריל 2021 כי נאלצו לסגור את העסק – מתוכם רק 4% שדיווחו כי סגרו את העסק באופן קבוע. שיעורים אלו נמוכים במיוחד (בפרט לעומת המצב בדצמבר 2020 אז 26% דיווחו כי סגרו את העסק מתוכם 8% באופן קבוע).
גם אם הם לא נאלצו להפסיק את פעילות העסק, הכנסות העצמאים נפגעו במהלך תקופת הקורונה. אמנם הפגיעה בהכנסות הצטמצמה בסקר האחרון שנערך באפריל לעומת סקרים קודמים אבל עדיין כמחצית מהעצמאים דיווחו על פגיעה בהכנסתם בחודש מרץ 2021, מהם 44% שרשמו ירידה בהכנסה ועוד 7% שלא משכו כלל הכנסה מהעסק. לשם השוואה 75% מהעצמאים דיווחו על פגיעה בהכנסות בדצמבר 2020 ו-65% דיווחו כך ביוני 2020.

3 צפייה בגלריה
מחאה הפגנה משבר כלכלי קורונה בכיכר רבין עצמאים חסימת צומת עזריאלי
מחאה הפגנה משבר כלכלי קורונה בכיכר רבין עצמאים חסימת צומת עזריאלי
הפגנת עצמאים בעקבות מצבם הכלכלי ברקע הסגרים
(צילום: טל שחר)

3 צפייה בגלריה
ירדן קידר
ירדן קידר
ירדן קידר
(יחצ)

"אנחנו רואים פגיעה תעסוקתית גבוהה יותר בנשים העצמאיות ש-17% מהן סגרו את העסק לעומת 9% מהגברים העצמאים, מה שמעלה חשש שנשים בעלות עסק לא מתאוששות מהר כמו הגברים. ייתכן כי יש לכך קשר לענפים שחלק מהנשים העצמאיות נוטות לעסוק בהם. מעניין שהפגיעה בהכנסות הייתה דווקא בקרב עצמאים חזקים יחסית – במרכז ההכנסות נפגעו יותר מבפריפריה, ועצמאים אקדמאים נפגעו יותר מבעלי השכלה של תעודת בגרות ומטה", אומר ירדן קידר, חוקר במרכז ממשל וכלכלה במכון הישראלי לדמוקרטיה.
בהיעדר רשתות ביטחון כמו דמי אבטלה או חל"ת לעצמאים שעסקיהם נסגרו קשה יותר להשתלב מחדש בשוק התעסוקה. "המציאות איתה נאלצים להתמודד העצמאים מורכבת יותר, וצריך לבחון דרכים לסייע להם אם זה בפתיחת העסק מחדש, בהנגשת מימון זול להשקעה מחודשת בעסק או במתן דמי קיום ומימון של הסבה מקצועית. כמובן שהסיוע נדרש גם לשכירים אך הוא שונה במהותו", אומרת אבירם ניצן. הדו"ח נערך לקראת כנס הורביץ לכלכלה וחברה של המכון הישראלי לדמוקרטיה אשר ייערך בשבוע הבא.