פרשנותהממשלה כקרקס: על מינוי אקוניס לשר משפטים
פרשנות
הממשלה כקרקס: על מינוי אקוניס לשר משפטים
המינוי של השר לשיתוף פעולה אזורי לשר המשפטים היא הפרה בוטה, ולא בפעם הראשונה, של ההסכם הקואליציוני עם כחול לבן והוא מעיד על יחסו המחפיר של נתניהו כלפי גנץ וכלפי מערכת המשפט. היועמ"ש קבע שהיא לא חוקית ופסל אותה - השאלה כיצד ינהגו סער, גנץ, בנט ולפיד
החלטת הממשלה בצהריים למנות את השר לשיתוף פעולה אזורי אופיר אקוניס כשר המשפטים ברוב של 17 נגד 7, שלוותה בדיון סוער, מדגימה עד כמה עבודת הממשלה הפכה לקרקס.
נתניהו הפר בכך - ולא בפעם הראשונה (תזכורת: התחייב להגיש תקציב דו-שנתי לכנסת וסירב לעשות כן)
- את ההסכם הקואליציוני עם יו"ר כחול לבן בני גנץ שהוביל להקמתה של "ממשלת החירום", לפיו שר המשפטים ימונה על ידי נציג של "כחול לבן" שיוצע על ידו. אלא שנתניהו מונע מתחילת 2021 את מינויו של גנץ עצמו כשר המשפטים הקבוע לאחר התפטרותו של אבי ניסנקורן.
ההסכם גם קבע שלא ניתן להעלות נושא על סדר יומה של הממשלה בלא הסכמה מראש של נתניהו מחד וגנץ מאידך. וגם כאן שבר נתניהו את הכללים: בעוד גנץ ביקש ליישם את ההסכם הקואליציוני, העלה נתניהו להצבעה את הצעתו למנות את אקוניס, חרף התנגדותו של גנץ.
קודם לכן, ניסה נתניהו להתחכם כשהציע להקצות לו ולגנץ 48 שעות לצורך השגת פשרה. סביר להניח שאם בקשתו היתה מתקבלת על ידי גנץ, לא היתה מושגת פשרה, ושההצעה נועדה לאגף את בג"ץ.
נתניהו, שהודיע לבג"ץ שהממשלה תדון במינוי שר משפטים, לא התחייב בתחילה שהיא אכן תמנה אותו. היום בישיבת הממשלה הוא הביע תמיהה מדוע בכלל יש למנות שר משפטים כשמדובר בממשלת מעבר, ומתנהל מו"מ קואליציוני להקמת ממשלה חדשה.
בהחלטת הממשלה מוכיח נתניהו לבג"ץ שהממשלה מינתה שר משפטים, הגם שמדובר בשבירת כל הכלים. מה יעשו בכחול לבן? יעתרו לבג"ץ נגד נתניהו שהפר את ההסכם הקואליציוני? ונגיד שיקבעו שהוא הפר, אז אם יבטלו את מינויו של אקוניס נחזור לתחילת הדיון: היעדרו של שר משפטים קבוע שמונע קבלת החלטות ובהן הארכת מעצר באמצעות דיון מקוון בלא צורך להביא את העצירים לבית המשפט.
האמת שנתניהו לא נראה מוטרד מבג"ץ או מעמדות היועץ המשפטי לממשלה, שכבר הורה לו בעבר למנות שר משפטים קבוע, ולחתום על הסדר למניעת ניגוד עניינים. נתניהו וחבריו בגוש הימין מעוניינים לגמד את כוחה של מערכת אכיפת החוק ולחוקק את חוק "פסקת ההתגברות" שיאפשר לכנסת לחוקק מחדש חוק שנפסל על ידי בג"ץ.
גם אם נשים בצד את יחסו של נתניהו למערכת אכיפת החוק, אי אפשר להתעלם מיחסיו לשותפו הבכיר בני גנץ. בצר לו, לנוכח קשייו להרכיב את הממשלה הבאה, רק לפני כמה ימים הציע נתניהו לגנץ לכהן ראשון ברוטציה כראש הממשלה הבאה, כשנתניהו יהיה הבא אחריו. הצעה דומה ניתנה ליו"ר ימינה נפתלי בנט וליו"ר תקווה חדשה גדעון סער. דפוס ההתנהגות הזה מוכיח שכשראש הממשלה לחוץ הוא מעריף הבטחות וצ'ופרים ביד נדיבה (כפי שהסכים אשתקד לרוטציה עם גנץ ומנע את קיומה), אבל במועד התשלום הוא מתנער מכל התחייבויותיו.
כעת על בנט או סער לראות ולשקול אם באמת ייתן להם נתניהו רוטציה, או ילכוד אותם במלכודת דבש ולא יקיים את הבטחותיו. דווקא התנהגותו של נתניהו מחייבת אותם לקדם את הקמתה של ממשלת שינוי, לפני שיהיה מאוחר מדי, והנשיא עלול להחזיר את המנדט לכנסת, שתגלגל לבחירות חמישיות, כפי שכנראה רוצה נתניהו.
היועץ מנדלבליט טען שההחלטה למנות את אקוניס אינה חוקית ומנוגדת להסכם הפריטטיות ואקוניס אינו שר המשפטים. לפי מנדלבליט, בעצם ההחלטה לא עברה.
המערכת הפוליטית סוערת בעקבות ההחלטה. יו"ר תקווה חדשה גדעון סער צייץ: "הסאגה סביב (אי) מינוי שר המשפטים שהגיעה לשיאה עכשיו בישיבת הממשלה ההזויה היא עדות נוספת לצורך החיוני בהחלפת השלטון".
יו"ר יש עתיד יאיר לפיד צייץ: "כל מי שהעלה בדעתו אפילו לרגע לחתום על הסכם כלשהו עם נתניהו, קיבל תזכורת שאין שום סיכוי שהוא ימלא את חלקו בשום הסכם. אם היה מי שעוד חשב שנתניהו צריך לשבת ליד שולחן הממשלה - היום הוא קיבל תזכורת שהוא חייב כבר ללכת. הזלזול הבוטה בשלטון החוק, בכל הסכם שהוא חתם עליו, השקרים כדרך חיים - כל זה פרץ היום סביב מינוי שר המשפטים. הוא פשוט לא מסוגל לא לרמות".
יו"ר ימינה, נפתלי בנט נמנע מלתקוף את נתניהו ואמר: "מדינת ישראל מתקרבת לסף תהום של אנרכיה. אין לנו מדינה אחרת. אני קורא לכולם להבין את גודל הרגע, להתעשת ולגלות אחריות לאומית. מדינת ישראל חייבת בדחיפות ממשלה מתפקדת ויציבה".