תיק 4000
כלי רכב, נדל"ן ותכשיטים - רכוש בשווי עשרות מיליוני שקלים הוקפא לאלוביצ'ים
בעל השליטה בבזק ואישתו יבקשו בימים הקרובים מביהמ"ש לשחרר חלק מנכסיהם האישיים שנתפסו עם פתיחת החקירה נגדם בחשד לעבירות שוחד והלבנת הון. סנגוריהם: כל רכושם הוקפא. במקביל, ביהמ"ש שחרר את חשבונות יורוקום: "אין סיבה לפגוע בצדדים שלישיים"
תיק 4000: בעל השליטה בבזק, שאול אלוביץ', ואישתו איריס יבקשו בימים הקרובים מבית המשפט בקשה לשחרר חלק מרכושם האישי בשווי מוערך של עשרות מיליוני שקלים שהוקפא על ידי המשטרה ורשות ני"ע עם פתיחת החקירה נגדם. כך עולה מבקשה שהגישו אתמול (ב') סנגוריהם של השניים, ז'ק חן ומיכל רוזן-עוזר.
- לאלוביץ' יש סיבות טובות למנות את שלמה רודב ליו"ר בזק
- הבכיר לשעבר במשרד התקשורת שנחקר ביום שישי בפרשת 4000: עו"ד איתן צפריר
- שאול אלוביץ' וניר חפץ נשלחו למעצר בית בן 10 ימים
על פי הבקשה, כל רכושם של בני הזוג הוקפא על ידי רשויות האכיפה עם פתיחת החקירה נגדם לפני שלושה שבועות. מדובר בין היתר בכלי רכב, כספים בחשבונות בנק, נדל"ן וגם תמונות יוקרה שהורדו מקירות ביתם בשכונת צהלה בת"א וכן תכשיטים ופסלים שנלקחו מביתם.
על פי הבקשה, המשטרה העבירה עד היום לידי הסנגורים רק רשימה של הרכוש שנתפס ולא את הצווים עצמם. לטענתם "מדובר בצווים אשר ניתנו המעמד צד אחד ואשר מכוחם פגשה המשטרה בקניינם של בני הזוג. לשם מימוש זכויותיהם של בני הזוג לא ניתן להסתפק ברשימה בלבד. זכותם לבחון אם הצווים הוצאו כהלכה, אם נפל בהם פגם והאם נתפסו רק נכסים שבגינם הוצא הצו".
כפי שנחשף ב"כלכליסט" עם פתיחת החקירה, הוצאו צווי הקפאה לנכסים של חלק מהחשודים בעקבות החשד לעבירות שוחד והלבנת הון שהמשטרה ורשות ני"ע מייחסים להם.
מטרת הקפאת הנכסים היא לאפשר למדינה לחלט בעתיד רכוש בגובה העבירות שבוצעו, במידה ונגד השניים יוגש לבסוף כתב אישום והם יורשעו.
כבר בהארכת המעצר השנייה של שאול אלוביץ' (26.2), התלונן סנגורו בפני בית המשפט על היקף הנכסים שעוקלו לבני הזוג. "במקביל למעצרו עוקלו כל רכושו עלי אדמות. חוקרים פשטו על ביתו והורידו תמונות מהקירות, פסלים מהגינה ולא הותירו דבר. אין צורך לציין שגם את חשבונות הבנק, הנכסים וכו' הם עיקלו".
חשבונות יורוקום שוחררו
בתוך כך, בית משפט השלום בת"א הורה אתמול (ב') למשטרה ולרשות ני"ע לשחרר את מרבית חשבונות הבנק של קבוצת יורוקום שנתפסו בחקירה, באופן שלא יפגעו בהסדר החוב המתגבש לחברות בה.
בשבוע שעבר נחשף ב"כלכליסט" כי קבוצת יורוקום פנתה לבית המשפט בדרישה לשחרר את החשבונות ואת הכספים שנתפסו בטענה כי מדובר בכספי נושים.
הרקע לדרישת הקבוצה הוא העובדה כי היא נמצאת בחודשים האחרונים בהליכי חדלות פירעון ובשל כך מפוקחת על ידי בעלי תפקיד מטעם בית המשפט ועל ידי בית המשפט כשהכספים שנותרו בחשבונותיה "מבטיחי את חובות מערך הנשייה במסגרת הליך הסדר החוב".
כתוצאה מתפיסת הכספים, טענו עוד באי כוחה של יורוקום, עוה"ד איתן מעוז ודניאל עינב, הלכה למעשה הקבוצה משותקת "ומכשילה את ביצוע הנחיות המשקיפים ובית המשפט בהליך הסדר החוב – ובכך גם מונעת את מימוש זכויותיהם החוקיות של הנושים ברכוש התפוס".
בתגובת המשטרה לבקשה צוין כי תסכים לביטול צווי התפיסה כל עוד יתברר כי יש בהם למנוע את מימוש העסקה המתגבשת במסגרת הליכי הסדר החוב בקבוצה.
בהחלטה שניתנה אתמול על ידי השופט עלאא מסארווה צוין כי רק אחת החברות מתוך הקבוצה חשודה במסגרת הפרשה ולכן אין זה מוצדק לתפוס את כל חשבונות הקבוצה ו"לפגוע בכל הפעילות העסקית של החברות האחרות".
עוד צוין בהחלטה כי ישנה אחיזה מסוימת בראיות לחשד סביר למעורבות בחשדות כלפי אחת מחברות קבוצת יורוקום. "ואולם", כך נכתב, "לאור פעולות נוספות והעברות כספים בהמשך, יש בסיס לטענת המשטרה לפיה החשד דבק באשכול בכללותו".
יחד עם זאת, ולמרות החשד הסביר לכאורה, קובע השופט מסארווה כי יעילות צו התפיסה בהיבט של בקשת חילוט עתידי מוטלת בספק רב. "בנסיבות אלה", כך לדבריו, "עולה השאלה האם יש בתכלית הבקשה העתידית לחילוט כדי לגבור על הפגיעה בעניינם של צדדים שלישיים העלולים להיפגע ממנה? תשובתי לכך שלילית".
על פי החלטת בית המשפט, הכספים שנתפסו בחשבונות הבנק הינם בסכומים זעומים ביחס לגובה טובת ההנאה שצמחה מן העבירה לכאורה. "לשיטתי", כתב מסארווה, "ובכל מקרה, ומשאין בסכומים אלה כדי לענות על תכלית החילוט, ספק בעיני, בנסיבות חריגות אלה, אם מוצדקת הפגיעה בעניינם של האחרים אל מול הפגיעה באינטרס הציבורי המתבטא בהקפאת הכספים לצורך בקשה עתידית לחילוט".
הצו שניתן, מחדד השופט בהחלטתו, אומנם הוא מוצדק ביסודו וניתן לפני שהחקירה הפכה לגלויה אך לאחר חלוף הזמן והתבהרות התמונה משתנה נקודת האיזון.