בלעדי לכלכליסטהלוואות וקנסות: חוב הליכוד צמח ל־80 מיליון שקל
בלעדי לכלכליסט
הלוואות וקנסות: חוב הליכוד צמח ל־80 מיליון שקל
המפלגה חויבה להחזיר למשרד הפנים כ־16 מיליון שקל ואינה יכולה לקחת הלוואות נוספות
מפלגת הליכוד חויבה באחרונה להחזיר למשרד הפנים סכום של 15.6 מיליון שקל. זאת בעקבות מקדמות עודפות שניתנו למפלגה בבחירות לרשויות המקומיות שנערכו ב־2018, ולתשלום קנס שהוטל עליה על ידי מבקר המדינה. החוב הכולל של הליכוד מגיע ל־80 מיליון שקל.
הליכוד, כמו יתר המפלגות המכהנות בכנסת, קיבלה ממשרד הפנים מקדמת מימון לפני הבחירות לרשויות המוניציפליות שנערכו באוקטובר 2018. לאחר פרסום תוצאות הבחירות וקביעת סכומי המימון המגיעים למפלגות, הן נאלצות לעתים להחזיר חלק מהמקדמות שהועברו אליהן, בעיקר בעקבות ירידת כוחן האלקטורלי שגורר ירידה במימון הממשלתי שהן זכאיות לו.
בנוסף, בפברואר 2021 הטיל מבקר המדינה מתניהו אנגלמן קנס של 200 אלף שקל על הליכוד, מתוכם 100 אלף שקל על היעדר אסמכתאות המבססות את ההלימה של התמורה ששילמה הסיעה עבור סקרים בבחירות המוניציפליות ב־2018. סכום דומה הוטל בשל קיום ה"ליכודיאדה" באילת סמוך לבחירות לכנסת בניגוד להנחיות מבקר המדינה.
משרד הפנים פנה באחרונה אל יו"ר הכנסת בבקשה להורות לחשבות הכנסת להעביר אליו את כספי החוב מכספי מימון המפלגות החודשי שמשלמת הכנסת למפלגה. המשרד התייחס לחובותיהן של שש מפלגות נוספות לליכוד בסכום כולל של 35.85 מיליון שקל. יש עתיד - 9.1 מיליון שקל, רע"מ - 6.7 מיליון שקל, תע"ל - 1.5 מיליון שקל, בל”ד - 1.25 מיליון שקל, תקומה - 0.9 מיליון שקל, והעבודה - 0.8 מיליון שקל. למעט הליכוד, רע"מ ובל"ד - יתר המפלגות הגיעו להסדר עם הכנסת להחזרת חובן למשרד הפנים.
כפי שנחשף השבוע ב"כלכליסט", הליכוד הגיעה לתקרת ההלוואות המותרת מהכנסת - 64 מיליון שקל, ועל כן המפלגה אינה יכולה לקחת הלוואה נוספת לצורך השבת החוב למשרד הפנים. הוועדה הציבורית לקביעת מימון המפלגות בראשות שופטת בית המשפט העליון בדימוס אילה פרוקצ’יה, ובהשתתפות רו”ח וח”כ לשעבר אהוד רצאבי ופרופ’ אסף מידני, קיימה דיון בבקשה לפריסת החובות של המפלגות. הוועדה צפויה בימים הקרובים להמליץ ליו"ר הכנסת לאפשר את פריסת החוב.
ב־4 מערכות הבחירות האחרונות הוציאו המפלגות סכומי עתק והגדילו את חובותיהן. “כלכליסט” חשף השבוע כי החובות צמחו ב־15% ל־191.8 מיליון שקל. הוועדה הציבורית החליטה בעבר שלא להעלות את התקציב של יחידת מימון הבחירות. אך בסוף יוני תפקע כהונתה ולח"כים יהיה נוח אם לא תוקם אחרת. בהיעדר ועדה ציבורית קבועה יוכלו הח"כים לחוקק חוק שיגדיל את מימון הבחירות כמו גם את המימון החודשי השוטף שהן מקבלות מהכנסת.