סגור

המשטרה: יש תשתית ראייתית להעמיד לדין את השר לשעבר יעקב אדרי בעבירות שוחד

יאח"ה סיימה את חקירת פרשת השחיתות בה חשוד ראש עיריית אור עקיבא בקבלת שוחד מאנשי עסקים בעיר בתמורה לקידום האינטרסים העסקיים שלהם. בנוסף חשוד אדרי במרמה והפרת אמונים, גניבה בידי עובד ציבור, אלימות ועבירות מס

היחידה הארצית לחקירות הונאה (יאח"ה) בלהב 433 סיימה את חקירת מעשי השחיתות לכאורה של השר לשעבר וראש עיריית אור עקיבא יעקב אדרי, ומצאה תשתית ראייתית להעמידו לדין בעבירות שוחד, מרמה והפרת אמונים, גניבה בידי עובד ציבור, אלימות ועבירות מס. התיק הועבר היום (ה') לפרקליטות מיסוי וכלכלה לעיון ולקראת החלטה אם להעמידו לדין.
בנוסף, הודיעה המשטרה כי התבססה תשתית ראייתית לכאורית נגד חשודים נוספים בפרשה בעבירות של שוחד, קבלת דבר במרמה וקשירת קשר לביצוע פשע.
2 צפייה בגלריה
יעקב אדרי ראש מועצת אור עקיבא הארכת מעצר 1
יעקב אדרי ראש מועצת אור עקיבא הארכת מעצר 1
יעקב אדרי, ראש מועצת אור עקיבא, בבית המשפט
(צילום: אוראל כהן)
ראשיתו של התיק בחקירה סמויה נרחבת של יאח"ה בשיתוף יחידת יהלום ברשות המסים והרשות לאיסור הלבנת הון ומימון טרור במשרד המשפטים, שהפכה לגלויה עם גל המעצרים בפרשה בחודש נובמבר האחרון. זאת בעקבות חשדות לכאורה כי אדרי מקדם את ענייניהם של בעלי עסקים ובעלי אינטרסים בעיר בתמורה לקבלת שוחד.
המשטרה מסרה היום כי מאז שהפכה החקירה לגלויה בוצעו פעולות חקירה רבות ומגוונות, שכללו חקירה של כ-200 מעורבים, בוצעו עשרות חיפושים ותפיסה של מאות מוצגים אשר הובילו לדבריה, ל"ביסוס תשתית ראייתית לכאורית". במהלך התקופה, מעצרו של אדרי הוארך מעת לעת והוא שוחרר בתנאים מגבילים, לרבות איסור לשוב לתפקידו בראשות העירייה.
מתוך חומר הראיות הרב שנאסף בפרשה, עולה לכאורה תמונה לפיה אדרי, במהלך העשור האחרון שבמהלכו כיהן בתפקידים ציבוריים, "פעל באופן שיטתי תוך ניצול מעמדו וסמכויותיו, על מנת להשפיע ולהיטיב עם בעלי אינטרסים וזאת בתמורה לקבלת כספי שוחד", כפי שנמסר מהמשטרה היום עם גמר החקירה. עוד התבסס החשד, לדברי המשטרה, לכך ש"אדרי יצר מנגנון מתוחכם של תשלומי שוחד להעברת המזומנים אליו, בנוסף לקבלת שוחד באמצעות שוברי קנייה אשר ניתנו לו במשך שנים במסווה של תרומות לנזקקים".
אדרי סופר כסף מזומן
אדרי הוא החשוד המרכזי בפרשת השחיתות רחבת ההיקף הכוללת בין השאר חשד להטיית מכרזים והטבות לקבלנים. המשטרה יצאה לשני גלי מעצרים בפרשה במהלך נובמבר, ועצרה הן את אדרי שהיה עצור במשך כשבועיים והן את יד ימינו לשעבר, אורלי יחזקאל, שנעצרה לזמן ממושך גם כן, כמו גם אנשי עסקים וקבלנים שבונים באור עקיבא. בנוסף נחקרו דמויות בשונות עירייה ובוועדות התכנון באזור.
2 צפייה בגלריה
אורלי יחזקאל עיריית אור עקיבא
אורלי יחזקאל עיריית אור עקיבא
אורלי יחזקאל, נעצרה ונחקרה בפרשה
(צילום: עטא עוויסאת)
המשטרה ייחסה לחשודים הרבים בפרשה, כל אחד על פי חלקו ותפקידו, כי פעלו לכאורה על מנת לקדם מכרזים והיתרים שבאחריות העירייה בתמורה ללקיחת טובות הנאה בכסף ושווה כסף, וזאת לכאורה בניגוד לחוק ותוך פגיעה באינטרס הציבורי.
החקירה העלתה דפוס פעולה שוחדי, במסגרתו אדרי הפעיל את כל כובד משקלו בעיריה ומחוצה לה לטובת יחזקאל, שבשנים האחרונות שימשה כיועצת ולוביסטית, ושאותה הגדירו גורמים במשטרה כ"מאכערית", ולטובת לקוחות שלה - תמורת טובות הנאה שונות. יחזקאל שימשה בעבר כמנכ"לית המשרד לפיתוח הנגב והגליל עת אדרי היה השר הממונה, וליוותה אותו במשך שנים רבות גם בעיריית אור עקיבא ובשאר תפקידיו הציבוריים,
בין השאר, נחשפו החוקרים במהלך החקירה לשיטת פעולה במסגרתה פעל אדרי והפעיל אחרים כדי לקדם את ענייניהם של יחזקאל ולקוחותיה במגוון תחומים: מכרזים, ג'ובים ומינויים הנושאים שכר גבוה, היתרים לא חוקיים בתחום התכנון והבנייה, היתר להשבחת נכסים ועוד. החשד של המשטרה שבעקבות טובות ההנאה שניתנו ניתנה תמורה שהניבה רווחים ו"פירות" לאנשי העסקים החשודים בגובה מיליוני שקלים.
חוקרי המשטרה עלו במהלך החקירה על ראיות לכאורה המראות כיצד עבדה השיטה במסגרתה, כפי שהם הגדירו, "כל מה שהמקורבת דרשה – ראש העיר סיפק". אחד ממסלולי השוחד והעברת טובות ההנאה שנחקרו במסגרת הפרשה היה באמצעות תלושים ושוברי מזון שנדרשו לכאורה מעורבים בפרשה לתרום לנזקקים באמצעות עמותה פיקטיבית, בין השאר על רקע מגפת הקורונה והמצב הכלכלי הקשה, אולם אלה הגיעו לבסוף לידיהם של החשודים בפרשה.
אחת הראיות המעניינות שתפסה המשטרה במהלך החקירה, כפי שנחשף ב"כלכליסט" הוא סרטון שבו נראים ביחד אדרי ויחזקאל סופרים מאות אלפי שקלים במזומן. על פי החשד, מדובר בטובות הנאה שחלקו השניים שהתקבלו מאנשי עסקים.
בנוסף מחזיקה בידה המשטרה חומרים רבים המפלילים לכאורה את אדרי במעשים המיוחסים לו, הכוללים מסמכים רבים, האזנות סתר והקלטות ועדויות רבות שמחזקות את החשדות ומעבות אותם.
עורכי הדין טל שפירא וסתיו שורצברג המייצגים את אדרי מסרו בתגובה: "מרשנו דוחה בתוקף את החשדות המיוחסים לו. מדובר בעלילה שמקורה בתחושת נקם. עמדתו של ראש העיר נתמכת בראיות מזמן אמת אשר מפריכות לחלוטין את האשמות השווא שהוטחו בו ובכלל זה, רשימות מפורטות המוכיחות כי כל תלושי הקניות נמסרו לנזקקים וכי השימוש היחיד שנעשה בהם היה לטובתם ולרווחתם של תושבי העיר. מר אדרי מכהן כנבחר ציבור מזה 30 שנה ומעולם לא דבק בו רבב. לאורך כל אותן שנים, לרבות בתקופה הרלוונטית לחשדות, פעל מר אדרי תוך שהוא רואה לנגד עיניו את טובת הציבור בכלל, ואת טובת תושבי העיר אור עקיבא בפרט".