מחקר של הכנסת: המדיניות הממשלתית לעידוד התעסוקה מובילה להתרחבות ממדי העוני
יו"ר ועדת הכספים: "יושבים אנשים במדינה כמו שלנו ומקבלים שכר חודשי בו אפשר לפרנס שכונה שלמה. אלי יונס הוא הדוגמא להעמקת הפער, אני מבקש להביא אותו לדיון פה"
מחקר של הכנסת שהוצג בוועדת הכספים בדיון על כמות העובדים העניים בישראל קובע כי מדיניות הממשלה ביישום מהלכים לעידוד התעסוקה מ-2003 הובילה להתרחבות ממדי העוני בקרב משפחות בהן יש לפחות מפרנס אחד. כמו כן חלה ירידה חריפה באחוז הנפשות הנחלצות מעוני בשל תשלומי העברה ומיסים.
"באים
"יושבים אנשים במדינה כמו שלנו ומקבלים שכר חודשי בו אפשר לפרנס שכונה שלמה. אלי יונס מקבל יותר ממיליון שקל לחודש. כמה עובדת הניקיון משתכרת? 20.70 שקל. אלי יונס הוא הדוגמא להעמקת הפער", הוסיף גפני.
לאחר שהתברר כי מזרחי טפחות הוא היחיד מבין הבנקים שגובה את העמלה מלקוחותיו, אמר גפני: "אני רוצה את המנכ"ל, אני רוצה לדעת אם יש קשר בין שכר מנכ"ל הבנק לזה שהלקוחות צריכים לשלם את מה ששאר הבנקים לא גובים. אם צריך לסבסד את מנכ"ל בנק המזרחי למיליון חמש מאות אלף שקל בחודש אז זה לא בסדר. אני מבקש להביא לפה בכח את מנכל בנק המזרחי".
נציגת חטיבת המחקר של בנק ישראל אמרה לנוכחים כי קיימים אתגרים גדולים בשוק העבודה הישראלי וכי יש בעיה חמורה של שכר נמוך בקרב המועסקים.
לפי נתונים שהציג הבנק, אחוז מהמועסקים במשרה מלאה המרוויחים פחות משני שליש מההכנסה החציונית של משרה מלאה הוא 24%. מדובר בנתון זהה לקוריאה והונגריה, וזאת בעוד שברוב מדינות אירופה הממוצע נמוך ברמה משמעותית. כמו כן, תחולת העוני בקרב המועסקים, לפי הבנק, בולטת במיוחד בקרב הערבים והחרדים. לפי הנתונים, כ-54% מהמשפחות הערביות, וכ- 32.5% מהמשפחות החרדיות הן עניות אף על פי שקיים בהן מפרנס במשרה מלאה.
לפי בנק ישראל, יש להסיר חסמים לתעסוקת ערבים וחרדים ולהגדיל תקציבים למדיניות פעילה בשוק העבודה, כמו תוכנית ויסקונסין. כמו כן הבנק תומך בצמצום היתרים לעובדים זרים והגברת האכיפה של חוקי העבודה.