פיצחנו את ה"אניגמה": ביקור בבלֶצְ'לי פארק באנגליה
בעיירה בלצ'לי בין אוקספורד לקיימברידג', שוכן מתחם ששימש את המודיעין הבריטי במלחמת העולם השנייה ובו פיענחו בין השאר את מכונת ההצפנה הגרמנית, וכיום הוא מוזיאון מרתק. להזכירכם, עלילת הסרט "משחק החיקוי" מתרחשת במקום זה. ועוד פרט מעניין - גם סבתה של קייט מידלטון שירתה שם בעת המלחמה
לפני כשנתיים עלה לאקרנים הסרט הבריטי "משחק החיקוי" (The Imitation Game), שעסק בתהליך פיצוח מכונת ההצפנה הגרמנית "אניגמה" על ידי הבריטים במלחמת העולם השנייה. במרכז העלילה כיכב מדען המחשב אלן טיורינג, אותו גילם בסרט בנדיקט קמברבאץ' כשלצידו קירה נייטלי.
הסרט עוסק גם בחייו האישיים של טיורינג, שהיה הומוסקסואל. היות והנטייה נחשבה באותן שנים בבריטניה כעבירה, הוא הועמד לדין, והיה עליו לבחור בין עונש מאסר לבין סירוס כימי. הוא בחר באפשרות השנייה אבל שם קץ לחייו בשנת 1954, שבועיים לפני יום הולדתו ה-42, ככל הנראה בעקבות תופעות הלוואי של טיפול הורמונלי שנכפה עליו. אגב, אחד ההסברים לצורתו של הלוגו של אפל, התפוח הנגוס, הוא הוא מחווה לטיורינג, שנמצא מת במיטתו ולצדו תפוח נגוס טבול בציאניד. צבעוניות הלוגו בעבר מוסברת בכך שטיורינג היה הומוסקסואל.
עלילת הסרט התרחשה ב"בלֶצְ'לי פארק" (Bletchley Park), אחוזה בעיירה בלצ'לי, מצפון-מערב ללונדון, בין אוקספורד לקיימברידג'. כיום המתחם הוא מוזיאון גדול שמספר את סיפור יחידת מודיעין סודית של הבריטים, יחידת מפענחי צפנים, שפעלה במקום בעת מלחמת העולם השנייה, ותפקידה היה ליירט ולפענח שדרים מוצפנים של הכוחות הגרמניים. המודיעין שהופק כונה "אולטרה". ההישג המפורסם ביותר של היחידה היה פיצוח מכונת ההצפנה הגרמנית "אניגמה", ופענוח כל התשדורות המוצפנות שהועברו באמצעותה. הישג זה השפיע על תוצאות המלחמה, איפשר את הסרת המצור הימי מעל בריטניה ומנע את סכנת הרעב באי, והקנה לצי הבריטי יתרון משמעותי במלחמה מול חיל הים הגרמני.
שליחים על אופנועים
אחוזת בלצ'לי פארק היתה בבעלות סר הרברט סמואל ליאון היהודי במשך 76 שנה (1850–1926). מדובר בשטח של 2,300 דונם והיא כוללת חוץ ממבנה מרכזי בסגנון גותי מבנים נוספים, ששימשו אחר כך את שירותי המודיעין הבריטיים. ב-1937 מכרו יורשיו של ליאון את האחוזה ליזם שהתכוון להרוס אותה כדי לבנות במקומה מבני מגורים. אז החליט האדמירל סר הוגו סינקלייר (מייסד בית הספר לצפנים של המודיעין הבריטי) לרכוש מהיזם את האחוזה בכספו, לאחר שלא הצליח לשכנע את הממשלה לעשות זאת.
עם התקדרות שמי אירופה ועליית הנאציזם והחשש מפני מלחמה, הוחלט בבריטניה להעביר מלונדון את בית הספר לצפנים של המודיעין, מחשש להפצצתו. האחוזה, שנמצאה ליד צומת דרכים מרכזי, מסילת רכבת ומסעף קווי תקשורת, התאימה במיוחד למטרה זו.
מפקדת התקשורת הבריטית עברה למבנה הראשי של האחוזה ב-1939. חדר אלחוט הוקם במגדל המים של האחוזה. תחנות האזנה ברחבי בריטניה (שכונו נקודות Y) ריכזו את האותות הגולמיים, התשדורות נרשמו ביד או הודפסו במכונת כתיבה והועברו לבלצ'לי פארק על נייר, ומאוחר יותר בטלפרינטר וגם ע"י שליחים על אופנועים.
מתחם שנשאר סודי גם אחרי המלחמה
בלצ'לי פארק מפורסמת כאמור בעיקר בשל פיצוח צופן האניגמה. למעשה, המודיעין הפולני הצליח לפצח את צופן האניגמה עוד בשנת 1932, ואפילו הצליח לשחזר מכונה אחת. בתחילה שינה הצבא הגרמני את מפתח ההצפנה רק אחת לכמה חודשים. לאחר פרוץ המלחמה שונה המפתח לפחות פעם ביום, דבר שהקשה מאוד על פענוחו.
ב-1939 העבירו הפולנים את הידע שצברו, כולל עותק של המכונה, לידי הבריטים והצרפתים. מידע זה הספיק למפענחים הבריטים בבלצ'לי פארק כדי להבין כיצד המכונה פועלת, דבר שלא היה אפשרי ללא המכונה עצמה. ב-1940, לאחר שמצאו מספר נקודות תורפה בהנדסת המכונה, הצליחו הבריטים לפצח את סודות המכונה ולקרוא את כל התשדורות המוצפנות של הצבא הגרמני שהועברו באמצעותה.
ב-1945, בשיא המאמץ המלחמתי של המודיעין הבריטי מול המכונה הנאצית, עבדו במקום כ-9,000 איש. גויסו אלופי שחמט, מומחי תשבצים, בלשנים ומאות מתמטיקאים. בין הבולטים הבולטים מבין המתמטיקאים ומנתחי הצפנים היה כאמור אלן טיורינג.
בתום המלחמה, בהוראת ראש הממשלה וינסטון צ'רצ'יל, הושמדו הציוד והתוכניות ששימשו בבלצ'לי פארק, ולא נותר כל זכר לתקופה הסוערת שעברה על האחוזה. למרות שבמקום הועסקו אלפי אנשים, קיומה של היחידה נשמר בסוד עשרות שנים לאחר המלחמה. רק בשנת 1974 נחשפו היחידה ופועלה לראשונה לציבור הרחב. אחת החיילות ששירתו במקום במסגרת ה"אט"ס" הבריטי היתה ואלרי גלסבורו, סבתה מצד אביה של קייט מידלטון.
ב-1992 הוכרז המקום כאתר לשימור וזכה להכרה בערכו ההיסטורי. האתר שופץ והפך למוזיאון, הקיים עד היום. בסיוע מיליונר אמריקאי שתרם סכום גדול, שוחזר חלק גדול מהציוד המקורי. אחד הפרויקטים החשובים של המוזיאון הוא שיחזור ה"אניגמה" בעזרת צוות מהנדסים ומומחים ובמקום נערכות הדגמות של פיענוח השדרים באמצעות המכונה.
סיור במתחם מצדיק כמה שעות. חוץ מהמבנה המרכזי יש מבנים וצריפים נוספים עמוסי פרטים והסברים. למשל ב"צריף 3" עסקו בתרגום וניתוח שדרים של הצבא וחיל האוויר, ב"צריף 4" ניתחו שדרים של הצי. "צריף 6" היה האגף שבו פענחו את צפני האניגמה של הצבא וחיל האוויר הגרמניים. ב"צריף 7" היו מכונות כרטיסי ניקוב וב"צריף 8" תקפו רק את האניגמה של הצי הגרמני. אחד המסמכים המרתקים המוצגים במקום (שנחשפו בפעם הראשונה לציבור) הוא פתק בכתב ידו של וינסטון צ'רצ'יל, אז ראש ממשלת בריטניה, שלאחר ביקור במקום השתכנע בחשיבות העבודה שנעשתה שם והורה לקציניו להקצות את כל המשאבים הנחוצים למקום ובעדיפות עליונה.
אל בלצ'לי פארק ניתן להגיע מלונדון ברכבת ישירות לאתר. כמו כן ניתן להגיע באמצעות אוטובוס שיוצא מתחנת ויקטוריה ומגיע לעייירה Milton Keynes ומשם באוטובוס מקומי נוסף.