$
דעות

התוכניות הגדולות של טראמפ עשויות לשנות את המשוואה בוול סטריט

כל עוד שוק האג"ח נתן תשואה אפסית, העדיפו המשקיעים לקחת את הסיכון במניות. אם ימשיכו איגרות החוב לרדת, ובמקביל תעלה תשואתן — ההשקעה במניות עשויה להפוך לאטרקטיבית פחות

אלי שמעוני 08:0113.11.16

ניצחונו של דונלד טראמפ בבחירות לנשיאות ארה"ב הביא לשלושה ימי עליות בוול סטריט, ולזינוק מצטבר של כ־1.5%, אך עדיין מוקדם להעריך כיצד תשפיע מדיניותו. האופטימיות בוול סטריט משקפת בעיקר את הפרשנות שנותנים לדבריו על סמך ראיונות ונאומים שהושמעו במסגרת מסע הבחירות. התזות המרכזיות בוול סטריט הן כי ממשל טראמפ ישקיע בתשתיות, יוריד מסים, יעלה מכסי מגן, ויאכוף את תשלומי המס של חברות גלובליות שמרכזן בארה"ב. השפעות אלו נראו היטב במסחר מאז הבחירות.

 

 

מניות הסחורות והציוד הכבד רשמו עליות נאות בימים אלו. העלייה משקפת את הצפי כי ממשל טראמפ ישקיע מאות מיליארדי דולרים בבניית תשתיות, ויוריד את נטל המס. הצעד המשמעותי ביותר שעליו דיבר הוא קיצוץ מס החברות מ־35% לשיעור של 15%, ובמקביל אמר כי יאכוף תשלום מס של חברות אמריקאיות, שלא משלמות מסים בארה"ב בשל תכנוני מס. הורדת מסים טובה לרוב החברות האמריקאיות, ושלילית עבור חברות שמתחמקות מתשלומי מסים בארה"ב. זו הסיבה לכך שבמקביל מניות הטכנולוגיה הגדולות גוגל, אפל ואמזון ירדו מאז הבחירות ב־5%-3% — בניגוד למגמה.

 

איגרות החוב מאיימות על המניות

 

הסיפור המשמעותי נמצא בשוק החוב. עבור איגרות החוב הממשלתיות זה היה השבוע הגרוע ביותר מאז 2013. בעוד שוק המניות עלה על רקע ניצחונו של טראמפ, איגרות חוב של ממשלת ארה"ב לעשור רשמו ירידות חדות. קיים יחס הפוך בין מחיר אג"ח לתשואה שלה, וכשהמחירים עולים, התשואות מתכווצות. מאז הבחירות זינקו התשואות על איגרות חוב של ממשלת ארה"ב לעשור מרמה של 1.8% לשיעור של 2.14%. זינוק של יותר מ־0.3% שינוי, הנחשב משמעותי עבור אג"ח ממשלתיות, ודאי אם מסתכלים על התמונה הרחבה. בתחילת יולי נסחרו אג"ח אמריקאיות לעשור בתשואה של 1.36% — שפל של כל הזמנים. נקודת השפל הזו נרשמה על רקע הברקזיט — המשאל על יציאת בריטניה מהאיחוד האירופי, מהלך שגרם לחששות בשווקים, ודחף משקיעים לנכסים בטוחים כמו אג"ח של מדינות חזקות.

 

השוק מריח שינוי כיוון

 

כעת בשוק מריחים את שינוי הכיוון בתשואות. התוכניות המיוחסות לטראמפ — השקעה בתשתיות בצירוף קיצוץ במסים — עשויות להגדיל את הגירעון הממשלתי במידה ניכרת. לצורך מימונן תצטרך ארה"ב לגייס מאות מיליארדים באיגרות חוב. זה עלול לפגוע בדירוג האשראי שלה וגם להביא לאינפלציה, ולכן זה גורר עלייה בתשואות.

 

עליית תשואות האג"ח עלולה לשנות את המשוואה שלה התרגל שוק המניות בשנים האחרונות. עד כה הלך המחשבה המרכזי היה שכל עוד שוק האג"ח נתן תשואה אפסית, העדיפו המשקיעים לקחת את הסיכון במניות. אבל כעת זה עשוי להשתנות. אם ימשיכו איגרות החוב לרדת, ובמקביל תעלה תשואתן — זה עשוי להפוך את ההשקעה במניות לאטרקטיבית פחות.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x