$
בארץ

דעה

מלכוד יום הבחירות של עובדי הקבלן

מעסיקים רבים מתעלמים מהנוהג להעלות את שכר עובדי קבלן ל-200% ביום הבחירות, כי הוא עדיין לא מעוגן בחוק; וכמו תמיד, הנפגעים העיקריים הם העובדים והעובדות החלשים במשק - בענפי המזון, האבטחה והניקיון

שמואל שרביט 12:4106.04.19

בואו נתחיל בחדשות הטובות: ביום ג' ה-9 לאפריל, כולנו (או לפחות רובנו) הולכים לים! אם נשווה את ימי החופשה שלנו לחברינו המערב אירופאים, נגלה שהעובד הישראלי מקופח ביותר, למרות שהחופש הזה מגיע לנו בהחלט.

 

  

 

לדוגמא, בארצות מלטה, אוסטריה, פינלנד, ספרד ואיסלנד, זוכה העובד ל-36-38 ימי חופשה בשנה, שלא לדבר על צרפת בה העובד זוכה לחודשיים חופש בשנה (!), בתנאי שיעבוד מעל ל-35 שעות שבועיות.

 

עובדי קבלן. הנפגעים העיקריים הם בענפי המזון, האבטחה והניקיון עובדי קבלן. הנפגעים העיקריים הם בענפי המזון, האבטחה והניקיון

 

ואולם, לא כולנו נהנה באופן אוטומטי מיום השבתון - עובדים המוגדרים כעובדי קבלן ושמועסקים על ידי קבלנים חיצוניים, עלולים להיתקל בקשיים ניכרים במיצוי זכויותיהם בעניין, בין אם הם עובדים ביום הבחירות ובין אם יבחרו שלא לעבוד.

 

קיים נוהג שאינו מעוגן בחוק, הנשען על פסיקות שונות של בית הדין האזורי לעבודה, נוהל של התאחדות התעשיינים, תקנון שירות המדינה והנחיית יו"ר ועדת הבחירות לשעבר, הקובע שעובדי קבלן אשר עובדים ביום הבחירות יזכו להעלאת השכר לכדי 200%, או שיקבלו שכר רגיל בנוסף ליום חופש חלופי. אלו אשר אינם עובדים אמורים לקבל את שכרם היומי.

 

כאמור, מדובר בנוהג בלבד שאינו מהווה חלק מחוקי העבודה הרשמיים של מדינת ישראל, ולכן מטבע הדברים מעסיקים רבים בוחרים להתכחש לקיומו, וכך לחסוך מעצמם עלויות כבדות נוספות. ומי הנפגעים העיקריים מכך? כמו תמיד, העובדים החלשים במשק בענפי המזון, האבטחה והניקיון.

 

אמנם מינהל ההסדרה והאכיפה במשרד העבודה טרח לקראת יום הבחירות להוציא הודעה, המזהירה באמצעי ענישה מחמירים כלפי אותם מעסיקים שיפרו את הנוהג (כולל קנס של 35 אלף שקל למעסיק ואף אישום פלילי) ולא ישלמו לעובדים ביום הבחירות שכר כפול (200%), אך כאמור נוהג זה אינו מופיע בחוק, ולכן למשרד העבודה אין סמכות ממשית לאוכפו.

 

למעשה, האפשרות היחידה העומדת בפני עובדים אלו היא תביעה משפטית אל מול מעסיקיהם. למראית עין, רוב הסיכויים עומדים לזכותם בתביעה שכזו, משום שנגרמה להם 'עוולה אזרחית', אך במבחן המציאות, איזה עובד יכנס לתביעה מורכבת וממושכת שכזו מול מעסיקו עבור יום עבודה אחד? בעיקר בהתחשב בסיכון בנוגע למעמדו ומקום עבודתו, ובהרס היחסים מול מעסיקו.

 

משום שמדובר בנוהג אותו אין אפשרות לאכוף, הדבר משליך גם על החברות הקבלניות עצמן, שאמורות לקבל את התשלום עבור יום החופש לעובדים ממזמין העבודה. אך מדוע שיעשה זאת אם אינו מחויב לכך בחוק?

 

כך, נאלץ בעל החברה לרדוף אחרי חלק ממזמיני השירותים, כדי לקבל את התשלום עבור מה שמבחינתו הוא חייב לשלם לעובדים המועסקים. וכך, במקרה שעובד בחברה קבלנית עבד ביום הבחירות, ולא שולם לו מה שמגיע לו על פי הנוהג, הוא צריך לתבוע גם את החברה הקבלנית וגם את מזמין העבודה בבית המשפט, והחברה הקבלנית עצמה צריכה לתבוע את מזמין השירות. הליך מסורבל, מעצבן, ובעיקר מעודד את מי שאינו מעוניין לשלם לעובדים על היום הזה, לעשות זאת בשלווה.

 

הפתרון היחיד למצב שנוצר, והוא עומד לפתחה של הכנסת הבאה שתיבחר הוא עיגונו של יום השבתון בחקיקה. כך יקטנו, ולו במעט, הקשיים שעובדי קבלן נתקלים בהם ממילא בכל ימות השנה.

 

הכותב הוא מנכ"ל חברת הניקיון מוריה
בטל שלח
    לכל התגובות
    x