סגור

הסתדרות המורים לבית הדין לעבודה: יש לצרף 12 אלף מורים לקרנות השתלמות

הפנייה נעשתה בדרישה לחייב את האוצר ואת משרד החינוך לצרף מורים שלא מילאו טופסי הצטרפות לקרן. מבקר המדינה קבע ב־2013 שהמדינה מפרה את חובתה במאות מיליוני שקלים

הסתדרות המורים פנתה לבית הדין האזורי לעבודה בתל אביב בדרישה לחייב את החשב הכללי באוצר ואת משרד החינוך לצרף 12 אלף מורים לקרנות השתלמות. דו"ח מבקר המדינה קבע כבר ב־2013 שהמדינה מפרה את חובתה כשאינה מצרפת המורים, והסכום המצטבר שנמנע מהם מגיע למאות מיליוני שקלים.
הבקשה הוגשה באמצעות עורכי הדין אסף ברנזון, מיכל פרידמן ואתי מימרן. למורים יש הסדר קרן השתלמות ייחודי שבו, בניגוד לרוב העובדים במשק, הקרן באמת מיועדת להשתלמות ולא לחיסכון. ההסדר מאפשר להם לצאת לשנת שבתון לצורכי לימודים אחת לשבע שנים.
עם תחילת העבודה מופנה המורה לבנק כדי לבחור קרן ולמלא את טופסי ההצטרפות. אלא שמי שאינו עושה זאת נופל בין הכיסאות, והמדינה אינה חוסכת עבורו. דו"ח מבקר המדינה מ־2013 מצא כי משרד החינוך לא מפריש לכ־10% מהמורים תשלומים לקרנות השתלמות. לפי הערכת משרד מבקר המדינה, "הסכום המצטבר שלא הופרש במשך השנים הגיע למאות מיליוני שנים". הדו"ח קבע כי "אי הפרשת הכספים היא פגיעה מתמשכת בזכויות העובדים". עוד צוין בדו"ח כי "אי הצטרפות של עובד הוראה לקרן אינה גורעת מחובת המעסיקים לפעול כדי שכל עובד הוראה יממש את זכויותיו במלואן".
על פי הערכת הסתדרות המורים, יש היום כ־12 אלף מורים שהמדינה אינה חוסכת עבורם. בהסתדרות המורים סבורים שיש למדינה חובה לצרף את המורים לקרן ברירת מחדל כפי שנהוג לגבי עובדי מדינה. היא מבקשת מבית הדין לעבודה להורות על צירופם של המורים האלה וכן להורות שהמדינה תשלם עבורם את ההפקדות המגיעות להם מתחילת עבודתם והתשואות שהיו מקבלים. לגבי מורים שכבר צורפו אבל באיחור, היא מבקש להשלים להם את התשלומים החסרים. כן היא מבקשת לחייב את הממשלה לצרף כל מורה חדש לקרן השתלמות. סביר שמועד הגשת הבקשה מושפע גם מהתקרבות הבחירות בהסתדרות המורים ב־1 ביוני.
1 צפייה בגלריה
יפה בן דוד מזכלית הסתדרות המורים 10.8.19
יפה בן דוד מזכלית הסתדרות המורים 10.8.19
בן דויד. "אין למדינה רצון לתקן דרכיה"
(צילום: ראובן קפוצינסקי)
מזכ"לית הסתדרות המורים יפה בן דויד: "המדינה שוב ניסתה לחסוך כסף על גבם של עובדי ההוראה, תוך התעלמות מדו"ח מבקר המדינה". לדברי בן דוד, "לאחר שפניתי למשרד החינוך הבנתי שאין שום רצון מצד המדינה לתקן את דרכיה".
סגנית בכירה לחשב הכללי מירב קדם כתבה בשנה שעברה בתשובה לפניית קרנות ההשתלמות כי "אגף החשב הכללי באמצעות חשבות משרד החינוך פועל כיום באופן שוטף להבטיח את זכויותיהם של עובדי ההוראה, לרבות בכל הקשור להצטרפות לקרנות השתלמות".
בראשית 2020 פרסם "כלכליסט" שקרנות ההשתלמות של המורים צברו עודפים של 3 מיליארד שקל מעבר לתשואה המובטחת של 4% לשנה. על רקע זה פנו הקרנות לבית המשפט המחוזי בתל אביב וביקשו לחלק לעמיתים שלהם סכום ממוצע של 12 אלף שקל לאיש.