$
משפט

ההסתבכויות הקודמות של מקורבו של נתניהו, יעקב אטרקצ'י

הג'וב בחברה הממשלתית, דו"ח המבקר והעתירה לבג"ץ - ההסתבכות הנוכחית של היזם יעקב אטרקצ'י, סביב הניסיון לאשר תשלום שכר טרחה למשרד עורכי הדין של אשתו, אינה הראשונה שלו

ענת רואה 07:4130.05.18

עו"ד יעקב אטרקצ'י הוא דמות מוכרת בענף הנדל"ן הישראלי. חברת אאורה שבבעלותו נחשבת לאחת מיזמיות הפינוי בינוי הגדולות בארץ. לפי דו"ח החברה לרבעון הראשון של 2018, היא מקדמת 41 פרויקטים הכוללים 12,742 דירות, כ־11 אלף מתוכן בפרויקטים של התחדשות עירונית.

 

את פעילותו הנדל"נית החל אטרקצ'י לפני כעשור, אז שימש כמנכ"ל חברת אאורה ישראל והחזיק ב־40% ממניותיה. אאורה ישראל היתה חברה־בת של אאורה השקעות, שנכנסה להקפאת הליכים ב־2011 בעקבות השקעות כושלות של הבעלים יוסף צליח ובועז משעולי. במרץ 2012, בית המשפט המחוזי בתל אביב אישר לאטרקצ'י לרכוש את אאורה השקעות במסגרת הסדר נושים. מאז, מנתב אטרקצ'י את את עיקר הפעילות של החברה לתחום ההתחדשות העירונית.

 

ההסתבכות הנוכחית של אטרקצ'י, סביב הניסיון לאשר תשלום שכר טרחה למשרד עורכי הדין של אשתו, אינה הראשונה שלו. אטרקצ'י נחשב מקורב לראש הממשלה בנימין נתניהו. ב־1998, במהלך כהונתו הראשונה של נתניהו, אטרקצ'י מונה למנכ"ל החברה הממשלתית לוד־רמלה (לור"ם). כשכיהן בלור"ם, עבד אטרקצ'י לצד גיל שפר, מי ששימש כמנהל לשכתו של נתניהו. אשתו של שפר, נאוה אופק שפר, חברה בוועדת הביקורת של אאורה.

 

 

אטרקצ'י. הסתבך בעבר אטרקצ'י. הסתבך בעבר צילום: ראובן קופצ'ינסקי

 

תפקודו בלור"ם הובילה את מבקר המדינה דאז אליעזר גולדברג למתוח עליו ביקורת קשה מאוד בדו"ח רשמי. בעקבות דו"ח זה עתרה התנועה לאיכות השלטון לבג"ץ. לבסוף, אטרקצ'י התפטר.

 

במרכז דו"ח המבקר עמדה טענה למסכת התנכלויות מצד אטרקצ'י כלפי חשב החברה גדעון פרוז'נסקי, שהסתיימה בפיטוריו של החשב מהחברה. בדיקת המבקר החלה מפניית פרוז'נסקי למבקר המדינה ולמשטרה. פנייה זו כללה חומר רב המעיד על חשדות לשחיתות מצד בכירים בחברה ובכללם אטרקצ'י. לפי דו"ח המבקר, התנהלותם של אטרקצ'י ושל סמנכ"ל הכספים צבי שרון הסבה נזק כספי כבד לחברה. עוד נכתב כי השניים מסרו דיווחים כוזבים לדירקטוריון החברה ולגורמים המוסמכים על פי חוק וביצעו מעשים נוספים שפגעו בתפקוד החברה.

 

הקרבה לנתניהו הובילה אותו להגן על אטרקצ'י בפני בית המשפט, בעת ששימש כשר האוצר. בדיון בעניינו של אטרקצ'י ביולי 2004 בבית המשפט העליון טען נתניהו כי על אטרקצ'י להישאר בתפקיד עד לסיום הליך הפרטת החברה. בתגובה, מתחו השופטים ביקורת על נתניהו ואמרו כי לא ייתכן שהליך ההפרטה יאפשר לו לעצום עיניים נוכח מעשיו של אטרקצ'י.

 

אטרקצ'י הסתבך בהמשך גם בפעילותו העסקית. תומר שוחט, בעל מניות באאורה, הגיש ב־2016 בקשה לבית המשפט המחוזי בתל אביב להורות על חשיפת מסמכים של החברה. שוחט טען כבר אז כי אטרקצ'י ביקש לאשר הסכם עם רעייתו שיניב לה הכנסה של עשרות מיליוני שקלים. שוחט טען כי ההסכם אושר בזכות הצבעתו של יוחנן פלץ, בעל מניות בחברה שקולו היווה לשון מאזניים, וכי ללא הצבעתו ההסכם היה נדחה. לטענת שוחט, אטרקצ'י העניק לפלץ הטבה בשווי 315 אלף שקל ברכישת מניות החברה שהיו בבעלותו ובכך קנה את קולו.

 

במקביל, באותן שנים הסתבך אטרקצ'י בסכסוך משפטי בין קבוצה של כ־200 משקיעים בראשות שוחט לבין אאורה שאטרקצ'י עמד בראשה. המשקיעים טענו כי מגיע להם רווח של 16 מיליון דולר ממכירת מלון מטרו בניו יורק. אטרקצ'י התכחש לטענות.

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x