סגור

אושר מתווה הפיצוי לנזקים עקיפים ממבצע שומר החומות

עסקים בטווח של 0 עד 40 ק"מ מהרצועה יוכלו לבחור בין שני מסלולי פיצוי - אחד המבוסס על מחזור, ואחד המבוסס על שכר; עסקים בטווח של 40 עד 80 ק"מ יהיו זכאים לפיצוי עבור שכר ששולם לעובדים שנעדרו מעבודתם בשל הוראות פיקוד העורף. עסקים שספגו נזקים עקיפים בערים המעורבות ייזכו להטבות מס

לאחר שלושה ימי דיונים אושרו היום (ד') בוועדת הכספים התקנות לפיצוי עקיף בגין נזקי מבצע שומר החומות. תביעת הנזקים העקיפים, בדומה לתביעת הנזקים הישירים, נעשית דרך קרן הפיצויים מס רכוש, המנוהלת על ידי רשות המסים.
המתוה הבסיסי לפיצויים זהה לזה שהוצג בוועדה כבר ביום שני: עסקים בטווח של 0 עד 40 ק"מ מהרצועה יוכלו לבחור בין מסלול מחזורים למסלול שכר; עסקים בטווח של 40 עד 80 ק"מ יהיו זכאים למסלול שכר למעבידים בגין עובדים אשר נעדרו בשל הוראות פיקוד העורף, וקיבלו שכר. במהלך דיוני הוועדה הוגדל הפיצוי בגין יום עבודה ל-430 שקל, מסלול המחזורים הוגדל למקסימום של מיליון וחצי שקל, ובנוסף עסקים בטווח של בין 40 ל-80 ק"מ ימשיכו להיות זכאים למענק הוצאות קבועות בגין הקורונה.
הסוגיה המרכזית שעמדה לדיון היא הפיצוי בגין נזקים עקיפים בערים המעורבות. במהלך הדיונים בוועדת הכספים התברר כי אין הסמכה לשר האוצר לקבוע תקנות לפיצוי בגין נזק עקיף כשמדובר בנזקי אלימות שאינם נזקי מלחמה. על אף חילוקי דעות בהתחלה, בסופו של דבר כלל הגורמים המשפטיים הסכימו כי אין הסמכה כזו לשר, וממילא ללא חקיקה ראשית לא ניתן להעביר פיצוי בגין נזקים עקיפים שאירעו בערים המעורבות.
כחלופה לפיצוי בגין נזקים עקיפים, רשות המסים הציגה לוועדה תקנות שמאפשרות לעסקים שנפגעו מנזק ישיר במהלך העימותים לחשב 'פחת מואץ' עבור הרכוש שנרכש במקום הרכוש שניזוק במהלך העימותים. גם התקנות הללו אושרו היום.
1 צפייה בגלריה
רמת גן נפילה פגיעה ישירה רקטה רקטות טיל טילים טרור חמאס מבצע שומר החומות 5
רמת גן נפילה פגיעה ישירה רקטה רקטות טיל טילים טרור חמאס מבצע שומר החומות 5
נפילת רקטה בר"ג במהלך מצבע שומר החומות
(צילום: שאול גולן)
סוגיה אחרת שבסופו של דבר לא נמצא לה מענה היא סוגיית בעלי האולמות. מתברר כי התאריכים המקבילים בשנת 2019 לימי מבצע שומר החומות חלו בדיוק בתקופת ספירת העומר, בה לא מתקיימות חתונות. רשות המסים טענה כי יש קושי מחשובי לייצר תקופות ייחוס אחרות, והביעה חשש כי אם תינתן גמישות בנוגע לתקופות הייחוס, יהיו עסקים נוספים רבים אשר ינסו לנצל זאת.
בעקבות הקשיים שעלו ביצירת פיצוי בגין נזקים עקיפים, הציע ח"כ גלעד קריב (העבודה) להקים צוות עבודה שיורכב מנציגי ממשלה ונציגי המגזר העסקי, שיקבעו מודל קבוע לפיצוי נזקים עקיפים. יו"ר הוועדה ח"כ משה גפני אימץ את הצעתו של קריב, והנחה את נציגי הממשלה להקים צוות כזה.
במהלך הדיונים ניצל גפני את ההזדמנות לתקוף את הממשלה החדשה, ואמר כי הביקורת המושמעת כעת על ידי חברי הכנסת על משרד האוצר לא תוכל להיות מושמעת בכנסת הבאה - בה הוועדה תישלט על ידי נציגי שר האוצר.