האסון בהר מירון: בנט ועבאס יכריעו אם תוקם ועדת חקירה ממלכתית
האסון בהר מירון: בנט ועבאס יכריעו אם תוקם ועדת חקירה ממלכתית
לוועדת חקירה ממלכתית שמתמנה על ידי נשיאת ביהמ"ש העליון סמכויות רחבות, והיא פועלת כמעין בית משפט בהרכב מורחב; בסמכותה לזמן עדים, לדרוש מהם להשיב לשאלותיה, ולכפות על רשויות המדינה להעביר לידיה ממצאים חסויים. הממשלה לא ששה להקים אחת, כי זו יכולה להצטיין יתר על המידה ולחקור גם את רה"מ והשרים
יו"ר ימינה ח"כ נפתלי בנט ויו"ר רע"מ ח"כ מנסור עבאס הם שיכריעו בסופו של דבר את הכף בסוגיית הקמתה של ועדת חקירה ממלכתית שתבדוק את התנהלות הגופים שהובילה לאסון במירון ול־45 הרוגים.
יו"ר כחול לבן ושר המשפטים בני גנץ, פורום המפכ"לים לשעבר והתנועה לאיכות השלטון תבעו אתמול (א') את הקמתה של ועדת חקירה כזו. לוועדת חקירה ממלכתית שמתמנה על ידי נשיאת בית משפט העליון סמכויות רחבות והיא פועלת כמעין בית משפט בהרכב מורחב ובה מכהנים לפחות שלושה בראשות שופט עליון או מחוזי בדימוס.
בסמכותה של ועדת החקירה הממלכתית לזמן עדים, ולדרוש מהם להשיב לשאלותיה, כמו גם לכפות על רשויות המדינה להעביר לידיה ממצאים, ובהם ממצאים חסויים. אם הוועדה מגלה שנושא תפקיד עלול להיפגע מהמלצותיה, עליה להזהירו, להביא בפניו את חומר הראיות בעניינו, ולאפשר לו להביע את עמדתו, ולחקור עדים מטעמו, גם באמצעות עורך דין.
לכן הממשלה לא ששה להקים ועדת חקירה ממלכתית כי זו יכולה להצטיין יתר על המידה ולחקור לא רק את קציני המשטרה, אלא, גם את רה"מ, השרים ובהם שר הפנים אריה דרעי, שר הדתות יעקב אביטן, ראש המרכז למקומות קדושים במשרד הדתות יוסי שווינגר שבעבר היה יועצו של דרעי, השר לביטחון פנים אמיר אוחנה, שר השיכון יעקב ליצמן שלחץ על עריכת ההילולא בלא הגבלות הקורונה ועוד.
לפי חוק ועדות חקירה הממשלה מוסמכת להחליט על הקמתה של ועדת חקירה ממלכתית, לנסח את כתב המינוי שלה, ולקבוע את תחומי פעילותה. לפיכך, ממשלת נתניהו לא צפויה לפעול להקמתה של ועדת חקירה כזו.
דרך נוספת להקמתה של ועדת החקירה הממלכתית היא באמצעות החלטה של הוועדה לענייני ביקורת המדינה, על סמך שני דו"חות מבקר המדינה בעניין מהשנים 2008 ו־2011.
אלא שהוועדה לביקורת המדינה טרם הוקמה בכנסת ה־24, והיא תוקם רק לאחר שתכונן קואליציה. בראש הוועדה לענייני ביקורת המדינה עומד באופן קבוע נציג של סיעת האופוזיציה המרכזית. יוצא איפוא שהאפשרות העיקרית להקמת ועדת חקירה ממלכתית תלויה בבנט ובעבאס. אם נתניהו וגוש הימין יקימו את הקואליציה הבאה, אזי ראשות הוועדה לענייני ביקורת המדינה תינתן לח"כ מיש עתיד, ככל הנראה ח"כ קארין אלהרר שכבר כיהנה בתפקיד. אם נציגיהם של ימינה ורע"מ בוועדה זו יתמכו בהקמתה של ועדת החקירה, ניתן יהיה לגייס בה רוב ולהביא להקמתה.
אבל אם בנט ועבאס לא יתמכו בכך, ייתכן שתוקם ועדה ממשלתית עם סמכויות מוגבלות יותר ובעיקר עם כתב מינוי מצומצם. נכון לכתיבת שורות אלה, המתינו אמש ביש עתיד לתשובתו של בנט אם הוא רוצה לקדם את המו"מ הקואליציוני עם יאיר לפיד וגוש השינוי.
בליכוד לעומת זאת, לא מתמהמהים ומבקשים להעלות היום לנשיאות הכנסת את הגשתה של הצעת החוק לבחירה ישירה של רה"מ בלא לפזר את הכנסת. להצעת חוק שכזו, צפוי רוב בנשיאות, יחד עם נציגי בנט ועבאס, וכן בוועדה המסדרת שתעניק לה פטור מחובת הנחה מוקדמת של 45 יום לפני ההצבעה במליאה בקריאה הטרומית. כדי שיתמוך בהצעה יוצע לבנט לכהן ראשון ברוטציה על ראשות הממשלה למשך שנה עם נתניהו.
אם בנט, שכבר הכריז שימנע בחירות חמישיות יתמוך בהצעת החוק לבחירה ישירה, כלומר יילך יד ביד עם נתניהו, הדבר ישליך כמובן גם על אי הקמתה של ועדת חקירה ממלכתית לאסון הר מירון. השיקולים הפוליטיים והקואליציוניים יכריעו למרבה הצער את עומק והיקף בדיקת האסון כמו גם ישליכו על הפקת הלקחים.
בנתיים, מחר בחצות צפוי המנדט של נתניהו להרכבת הממשלה לפוג, ובהיעדר נימוקים משכנעים הנשיא ראובן ריבלין יתקשה להאריך לנתניהו את המנדט. כשהמנדט יעבור ללפיד הוא יגלה שיהיה עליו לעצור את דהירתו של החוק לבחירה ישירה שייתר בעצם את המנדט שלו.