המעבדה למלחמה בעוני: ניסויים בבני אדם
כמה מהניסויים הבולטים של אנשי J-Pal, "מעבדת העוני" של אסתר דופלו ואבהיג'יט בנרג'י ב-MIT
"מעבדת העוני" של אסתר דופלו ואבהיג'יט בנרג'י ב־MIT, הידועה בכינוי J-Pal, היא מעבדת מחקר שמבצעת ניסויי שטח בשיתוף גורמים מקומיים ברחבי העולם. בעשור האחרון היא היתה מעורבת בלא פחות מ־240 ניסויים ב־40 מדינות. הנה עוד כמה מהניסויים הבולטים של אנשי J-Pal.
- אחת הדרכים היעילות והזולות ביותר להשפיע על עתידם של תלמידים בבתי ספר במדינות מתפתחות, מתברר, היא טיפול תרופתי פשוט: ניסוי בשיתוף ממשלת קניה הראה כי טיפול בטפילי מעיים אצל התלמידים הופך אותם לחזקים וערניים יותר, וצמצם את מספר ההיעדרויות מבית הספר ברבע. לילדים שקיבלו טיפול יש סיכוי טוב יותר לדעת לקרוא, מה שכמבוגרים עשוי להגדיל את ההכנסה שלהם ב־20%. בעקבות הצלחת הניסוי הקימו דופלו ועמיתיה את הארגון הבינלאומי Deworm the World, שכבר מטפל בטפילים של 37 מיליון ילדים ברחבי העולם מתוך 400 מיליון הסובלים מהם.
- בניסוי אחר בקניה נבחנה השפעה של חינוך מיני על הריונות בקרב נערות. המלצות כלליות על הימנעות ממין ושימוש בקונדומים התבררו כלא מועילות במיוחד, אבל כשהנערות למדו שבקרב גברים מבוגרים יש יותר נשאי איידס מבקרב נערים, שיעור ההריונות צנח בכ־40% - ה"שוגר דדיז" נהפכו לפחות אטרקטיבים. טקטיקה מפתיעה אחת שהצליחה לצמצם את ההריונות של הנערות היתה לחלק להן מדי בית ספר. דופלו מסבירה שנערות השתמשו ביחסי מין ובהיריון כדי להימלט מהבית ומהחיים במעמד נחות; מדי בית הספר הציעו פתח מילוט אחר - לבית הספר.
- אחת הבעיות הגדולות במדינות המתפתחות, ואולי לא רק בהן, היא השחיתות. בשני ניסויים שונים הצליחו אנשי J-Pal להראות שביקורות, ולא פחות מכך הפחד מהן, יכולות להיות כלי יעיל ביותר למלחמה בשחיתות. אחד מחוקרי המעבדה יזם פרויקט לסלילת דרכים ב־600 כפרים באינדונזיה; בחלק מהכפרים הוא הודיע לראשי הכפר שבמקום יתבצעו ביקורות והתוצאות יפורסמו - וגניבת הכסף והחומרים בכפרים האלה פחתה בשליש. ברג'סטאן, הודו, דופלו ועמיתיה יזמו תוכנית שנועדה להתמודד עם העובדה שהשוטרים לא מדווחים על תלונות שמתקבלות, וככה משפרים את הסטטיסטיקה של הפשע. לאחר שמפקחים סמוים נשלחו להתלונן וחשפו את זהותם בסוף הביקור בתחנה - שיעורי הדיווח של השוטרים עלו מ־40% ל־70%.