"אני לא יודעת להסביר לך איך להגיע"
משרדים מוזנחים במקרה הטוב ופיקטיביים במקרה הרע, שכירות מופקעת וניגודי עניינים לכאורה. שנתיים אחרי שחשף את בור הבזבוז של הלשכות החוץ־פרלמנטריות, יוצא "כלכליסט" לסיבוב נוסף. המסקנה: למרות הבטחות הכנסת לטפל בנושא, דבר לא השתנה. חלק ראשון בתחקיר - הלשכה של ח"כ ליה שמטוב
"הלשכה החוץ־פרלמנטרית מטרתה לשרת את הח"כים בפעילותם הציבורית, ולא נועדה לשימוש אדם אחר". כך קבעה הכנסת בהתייחסותה ללשכה החיצונית שעומדת לרשות נבחרי הציבור, ושנועדה לחזק את הקשר שלהם עם הבוחרים.
ואכן, מאז 1998 מימשו חברי כנסת רבים את זכותם ושכרו לשכות ברחבי הארץ, תוך שימוש בתקציב הוצאות קשר עם הציבור. ב־2010 שילמה הכנסת כ־920 אלף שקל על שכירת 38 לשכות.
לפני קצת יותר משנתיים ביצע "כלכליסט" תחקיר מקיף בנושא, וגילה כי כוונות לחוד ומציאות לחוד. חלק מהלשכות חיזקו את הקשר של הח"כים עם המקורבים שלהם, ותפקדו כצינור להזרמת כספים. ולשכות אחרות היו כה מוזנחות עד כי לא זכו לביקור הח"כים ששכרו אותן. חכ"ים אחרים הגדילו לעשות ושכרו לשכות בתוך סניפי המפלגה שלהם.
בעקבות התחקיר, יו"ר הכנסת לשעבר דליה איציק ומנכ"ל הכנסת לשעבר אבי בלשניקוב החתימו את הח"כים על תצהיר שבו התחייבו כי אינם עוברים על הנהלים. כמו כן, הוועדה לבדיקת חוזי השכירות ללשכה פרלמנטרית, בראשות מנכ"ל הכנסת הנוכחי דן לנדאו, פרסמה במאי 2009 החלטה מיוחדת ובה הדגישה את חשיבות הנושא.
ואולם, ביקור מחודש בלשכות בזמן פגרת הקיץ של הח"כים מגלה שהכנסת לא אוכפת את החלטותיה. מדי יום יחשוף "כלכליסט" את חברי הכנסת שמבצעים שימוש פסול בכספי הציבור ושוכרים לשכות בניגוד להוראות. חלקם שוכרים לשכות בניגוד עניינים לכאורה; אחרים מותירים את לשכתם לשימוש מקורבים; לעתים הלשכות מצויות בשיפוצים מאז תחילת השנה, וחלק גדול מהן נטולות שילוט והכוונה כפי שמחייב החוק; אחרות נמצאות בתוך משרדי פרסום או מוסדות אחרים המזוהים עם חברי הכנסת; ולפרקים כלל לא ברור אם במקום בכלל נמצאת לשכה.
יתר על כן, בעזרת משרד השמאות "אהוד המאירי ושות'", מתברר כי דמי השכירות מופרזים בהשוואה לאזור, ומשום מה, משכירי הכנסים מצליחים לגבות באורח פלא את הסכום המקסימלי שהכנסת מאפשרת. ובינתיים, יו"ר הכנסת ראובן ריבלין והמנכ"ל דן לנדאו עדיין ממאנים לפרסם את כתובת הלשכות, אף שהן מיועדות לכלל הציבור וממומנות מכספו.
הלשכה החוץ־פרלמנטרית של ח"כ ליה שמטוב - "אין כאן שום חברי כנסת"
"אני לא יודעת להסביר לך איך להגיע. בלי GPS אני לא נוסעת. אם אומרים לי ימינה שמאלה, אני אומרת שאני לא יודעת. אני מגיעה רק עם GPS. כשאני מגיעה ושואלים אותי איך הגעתי אני אומרת 'לא יודעת'. אין במקום שלט כי ציירו עליו בעיפרון". זוהי תשובתה של יו"ר ועדת העלייה, הקליטה והתפוצות ח"כ ליה שמטוב (ישראל ביתנו) לשאלה היכן נמצאת הלשכה החוץ־פרלמנטרית שלה.
שמטוב, שכיהנה בעבר כסגנית ראש נצרת עלית, הוכתרה בשנת 2009 כשיאנית הוצאות הקשר עם הציבור, לאחר שכילתה סכום שיא של כ־95,118 שקל. בשנים האחרונות משלמת הכנסת עשרות אלפי שקלים עבור שכירות הלשכה הפרלמנטרית של שמטוב. לפי רישומי הכנסת, שמטוב שוכרת מתחילת 2010 לשכה ברחוב ורדה בעפולה, בסמוך לתחנה המרכזית. לדבריה, כמעט מדי יום ראשון, ב־18:00, היא מקבלת קהל. הבניין מכיל כמה עסקים ודיירים, אך איש מהם לא שמע מעולם על ח"כ שמטוב או ראה שלט המעיד על הימצאות לשכה פרלמנטרית במקום. "אין כאן שום חברי כנסת", קובעות בנחרצות ציפי התופרת וליאת הפדיקוריסטית, שעובדות בקומה הראשונה.
שלט חדש מקרטון
בשיחת הטלפון הראשונה הסבירה שמטוב כי משרדה נמצא בקומה השנייה מאחורי אחת משתי הדלתות, "אני לא זוכרת איזו". בקומה השנייה גרה ריבה גבריאלי, שכמו כל שאר השכנים מעולם לא ראתה את שמטוב, שמעה עליה או הבחינה בשלט המורה על לשכתה. גבריאלי מציינת כי לידה מתגורר בחור בן 30 בשם ניצן. בירור קצר מעלה כי ניצן שוכר את דירתו ממשה אלישע - שמשכיר את הלשכה לשמטוב. "אין לי קשר לשמטוב, אני לא מתעסק עם זה", אמר אלישע בשיחת טלפון. "אני לא יודע מי נמצא שם ואני לא מבין בזה. אני לא חבר כנסת, אני שום דבר, אתה צריך לדבר עם עדיה ששכרה ממני". כשנשאל אם יש לו מספר הטלפון שלה, השיב בשלילה.
בקומה הראשונה יש שני חדרים נוספים נעולים. אחד שייך למועדון קהילתי ליוצאי איראן ובוכרה, כך לפי שלט התלוי מעל הדלת. על הדלת השנייה תלוי שלט ברוסית שעליו כתוב ''עמותת עזרה לעולים חדשים". על השלט יש שני טלפונים ללא שמות. למרבה ההפתעה, אחד מהם מוביל אותנו למידאה, שלדבריה היא העוזרת של שמטוב.
האם העמותה קשורה ללשכה הפרלמנטרית?
"העמותה פועלת במקום של העמותה. ובנפרד יש הלשכה של ליה שמטוב".
זה לא בתוך העמותה ליוצאי רוסיה?
"לא".
זה בתוך המועדון ליוצאי בוכרה?
"לא. זה משהו אחר, זה חדר אחר. למועדון של בוכרה יש חדר, וללשכה יש חדר אחר. זה לא אותו דבר. הלשכה היא מסביב". עוד הוסיפה מידאה: "יש לליה קבלת קהל. היא משתמשת בלשכה פעם בשבוע".
איך את קשורה לשמטוב?
"אני עובדת איתה, עוזרת לה ולמנהל הסניף של ישראל ביתנו בעפולה".
אולם למטה אין דלת נוספת. חזרה לקומה השנייה, ניצן שב הביתה, לדברי השכנה, והאור דולק, אך הוא לא עונה. מידאה לא מופיעה ברישומים כעוזרת של שמטוב. העוזר הפרלמנטרי של שמטוב מצהיר כי הוא לא מכיר את מידאה, אולם בעקבות בירור שערך לבקשתנו מתגלה כי מידאה מרכזת בהתנדבות את הפניות לשמטוב מתושבי עפולה.
אנו חוזרים ביום ראשון, יום הפעילות של שמטוב, לאחר שהיא מבטיחה בטלפון כי נראה תורים של אנשים. ואכן חבורה של מבוגרים יושבת מחוץ ל'מועדון קהילתי יוצאי איראן ובוכרה". אלישע - משכיר המשרד של שמטוב - גם הגיע. כעת הוא מסביר פנים, ומספר כי הוא מכיר את שמטוב והיא מגיעה מדי יום ראשון. שיחה עם כל אחד מהממתינים בחוץ מגלה כי כמעט כולם חברים ומכרים של אלישע. "הוא ביקש מאיתנו לבוא", רובם אומרים, למעט אחת שלא מדברת עברית או אנגלית. מישהו נוסף שואל: "מי זאת שמטוב?".
הלשכה נמצאת, מתברר, בתוך המועדון של יוצאי איראן ובוכרה. מחוץ למועדון צץ שלט מקרטון שעליו כתוב "ח"כ ליה שמטוב, לשכה פרלמנטרית", ואילו על הדלת הנעולה השנייה בקומה הראשונה, שעליה ניצב בשבוע לפני כן השלט "עמותת עזרה לעולים", הודבק במקום סטיקר של אביגדור ליברמן, עליו כתוב "אני מאמין לו".
"התבלבלתי בין הקומות"
בתוך המועדון מתגודדים כמה אנשים סביב שולחן, ושמטוב יושבת בראשו. דגל של ישראל ביתנו זרוק על ערמת חפצים בפינה, וכמה תמונות שבהן מופיעה שמטוב נתלו בחופזה בדבק נייר על המדפים. הנוכחים הם שמטוב, סגן ראש העיר ד"ר בוריס יודיס - איש ישראל ביתנו בעפולה, אשתו, מידאה ושלושה אנשים נוספים. לדברי שמטוב, אחד האנשים, שמדבר רק רוסית, הגיע בגלל בעיות בסכומי הפנסיה שלו. יודיס מציין כי שמטוב מגיעה מדי יום ראשון ופותרת בעיות של תושבים.
שמטוב מוסיפה כי היא לא הספיקה לתלות את השלט מפאת חוסר זמן, ומדגישה - "יותר חשוב לתת יחס לאנשים". לדבריה, "בטלפון אמרתי שיש מדרגות לקומה השנייה והתבלבלתי בין הקומות. הלשכה תמיד היתה פה, בתוך המועדון של יוצאי בוכרה שכבר לא פעיל כמה שנים". על המדפים עדיין מונחים חפצים, מפות ותמונות עם מאפיינים פרסיים. "למה להוריד דברים יפים?", שואלת שמטוב.
לפרקים הבאים בתחקיר:
- חלק ב' - כך משתמשים חברי הכנסת בתקציב הלשכות החוץ-פרלמנטריות
- חלק ג' - המסע בעקבות לשכות הח"כים האבודות
- חלק ד' - הלשכות נמצאו, אך עקבות הח"כים אבדו