רשות הגבלים עסקיים על פרשת הלחם: "קרטל מהחמורים במדינה"
ביהמ"ש האריך עד יום ד' את מעצרם של ירון אנג'ל, מנכ"ל ומבעלי חברת אנג'ל, יהודה שניידמן, מנכ"ל חברת ברמן ומוטי חסין, עובד בחברת אנג'ל
בית משפט השלום בתל אביב נערת לבקשת רשות הגבלים עסקיים והאריך לפני זמן קצר את מעצרם של החשודים בפרשת קרטל הלחם. מעצרו של ירון אנג'ל מנכ"ל ומבעלי חברת אנג'ל הוארך עד יום רביעי. מעצרו של יהודה שניידמן, מנכ"ל חברת ברמן הוארך גם כן עד יום רביעי. מעצרו של מוטי חסין, עובד בחברת אנג'ל הוארך ביומיים. בהמשך הערב יוחלט אם להאריך את מעצרו של בכיר בחברת הלחם דוידוביץ.
בהארכת מעצרו של שניידמן טען החוקר מטעם רשות הגבלים עסקיים בפני השופט אילן דפדי: "קיים חשש ממשי לשיבוש הליכי חקירה עקב הקירבה והאינטנסיביות של היחסים בין החשודים. קיים קשר אינטנסיבי לאורך זמן, שכלל פעילות שבה הם הסתירו את העבירות שלהם. זה שוק שיש שלוש קבוצות של מתחרים שהם פעלו תחת קורת גג אחת שהיא בעצם הקרטל. יש ראיות לגבי הדרך שבה החשודים מסתירים את הפעילות העבריינית שלהם, כאילו הם פועלים כאחרוני העבריינים וכיצד הם פועלים להציג מצגי שווא כלפי הלקוחות וכלפי הרשויות. לגבי חלק מהם יש יחסים של מרות, מדובר במנכ"ל בכיר ויש חשש ממשי שהוא ישפיע על העדים. מדובר בחקירה מאוד סבוכה, עד עתה מדובר בעשרות נחקרים ועדים, רק היום היינו בלמעלה מעשרה מקומות".
"הבת הולכת לישון וקמה לבגרות כשאביה נעצר"
סנגוריו של שניידמן טענו מנגד כי מדובר באדם עם בעיות רפואיות, ללא עבר פלילי, עם שלושה ילדים קטינים שאחת מהן ניגשת מחר לבגרות במתמטיקה. "על זה הכי כואב לי", אמרה אחת מעורכי דינו של שניידמן, "שהבת הולכת לישון וקמה לבגרות כשאביה נעצר". סנגור נוסף של שניידמן תקף את חוקר הרשות אבנר פינקלשטיין: "תאשר שהלחם נשוא החקירה הוא לחם האחיד שבפיקוח? תאשר שמדובר בלחם שמחירו נקבע על הממשלה, אז מה? את האחראי על המחירים בממשלה חקרתם?".
על פי בקשת חוקרי הרשות להגבלים עסקיים, במשך זמן ממושך נוהלה חקירה סמויה ומסועפת שעניינה עבירות שנעברו לטענת חוקרי הרשות על ידי המתחרים הגדולים והמובילים בתעשיית הלחם בישראל, קבוצת המאפיות אנג'ל, ברמן ודוידוביץ', וכן מאפיית מרחבים.
לטענת הרשות להגבלים עסקיים, מדובר בעבירות הנמנות על הגרעין הקשה של חוק ההגבלים העסקיים, בין היתר, עבירות של תיאום מחירים, תיאום מכרזים וחלוקת שווקים - כולן בנסיבות מחמירות. לטענת הרשות, חומרת העבירות מקבלת משנה תוקף של ממש בנסיבות המקרה, שכן מבצעיהן הגיעו להסדרים אסורים על חשבונם של הצרכנים, בין היתר, באמצעות המוצר הבסיסי והחיוני ביותר שהם רוכשים - הלחם הפשוט.
חוקרי הרשות ציינו בבקשת הארכת המעצר כי בשל חיוניותו של הלחם, החליטה הממשלה לפקח על מחירו המירבי לצרכן. לטענת חוקרי הרשות להגבלים עסקיים, מדובר בקרטל מהחמורים שנחקרו על ידי חוקרי הרשות להגבלים עסקיים, הן בשל מאפייניו היחודיים והן בשל המוצר הבסיסי והחיוני שכלפיו הוא מכוון. לטענת הרשות, "מדובר בקרטל המאורגן היטב, המנוהל על ידי בכירים בחברות החשודות, המשלב בתוכו, כאמור, את העבירות הקשות ביותר בליבת חוק ההגבלים העסקיים יחד עם מנגנונים של בקרה ופיקוח על חברי הקרטל, והכל ממניעים פסולים, ובין היתר על גבם של החלשים והנזקקים".
עוד טוענת הרשות, כי "אם לא די בכך שהעבירות נוגעות למוצר חיוני כל כך, הרי שהחשודים כיוונו לעיתים את ההסדרים ביניהם כך שיפגעו באוכלוסיות הצורכות כמויות לחם גדולות באופן יחסי, בשל היותן חלשות יותר או בשל היותן ברוכות ילדים". לטענת חוקרי הרשות, מחלקת החקירות ברשות הניחו תשתית ראייתית רחבה ומוצקה, שיש בה כדי לבסס את החשדות נגד המעורבים.
החל משעות הבוקר החלה הרשות בשלב של חקירה גלויה בחשד לעבירות בתחום הלחם, הכוללת שורה של יצרני לחם מהגדולים בישראל ודרגי הניהול הבכירים שבהם. החוקרים ביצעו חיפושים במספר רב של אתרים ומעצרם של הבכירים בענף בוצע, בין היתר, מחשש של שיבוש מהלכי חקירה.
לפי נתוני הלמ"ס, היקף הוצאת משקי הבית בישראל על מוצרי לחם עומד של 2 מיליארד שקל בשנה. גורם המקורב לפרשה אמר כי מדובר בשוק ריכוזי, שמוחזק כמעט כולו על ידי שלושת היצרניות במלואו.
עו"ד יוסי אשכנזי ממשרד הרצוג פוקס נאמן המייצג את חברת אנג'ל ובכיריה מסר בתגובה: "הבקשה להארכת המעצר מיותרת לחלוטין וניתן היה להימנע מכך. ירון אנג'ל ועובדי החברה משתפים פעולה עם צוות החקירה ועונים על כל השאלות. מיום היווסדה, מאפיית אנג'ל וההנהלה העומדת בראשה פעלה על פי חוק והחברה משוכנעת שלא הופרו בשום שלב הוראות הדין".
קבלו ישירות למייל שלכם את החדשות האחרונות בתחום המשפט. לחצו להרשמה