$
בארץ

רשות הגז שוקלת: עדיפות לחברות שחתמו עם תשובה על אלו שחתמו עם מימן

במידה שהגז שנותר בצנרת לא יספיק לאותן חברות ש"נותרו בסוף התור" הן יאלצו לרכוש גז נוזלי שמחירו פי 3 או להשתמש בסולר שמחירו פי 5 ממחיר הגז הטבעי. הנפגעת העיקרית: OPC בבעלות החברה לישראל

ליאור גוטמן 08:1909.12.12

רשות הגז שבמשרד האנרגיה שוקלת לתעדף אספקת גז טבעי לטובת חברות שחתמו על הסכם מול בעלי מאגר "תמר" על פני חברות שחתמו על הסכם גז מקורי מול EMG המושבתת שהביאה גז ממצרים. מדובר בניסיון לחלק את הזרמת הגז, שתגיע לישראל בצנרת הבודדת שמוקמת כיום מול חופי ישראל. כך במקרה של עודף ביקוש, מי שיזכה ל"עמוד בראש התור" לקבלת גז טבעי יהיו חברות שניהלו מו"מ מול שותפות תמר, ואילו חברות שחתמו במקור מול ספקית הגז המצרית המושבתת EMG יישארו אחרונים בתור ויקבלו גז טבעי ממה שנשאר בצנרת.

 

 

במידה והגז שנותר בצנרת לא יספיק לאותן חברות ש"נותרו בסוף התור" הן תאלצנה לרכוש גז נוזלי שמחירו פי 3 או להשתמש בסולר שמחירו פי 5 ממחיר הגז הטבעי.

 

אסדת הפקה של מאגר תמר אסדת הפקה של מאגר תמר

 

ההחלטה האמורה היא סיכום של שימוע "פרו ראטא" (PRO RATA) שהוציאה רשות הגז לפני כחמישה חודשים, זאת לאחר שהתברר שהביקוש במשק הישראלי עלול היות גבוה בחלק מחודשי השנה בכ-20% מההיצע. הדבר יחייב את המדינה לחלק את תפוקת הגז בין החברות השונות עם העדפה לצרכי המשק. התוצאה: בשלב הראשון תעדיף המדינה לספק גז לחברות שחתמו מול במקור מול "תמר", עם דגש לאספקה של חברת החשמל, בשל חשיבות מערך הייצור שלה, כאשר שאר החברות ידורגו כאמור אחריה. בשלב השני ובמקרה של מצוקת היצע גבוהה, ידורגו דירוג משני גם החברות שחתמו מול "תמר". כל חברה תוותר על חלקה היחסי בקיבולת צנרת ההולכה. האנרגיה שתחסר תושלם ממקורות אלטרנטיביים כגון גז נוזלי או סולר.

 

במידה וההחלטה תתקבל, אחת החברות העיקריות שעלולות להיפגע מכך היא OPC בבעלות החברה לישראל (80%) ותאגיד ואוליה (20%), שעתידה להפעיל ברבעון הראשון של 2013 תחנת כוח פרטית שממוקמת במישור רותם שבנגב ותפיק 440 מגה וואט (כ4% משיא הביקוש). הסיבה: החברה לישראל חתמה בסוף 2010 על חוזה ענק לרכישת גז טבעי מצרי דרך המתווכת EMG, שם מחזיק יוסי מימן בכ-21%, בהיקף של 4.3 מיליארד דולר. ההסכם התפורר כשלושה חודשים לאחר מכן בעקבות הדחתו של מובארק והפסקת הזרמת הגז המצרי בצורה סדירה. לפני כשבועיים חתמה החברה לישראל על הסכם חלופי מול בעלי שותפות "תמר" בהיקף של 4-5.5 מיליארד דולר ולמעה היא הייתה האחרונה שחתמה על חוזה לאספקת גז מול "תמר".

 

חברה אחרת שעלולה להיפגע היא דוראד, שמקימה תחנת כוח פרטית באשקלון וחתמה אף היא המקור עם EMG, לא לפני שהחליפה לפני מספר שבועות את החוזה באחד חדש מול שותפות "תמר"

 

מרשות הגז נמסר בתגובה ש"פרסום החלטת רשות הגז הטבעי בנושא צפויה בימים הקרובים"

בטל שלח
    לכל התגובות
    x