נתניהו חוזר בו: אם יושג הסכם מול חברת החשמל תוך 45 יום - יוותר על מניעת זכות השביתה
רה"מ מוותר על זכותו למצות את הדיון על זכות השביתה של עובדי חברת החשמל בבג"ץ, וזאת בתנאי שתושלם הרפורמה בחברה. הליך זה היה המוקש העיקרי ביישום הרפורמה
משרד ראש הממשלה מודיע ש"בסיכום שאליו הגיעו ראש הממשלה בנימין נתניהו, שר האוצר משה כחלון ושר האנרגיה יובל שטייניץ וכן הגורמים המקצועיים בתיאום עם היועץ המשפטי לממשלה, באשר לרפורמה בחברת חשמל, הוחלט כי במידה שב-45 יום הקרובים יבשיל המשא ומתן המתקדם עם ההסתדרות בנוגע להשלכות הרפורמה על העובדים, תתייתר העתירה לבג"ץ והמדינה תשמור את כל טענותיה".
- עוד מכה לרפורמה בחברת החשמל
- נתניהו לא מתקפל: רוצה לקיים דיון בבג"ץ שימנע את זכות השביתה של עובדי חברת החשמל
- מיקו צרפתי: התנאי לרפורמה בחברת החשמל - שיתאפשר לעובדים לשבות
במילים אחרות, נתניהו מוותר על זכותו למצות את הדיון על זכות השביתה של עובדי חברת החשמל, וזאת בתנאי שתושלם הרפורמה.
עד כה נתניהו התעקש כי הוא רוצה לקיים דיון בבג"ץ שימנע את זכות השביתה של עובדי חברת החשמל. הליך זה היה המוקש העיקרי ביישום הרפורמה בחברת החשמל.
לפני כחצי שנה הודיע בית המשפט העליון, בשבתו כבג"ץ, על כוונה לדון בזכות השביתה של עובדי חברת החשמל. ההסתדרות, שהשתתפה בדיון, חששה שכניסה לנושא עלולה להוביל לשינוי סטטוס קוו בתחום יחסי העבודה, מה שעלול להשליך גם על יכולתם של עובדים אחרים לשבות דוגמת הנמלים, נמל התעופה או רכבת ישראל. לפיכך, המדינה וועד עובדי חברת החשמל נכנסו למו"מ אינטנסיבי על גיבוש רפורמה בחברה, פעולה שהתסיימה בדצמבר האחרון, בשעה ששר האוצר משה כחלון ושר האנרגיה יובל שטייניץ הכריזו על הסכמה לרפורמה. הרפורמה כללה בין השאר הוצאה לגמלאות של כ-3,000 עובדים, מכירת תחנות כוח לשוק הפרטי והוצאת ניהול המערכת מידי חברת החשמל.
לצער השרים, נתניהו לא רצה לוותר על האפשרות להגבלת זכות השביתה של העובדים ש"יושבים על השאלטרים במשק" ולכן דרש להוציא את הרפורמה מחוק ההסדרים ולקדמה במסלול חקיקה נפרדת, זאת בנוסף לדרישה שנייה לקדם את הדיון בזכות השביתה של העובדים בין כותלי ביהמ"ש.
מנגד, יו"ר ההסתדרות אבי ניסנקורן הודיע יחד עם יו"ר ועד עובדי חברת החשמל שוויתור המדינה על הדיון בזכות השביתה הוא תנאי מקדים להתקדמות ברפורמה, מה שהותיר את המצב בשטח תקוע - מצד אחד יש רפורמה שגובשה, אך אז טרם זכתה לברכת הדרך של ראש הממשלה, מצד שני, נתניהו רצה למצות את הדיון על שביתות מונופולים ממשלתיים מתוך תקווה שההסתדרות תוותר על התנאי שהציבה ותקדם את הרפורמה בחברת החשמל בכל מקרה.
"כלכליסט" חשף מכתב חריף ששיגר מנכ''ל משרד ראש הממשלה, אלי גרונר, ובו הוא מסביר לכל הגורמים המעורבים ברפורמה, כי חל איסור על כל ויתור בהליך מול בג''ץ וכל שינוי בהחלטה בנושא הזה, יהיה חייב לעבור דיון מיוחד בנוכחותו של בנימין נתניהו בעצמו ושל היועץ המשפטי לממשלה יחד. במכתב ששוגר היום למשרדי האוצר והאנרגיה עם עמדתו של ראש הממשלה בנושא, וזאת אחרי מספר דיונים בנושא, חזר ראש הממשלה על אותו איסור.
"שאלת היקף זכות השביתה" נכתב "היא שאלה בעלת השלכות משקיות דרמטיות. לעיתים נדירות ניתנת למדינה לעתור סביב השאלה הזו", נכתב. ראש הממשלה סיכם וכתב "משכך, עמדתי היא שאין למשוך את העתירה".
במכתב ששיגר מאוחר יותר, ראש הממשלה הסביר כי מתווה הרפורמה שהוצג "עדיף על מתווים קודמים שהוצעו בעבר" אך לא אישר אותו. במקביל, הוא ביקש מיועצו הכלכלי, אבי שמחון, לחשב את תועלתה למשק הישראלי וזאת על מנת שאחרי הוא יוכל לבדוק עלויות –הנאמדות בכ-5 מיליארד שקל לפחות- מול תועלות- "הערך הכלכלי הנקי של הרפורמה", כינה זאת ראש הממשלה. מאז, התקיימו מספר רב של פגישות בין נתניהו, כחלון והפקידות הבכירה.