מליהמן עד יוון: ההאשמות החדשות נגד גולדמן זאקס
הונו לקוחות בתקופת הבועה, נהגו בשחיתות בתקופת תוכנית החילוץ, ספסרו בכלכלת יוון
1. הונו לקוחות בתקופת הבועה
עד החודש נהוג היה לחשוב שלמשבר הפיננסי אחראית הטיפשות: הבנקים והקרנות טעו בחישוב הסיכון בניירות הערך שיצרו, ולכן שילמו עליהם יותר מדי. התביעה שרשות ניירות ערך האמריקאית הגישה ב־16 באפריל נגד גולדמן זאקס מציגה לראשונה תמונה שונה ומצמררת.
2. נהגו בשחיתות בתקופת תוכנית החילוץ
זה שנים שיוצאי גולדמן זאקס מאיישים את המשרות הציבוריות החשובות ביותר בכלכלה האמריקאית. בתקופת המשבר הפיננסי יוצאי גולדמן כיהנו בתפקידים מכריעים: שר האוצר של ארצות הברית היה מנכ"ל גולדמן הקודם הנרי פולסון. ראש תוכנית הסיוע לבנקים הקורסים היה סגן הנשיא לשעבר בחברה, ניל קשקארי. האיש שסייע בהפיכת גולדמן בן לילה ל"חברה לאחזקת בנקים" ומונה למפקח הממשלתי עליו היה חבר דירקטוריון הבנק והיו"ר לשעבר סטיבן פרידמן, וגם מי שמונה לעמוד בראש AIG המולאמת היה דירקטור לשעבר בגולדמן בשם אד לידי.
פרשנים רבים קושרים זאת עם ההחלטה של ממשל בוש לאפשר למתחרה של גולדמן, ליהמן ברדרס, לקרוס בספטמבר 2009, אך כעבור יממה לחלץ את חברת הביטוח AIG, שאצלה עשתה גולדמן פוליסת ביטוח בשווי 13 מיליארד דולר נגד קריסת שוק המשכנתאות. נתח ניכר מכספי החילוץ שהוזרמו ל־AIG הועבר כמעט מיד כתשלום לגולדמן זאקס.
3. ספסרו בכלכלת יוון
במרוצת העשור האחרון הלווה גולדמן זאקס סכומי עתק ליוון, שהעמיסה על עצמה חובות בשיעור שמפר את תקנות האיחוד האירופי. מבקרי הבנק טוענים שבגולדמן ידעו כי הכלכלה היוונית עומדת לפני פשיטת רגל. אך במקום להזהיר את פקידיה, טוענים המבקרים, העדיפו בגולדמן להמר על נפילת הכלכלה, ואז להאיץ את המשבר היווני כדי לקטוף את הפירות: הבנק סייע למדינה להסתיר את החובות גם מאזרחיה וגם מרשויות האיחוד, ובמקביל המשיך להלוות לה כסף תמורת שעבוד של מקורות הכנסה לאומיים, כגון דמי הנחיתה הנגבים בנמלי התעופה ביוון ותקבולים עתידיים של הלוטו היווני.