"עקיצת הפונזי הגדולה בארץ": מאות משקיעים הגישו בקשת פירוק נגד EGFE של מיכאל בן ארי
"עקיצת הפונזי הגדולה בארץ": מאות משקיעים הגישו בקשת פירוק נגד EGFE של מיכאל בן ארי
400 משקיעים טענו כי נפלו קורבן והפסידו בין 300 ל-600 מיליון שקל, וכי בן ארי נעלם לאחר פרסום החשדות נגדו. בא כוחם לביהמ"ש: "חלקם אלמנות, יתומים, יורשים שאיבדו את ירושת הוריהם ופנסיונרים"
הותר לפרסום: כ-400 משקיעים הטוענים שהינם נפגעים של איש העסקים מיכאל (מייק) בן ארי הגישו אתמול (א') לבית המשפט המחוזי בתל אביב בקשה לפירוק חברת ההשקעות אי. ג'י.אף. אי ישראל (EGFE) שבבעלותו, בטענה שמדובר ב"עקיצת הפונזי מהגדולות והחמורות בישראל, אם לא הגדולה שבהן".
השופט חגי ברנר התיר לפרסם את בקשת המשקיעים למינוי מפרק לחברה של בן ארי והוציא צו איסור לבצע עסקאות כלשהן בחברה. השופט חגי ברנר הורה למנות את עו"ד ליאור דגן לנאמן זמני לחברת חברת ההשקעות אי. ג'י.אף. אי ישראל ( EGFE) של בן ארי.
היום פנה הכנ"ר באמצעות נציגו עו"ד אילון בריל לשופט ברנר וציין כי ניתן להסיר את צו איסור הפרסום על מנת לאפשר יידוע המשקיעים בדבר הטענות החמורות נגד החברה. עו"ד בריל ציין בתגובת הממונה על הליכי חדלות פירעון כי "המדובר בפרשה מצערת שעניינה הצגת מצגי שווא והונאת משקיעים רבים בהיקפים חריגים ביותר העולים עד כדי מאות מיליוני שקלים".
בוועד הפעולה של המשקיעים מצוין כי ישנם 450 נפגעים. לדברי 400 מגישי הבקשה, היקף המרמה בפרשה נע בין 600-300 מיליון שקל, והיא מזכירה את מעלליו של הנוכל הבינלאומי ברנרד מיידוף. עוד הם טוענים בבקשה כי "בחודש אפריל 2021, החל מפרסום החשדות בדבר 'הונאת משקיעים' וחקירת רשות ניירות ערך, נעלם מיכאל בן ארי מעל פני האדמה, וכל דרישות המשקיעים לקבל את כספם עלו בתוהו". המשקיעים ביקשו למנות נאמן לחברה.
"מאיים שידווח למס הכנסה"
במסגרת בקשת הפירוק טוענים המשקיעים כי ב-6 במאי "נשלחה לחלק מהמבקשים הודעת דואר אלקטרוני מאחת מכתובות הדוא"ל כביכול של בן ארי ובה כביכול טוען בן ארי כי הוא עזב את גבולות מדינת ישראל והוא לא יחזור עד שרשות ניירות ערך לא תקבל את תנאיו...ואז מגדיל לעשות ושולח מסרים מאיימים לנושיו שלפיהם ידוע לו שחלקם השקיעו כספים לא מדווחים והוא ידווח למס הכנסה על כך. למבקשים לא ידוע אם בן ארי עזב את ישראל אם לאו. בן ארי מוסיף וכותב כי הוא ישלם כסף רק למי שלא יתבע אותו וידאג שאלה שיתבעו אותו לא יקבלו פני עד שכולם שלא תבעו אותו יקבלו 100% בחזרה. אמור מעתה: שולח המייל מאיים גם לבצע עבירה פלילית של העדפת נושים".
"אלמנות ויתומים איבדו את כל ממונם"
באמצעות עורכי הדין איתן ארז ומור בן שושן ממשרד איתן ש. ארז ושות' טוענים המשקיעים , כי בן ארי, באמצעות החברה שלו, הוציא כספים ממאות משקיעים, שיועדו לכאורה להיסחר באפיקי השקעה שונים, אולם בפועל הוא נמנע מלהשקיע את הכספים והיה משלם להם את הריביות האסטרונומיות שהבטיח להם מכספי הקרן, כך שהמשקיעים החדשים שהצטרפו שילמו למשקיעים הוותיקים יותר. לטענתם, ההונאה התגלתה בתחילת אפריל בעקבות עיכובו לחקירה על ידי רשות ניירות ערך.
עוד נטען כי רוב הקורבנות היו "חסרי ידע והבנה בהשקעות. את הקורבנות הללו הצליח מיכאל בן ארי להוליך שולל בעזרת הכריזמה שלו ובאמצעות מצגים כוזבים ומפתים שהציג בפניהם, לרבות דו"חות תשואה והסכמי התקשרות שנותנים כסות פורמלית ובטוחה להשקעות וכן שימוש במונחים רבים באנגלית. כחלק מההונאה ניצל מר מיכאל בן ארי את האמון הרב שרחשו לו המרומים אשר הסכימו למסור לו את כספם ואת חסכונותיהם ללא כל בטוחה".
לסיום, המשקיעים מציינים כי "כיום המבקשים מבינים כי הם נפלו קורבן להונאת הפונזי הגדולה ביותר בתולדות מדינת ישראל בהיקף שנע בין 600-300 מיליון שקל, כאשר למבקשים לא ידוע לאן זרמו מאות המיליונים שהועברו על ידיהם. למבקשים ולוועד הפעולה שהקימו ידוע על יותר מ-450 קורבנות, כאשר ההיקף הממוצע של החוב לכל משקיע נע בין 400 אלף שקל למיליון שקל. יש גם קורבנות שכלפיהם יש חוב של 4 מיליון שקל כל אחד ואף יותר".
המשקיעים טוענים כי חברת EGFE, שבשליטת בן ארי ואחיו, הוצגה להם כחברה בינלאומית, אשר מציעה שירותים פיננסיים והשקעות סולידיות ובטוחות, עם תשואות חיוביות ליותר מ-800 לקוחות מישראל ומרחבי העולם. בסרטוני השיווק שהוצגו להם הצהיר בן ארי כי החברה מנהלת 60 מיליון דולר עבור אלף לקוחות. בן ארי הציג עצמו כמי שעלה מארה"ב לפני כ-30 שנה, עבד בבנק כיועץ השקעות ולפני 20 שנה החליט לפתוח עסק עצמאי.
בבקשה נטען , כי תוכנית הפונזי התמקדה בעיקר בהשקעות באיגרות חוב מוניציפליות המונפקות בארה"ב, על ידי מדינות שונות או על ידי ערים. לדבריהם, בן ארי יצר סיפור כיסוי שלפיו השקעותיו מצליחות לייצר רווחים גבוהים וכי כספם מושקע בכל מיני קרנות אמריקאיות כגון קרן "בלו ריבר", שפועלת כביכול מקולורדו ארה"ב. בדיעבד התברר, כי קרן זו ניתקה קשר עם בן ארי עוד בתחילת שנות האלפיים, ובן ארי אף הודה כי שיקר בקשר לקשריו עם קרן זו. "למרבה הצער, המבקשים נוכחו לדעת שאותם אפיקי ההשקעה אינם קיימים ונועדו רק לשרת כסות להונאת הפונזי של בן ארי", נכתב בבקשה
עוה"ד טוענים, כי על מנת להגביר את אמון הקורבנות בו, הציג בן ארי את עצמו בפני המשקיעים כאדם החי בעושר רב ומצליח בעסקים, לרבות מגורים בצפון תל אביב, מסיבות והשקות מפוארות, אירועים גרנדיוזיים עם אמנים מפורסמים, שאליהם הוזמנו המשקיעים וחבריהם.
עוד טוענים המשקיעים כי בן ארי, באמצעות החברה שלו, הוציא כספים ממאות משקיעים, שיועדו לכאורה להיסחר באפיקי השקעה שונים, אולם בפועל הוא נמנע מלהשקיע את הכספים והיה משלם להם את הריביות האסטרונומיות שהבטיח להם מכספי הקרן, כך שהמשקיעים החדשים שהצטרפו שילמו למשקיעים הוותיקים יותר. לטענתם, ההונאה התגלתה בתחילת אפריל בעקבות מעצרו על ידי רשות ניירות ערך.
מרשות ניירות ערך נמסר היום כי "הרשות פתחה בחקירה פלילית בעניינו של מיכאל בן ארי וחברת EGFE ישראל בחשד לביצוע עבירות על חוק השקעות משותפות בנאמנות, חוק הייעוץ, חוק העונשין וחוק איסור הלבנת הון. לפי החשד, מדובר בהונאת משקיעים רחבת היקף שנחשפה על ידי הרשות ונחקרת על ידיה בימים אלה.
במסגרת חקירה זו שהה החשוד במעצר בית. לאחר מכן, לבקשת רשות ניירות ערך, בית משפט השלום בתל אביב הטיל עליו תנאים מגבילים, לרבות הפקדת דרכוניו במשרדי הרשות, צו עיכוב יציאה מן הארץ והפקדה כספית בסך 2 מיליון שקל. הרשות פועלת ללא לאות על מנת להגן על עניינם של המשקיעים, על מנת להביא לחקר האמת בפרשה, באופן מהיר ככל הניתן. בתוך כך, מחלקת חקירות אספה ראיות רבות לביסוס החשדות, ואף איתרה ותפסה נכסים ששוויים נאמד בעשרות מיליוני שקלים. החשוד נדרש לחקירה ומפר את התנאים המגבילים שהוטלו עליו. הרשות פועלת במסגרת מלוא סמכויותיה והאמצעים העומדים לרשותה כדי לאתרו ועל מנת להביא למיצוי הדין".
עו"ד רחל בן רחמים סובול המייצגת את עובדי EGFE ישראל מסרה בתגובה: "עובדי החברה פוטרו מבלי ששולם להם שכרם ויתר זכויותיהם , ואנו נעשה הכל על מנת שבמסגרת ההליך ישולמו לעובדים מלוא זכויותיהם".