דרמה קווין: קהילה אינטרנטית לעוסקים בהוראת התיאטרון
דנה רובשוב, מפעילת הקבוצה בפייסבוק המונה מעל 1,000 חברים: "התחלתי לשמוע מאנשים שהפעילות בקבוצה לא רק סידרה להם עבודה, אלא שבזכותה התחיל להתפתח בארץ שיח על תיאטרון"
שם המיזם: דרמה קווין
היוזמת: דנה רובשוב
איפה פעיל: קבוצת פייסבוק המונה למעלה מ-1,000 חברים
המטרה: קהילה אינטרנטית לעוסקים בהוראת התיאטרון
החזון: קהילה אינטרנטית עצמאית ועמותה שתעבוד מול משרד החינוך, עיריות ומועצות מקומיות.
• לאתר הוועידה ליזמות בחינוך בבת ים - לחץ כאן
מיזמי חינוך נוספים
חינוך ילדים ובני נוער בתחומים פיננסיים וצרכניים
בית חינוך "דרך רוח": נותנים כבוד למקצועות ההומניים
ספייס איי.אל: להנחית חללית על הירח תוך כדי עידוד הנוער ללמוד מדעים
מסלולרי: תלמידים מפתחים אפליקציית טיולים
"את הקבוצה הקמתי מתוך צורך אישי שלי" מספרת דנה רובשוב, יוזמת הפרויקט "דרמה קווין". "סיימתי לימודי תיאטרון בסמינר הקיבוצים והתחלתי לחפש את דרכי בשוק העבודה. הגיעו לידי כל מיני הצעות שלא יכולתי לקחת מסיבות שונות, ובן זוגי הציע לי לפתוח קבוצה בפייסבוק.
כשפתחתי את הקבוצה, בשנת 2010, היא היתה מיועדת באופן ספציפי למציאת עבודה בתחום הוראת התיאטרון, אבל תוך ארבעה חודשים היא הפכה להרבה יותר מזה. המון אנשים הצטרפו ובכל מקום דיברו על זה. זה הגיע למצב שאנשים שלא ידעו שאני עומדת מאחורי הקבוצה, הציעו לי להצטרף אליה. לאט לאט התחלתי לשמוע מאנשים שהפעילות בקבוצה לא רק סידרה להם עבודה, אלא שבזכותה התחיל להתפתח בארץ שיח על תיאטרון. אנשים התחילו לשתף מערכי שיעורים, טקסטים שלהם ושל אחרים וקבצים ייעודיים שהם הכינו במיוחד עבור הקבוצה. הקבוצה הפכה מקום לא רק למורים לתיאטרון אלא גם לשחקנים, סטודנטים למשחק או בוגרים של בתי ספר למשחק שמחפשים עבודה – סוג של חדר מורים וירטואלי. כיום מונה הקבוצה מעל 1,100 חברים".
משיטוט מהיר בדף הקבוצה ניתן לראות שהיא בהחלט פעילה באופן רציף. בקטגוריית ה"קבצים" נמצאים מאות טקסטים, מערכי שיעור ותרגילים שמעלים החברים כך שכל השאר יוכלו להשתמש בהם, החל מ"מונולוגים לילדים", דרך "טקס יום הזיכרון" וכלה ב"שייקספיר והדרמה האליזבתנית".
איך משפיעה החברות בקבוצה על הדרך בה מלמדים המורים החברים בה?
"הקבוצה יצרה אדוות גדולות. אני שומעת מתלמידים של מורים החברים בה על הרצאות שהם מעבירים ונושאים חדשים שעלו בתוך הקבוצה. הם מקבלים רעיונות לתרגילים ולפעילויות וגם לתחומים שלא קשורים באופן ישיר בלימוד, למשל – תקשורת ויחסים בין אנשי סגל בתוך בית הספר. נכון להיום לא קיים שום ארגון לעוסקים בהוראת התיאטרון מחוץ למשרד החינוך, ולא קיים סטנדרט שכר לעוסקים בתחום הוראת התיאטרון בסקטור הפרטי ובחלק נרחב של הסקטור הציבורי. בקבוצה הזו יש משהו שגורם לחברים בה לקחת את הנושא של הוראת התיאטרון צעד אחד קדימה, וחשוב להדגיש עד כמה התחום של לימודי תיאטרון תלוי בהתקדמות הזו. נוצרה תנועה של התחדשות והתעוררות, ונוצרים שיתופי פעולה ומיזמים חדשים מתוך הקבוצה עצמה".
האם כל מי שרוצה יכול להצטרף לקבוצה?
"בהתחלה הקבוצה היתה פתוחה לכולם, אבל היום היא סגורה ואני מאשרת כל מי שמבקש להצטרף אליה. החלטתי להפוך אותה לסגורה כי הבנתי שאנשים מרגישים כך הרבה יותר נוח לדבר, ומעלים הרבה יותר נושאים. זה מקום פרטי ונעים שאפשר לדבר בו על כל דבר בלי לחשוש".
האם מתקיימים מפגשים של הקבוצה בחיים ה"אמיתיים"?
"כן, בדצמבר 2011 התקיים כנס דרמה קווין הראשון באדיבות סדנאות הבמה שתרמו לנו את החלל ומרצים שהגיעו בהתנדבות. השאיפה היא לקיים כנסים נוספים מהסוג הזה. מעבר לזה מתקיימים מפגשים מקצועיים בין חברי הקבוצה".
מהן התכניות להמשך?
"השאיפה היא קודם כל ליצור תשתית אינטרנטית עצמאית שלא תלויה במגבלות הפייסבוק. התשתית הנוכחית לא נותנת לנו אפשרות ליצור ארכיון ראוי או אפליקציות ייעודיות למשתמשים. מעבר לקהילה אינטרנטית, אני שואפת להפוך את הקבוצה לעמותה ללא מטרות רווח שתעמוד בקשר עם כל הגורמים החינוכיים האפשריים – החל ממשרד החינוך, דרך העיריות והמועצות המקומיות וכלה ברשת המתנ"סים. כל הדברים האלה הם תלויי תקציב, מה שכרגע לא קיים – אני המתפעלת היחידה של הקבוצה ואני עושה את זה בהתנדבות. אבל למען האמת, כסף הוא הדבר האחרון שמעניין אותי. אנחנו צריכים מרחב פעולה וזה יוכל לקרות אם נהפוך לעמותה, שתהווה בית לכל העוסקים בהוראת התיאטרון".