$
דעות

הכל אישי: נתניהו מוכן לתת למדינה להידרדר

האובססיה של רה"מ לשליטה בתקשורת תתקע רפורמות חיוניות, שלא יתקדמו בלי יציבות שלטונית

אדריאן פילוט 07:5720.03.17

1. יתכן כי מדינת ישראל שוב הולכת לבחירות. בפעם הקודמת שזה קרה - בסוף 2014 - ראש הממשלה בנימין נתניהו ניסה לעצור את התקדמותו של שר האוצר יאיר לפיד. קצת יותר משנתיים לאחר מכן, החליט נתניהו יחד עם דוד ביטן, מירי רגב, יריב לוין וצחי הנגבי שהגיע הזמן לעצור גם את שר האוצר הנוכחי משה כחלון, שמתחיל לרשום יותר מדי הישגים. אך היציאה האפשרית לבחירות, אז כמו היום, קשורה גם לנסיון נתניהו לשלוט בכלי התקשורת. במקרה הנוכחי היא קושרה גם לחקירות נגד ראש הממשלה, המאיימות לשים קץ לקריירה הפוליטית שלו.

 

2. האם הולכים לבחירות בגלל סוגיות כאלה? כנראה שבמדינת ישראל כן. ברמת המאקרו השאלה שצריכה להעסיק את כולנו הינה מה יקרה למשק הישראלי כאשר מחליטים להוביל אותו לבחירות. התשובה פשוטה: המשק הישראלי מספיק חזק כדי לשרוד תקופת מעבר שכזאת. עם צמיחה שנתית של 4%, שיעור אבטלה שמתקרב ל־4%, גידול בשכר הריאלי, עודף בחשבון השוטף ויחס חוב־תוצר בשפל - כל אלו מעידים על משק איתן שיכול לשרוד מערכת בחירות. הבעיה היא שהחוזק הזה הוא רק לטווח הקצר.

 

בנימין נתניהו בנימין נתניהו צילום: איי פי

 

 

3. הבעיה האמיתית היא ברמת המיקרו, ובחוסר ההתבוננות הרחוקה יותר. ללא יציבות פוליטית ומוסדית אין שום אפשרות לקדם את הרפורמות שמדינת ישראל חייבת לבצע כדי להתאים את עצמה לאתגרים שעומדים בפניה. ישראל מדרדרת שנה אחרי שנה במדד "עשיית עסקים" של הבנק העולמי, ובשנה שחלפה "כבשה" את המקום ה-52 הכל כך לא מעודד. אם אין מנכ''ל ושר שמכהנים יותר משנתיים באותו תפקיד - איך בדיוק ניתן לקדם ולסיים מהלכים ותכוניות, דוגמת הורדת מחירי הדיור? במדינה שעורכת בחירות כל שנתיים אי אפשר לתכנן כלום

 

4. ומה יגידו חברות הדירוג והמשקיעים הבינלאומיים על הרצון הישראלי להכנס עוד פעם לתקופת בחירות? לא הרבה כנראה. כלכלני חברת מודיס כתבו באוגוסט האחרון, בסקירה על אישרור דירוג האשראי של ישראל, כי "Israel's domestic politics are noisy" - הפוליטיקה הפנימית של ישראל "רעשנית". קרי, הם כבר לא מתרגשים.

 

5 גם כלכלני פיץ' כתבו בסקירה האחרונה כי המערכת הפוליטית הישראלית הינה פגיעה באופן חריג. הם כבר מכירים אותנו היטב. גם הפעם היציבות הפוליטית הישראלית משתפרת יחסית למדינות המפותחות לאו דווקא בגלל שאנו משתפרים, אלא דווקא בגלל שהשאר מדרדרים: דונלד טראמפ בארצות הברית; מרי לה פן בצרפת; ברקזיט בבריטניה; בחירות גם בגרמניה ועוד.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x