$
משפט

עסקת הקרקעות של תעשיות מלח: כבר בשנת 2000 קבע המבקר שאינה כשרה

העסקה, שבמסגרת חקירתה נעצר דני דנקנר, זכתה לביקורת רבה; שמו של רה"מ לשעבר, אהוד אולמרט, השתרבב גם לפרשה זו

שירלי ששון-עזר ורויטל חובל 20:4421.04.10

עסקת הקרקעות בין תעשיות מלח לישראל לבין מינהל מקרקעי ישראל,שבמסגרת חקירתה נעצר היום (ד') דני דנקנר, החלה לפני כ־16 שנה. שמואל דנקנר, דודו של דני דנקנר, קידם תוכנית להפשרת קרקעות של תעשיות מלח בעתלית ובאילת, לטובת קליטת עלייה מחבר העמים. בשנת 1996 הגיעה תעשיות מלח להסכם עם מינהל מקרקעי ישראל, שבו זכתה החברה להגדלה של 50% של שטח הבנייה בעתלית ושל 70% משטח הבנייה באילת. שווי הדירות נאמד באותה תקופה ב־150 מליון דולר, ומינהל מקרקעי ישראל הסביר את העסקה בצורך דחוף לבנייה למגורים.

 

מה דעתך על מניית לאומי:
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
קנייה חזקה קנייה המתן מכירה מכירה חזקה

 

 

ביקורות של גורמים רבים על העסקה הגיעה בשיאה לדו"ח מבקר המדינה ב־2000, שקבע כי היא אינה כשרה. מבקר המדינה ציין אז כי "להסדר אין כל עיגון בדבר שינוי ייעוד". היועץ המשפטי לממשלה אליקים רובינשטיין ראה בעסקה כפסולה, ונציגי הקרן הקיימת לישראל מחו נגדה.

 

בשנת 2003 עתרה החברה להגנת הטבע נגדה וטענה כי אהוד אולמרט, אז שר התמ"ת ויו"ר המינהל, סייע לדנקנרים בעסקה. ב־2006, בהיותו שר האוצר, חתם אולמרט על התוכנית בניגוד להנחיית היועמ"ש מני מזוז. אולמרט צוטט אז כי לא שם לב להנחיה ובסופו של דבר חזר בו אך לא ביטל את שינוי הייעוד. לפני כשנתיים נפתח שוב הדיון הציבורי בעסקה לאחר חשיפת חוות דעת משפטית מ־2003 נגד החלטת המינהל שקבעה כי הדנקנרים קיבלו מתנה של עשרות מליוני שקלים מהמדינה.

 

בשיא הפרשה התברר כי הקרקע שועבדה כבטוחה להלוואת עתק של 1.4 מיליארד שקל מבנק לאומי, שנועדה לרכישת 11% ממניות בנק הפועלים. הבנק העריך את שווי הקרקעות ב־200 מיליון דולר. מאז צומצמו אחזקותיה של תעשיות מלח בבנק בהנחיית בנק ישראל, במסגרת המהלך שבו התנתק נוחי דנקנר מהחברה. לאחרונה אף עלה השטח בעתלית לכותרות, כשהיתר הבנייה שקיבל דני דנקנר להקמת וילה בעתלית נמצא כמנוגד לתוכנית המתאר של העיר. הוועדה המקומית אישרה את בניית הווילה.

 

 

 

כיום ממשיכה התנועה לאיכות השלטון להילחם באישור העסקה ההיסטורית של משפחת דנקנר, והעתירה עדיין תלויה ועומדת. צווי ביניים ניתנו בנושא ב־2003 ותשובת המדינה צריכה להינתן עד 1 ביוני 2010.

 

ב־2008 רכשה שרי אריסון את חלקה של משפחת דנקנר (60.65%) בתעשיות מלח ב־886 מיליון שקל, באמצעותה היא שולטת בבנק הפועלים, ובשנה שעברה השלימה את השתלטותה על החברה כאשר מחקה את מניותיה מהבורסה.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x