$
מוסף 14.10.10

מלחמת צנזורה אבודה מראש

הצנזורים הסינים אמנם יעילים ומצוידים בטכנולוגיות מתקדמות, אבל אפילו הם אינם מצליחים להתמודד עם שטף המידע שמציע עידן הפס הרחב

רחל בית אריה, בייג'ינג 13:4614.10.10

ביום שישי שעבר, בשעה שאזרחי כל העולם התבשרו על זכייתו של פעיל הדמוקרטיה הסיני הכלוא ליו שיאובו בפרס נובל לשלום ל־2010, חשכו לפתע מסכי הטלוויזיה בסין בערוצי החדשות הזרים, שהעבירו בשידור חי את טקס ההכרזה מאוסלו. היה זה ניסיון, שנידון מראש לכישלון, להסתיר מאזרחי המדינה הענקית

הזאת את החדשות הלא נוחות לממשלה, אבל ואמנם, לא רק האיכרים בשדות האורז אלא גם רבים מבני המעמד הבינוני העירוני, שאינם מתעניינים בפוליטיקה וניזונים רק מכלי התקשורת הרשמיים, לא שמעו על הזכייה וכלל אינם יודעים מיהו ליו שיאובו.

 

אבל בעידן אוטוסטרדת המידע יכול ניסיון כזה להצליח רק חלקית, ובתוך דקות כבר הגיע המידע למיליונים מאזרחי סין, ו"ליו שיאובו" ו"פרס נובל" נהפכו לנושאים המדוברים ביותר בטוויטר ובבלוגים המקומיים. הצנזורים הסינים אמנם יעילים ומצוידים בטכנולוגיות מתקדמות, אבל אפילו הם אינם מצליחים להתמודד עם שטף המידע שמציע עידן הפס הרחב. הצנזורים של הפורטל המוביל סינה (פורטלים בסין מחויבים למחוק תוכן גולשים לפי הוראת השלטונות, ומעסיקים כוח אדם מיוחד לשם כך) ניהלו במשך הערב מירוץ נגד הגולשים עד שבסוף פשוט ביטלו את כל אפשרויות החיפוש בשירות המיקרובלוגינג שלהם, מחוסר יכולת להתמודד עם שטף מבקשי המידע על ליו שיאובו - עד ליום שישי שם לא מוכר לרוב המכריע של הגולשים.

 

וכך זה נמשך מאז ההכרזה על הזכייה, במעין מרדף חתול ועכבר בין השלטונות לבלוגרים: האתר הרשמי של פרס נובל נחסם לגלישה בסין כמה שעות אחרי ההודעה? אבל ציוץ בטוויטר שדיווח על החסימה זכה לעשרות אלפי ציטוטים, רשמית, שירות טוויטר חסום בסין אבל קהילת האקטיביסטים העיקשת במדינה עושה בשירות שימוש אינטנסיבי באמצעות מה שמכונה כאן "דילוג מעל לחומה" - שימוש בשרתי פרוקסי, שירותי VPN ואמצעים אחרים לעקיפת חומת האש הגדולה."אני יושב באוטו ובוכה מהתרגשות, בדרך לבקר את ליו שיה (אשתו של ליו שיאובו)" צייץ האקטיביסט וואנג ג'ונגשיה. "הפרס הזה הוא של כולנו. אנחנו יחד במאבק וחוגגים יחד היום", נכתב בציוץ מהבלוגרית ומתנגדת המשטר זנג ג'יניאן, שזכתה בקרב אקטיביסטים לכינוי "טיאנאנמן 2.0" כמקבילה האינטרנטית של האיש הבודד ההוא מול הטנק.וגולשים גם ניצלו את הטוויטר לארגון מסיבות ספונטניות לציון הזכייה; מסיבה אחת כזאת הסתיימה במעצר של 20 אקטיביסטים בבייג'ינג, שרובם שוחררו בינתיים אך חלקם הצטוו לעזוב את העיר עד להודעה חדשה. המילים "פרס נובל לשלום" נהפכו רשמית לביטוי רגיש, שהקשה שלו במנוע חיפוש מביאה להודעת שגיאה, ושימוש בהן בתוכן כתוב מוביל למחיקה או חסימה שלו? בתוך כמה שעות נולד שם קוד לפרס הנובל שנועד לעקוף את הצנזורה האוטומטית, "פרס אבק השריפה".

 

בסביבות אחת בלילה ביום שישי הצטרף למערכה חאן חאן, הבלוגר הנקרא ביותר בסין (וכנראה בעולם), שהוא גם נהג מירוצים ומושא חלומות והערצה של מיליוני צעירים. רבים חיכו לפוסט שנון מכיוונו - כולל הצנזור, שהתכונן למחיקה מיידית. אלא שהפוסט עלה לבלוג של חאן בפורטל סינה ללא כותרת, כששדה התוכן מכיל מרכאות כפולות בלבד - ושום דבר אחר. השתיקה הרועמת זכתה למיליון צפיות ולכעשרת אלפים תגובות, שברבות מהן נכתב בפשטות "מזל טוב" בלי לציין את המילים האסורות. מספרן ותוכנן של התגובות שצונזרו כנראה לא יהיה ידוע לנו לעולם.

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x