$
איכות סביבה

יעד מיחזור האריזות: 60% עד שנת 2014

בתזכיר חוק האריזות שהפיץ אתמול המשרד להגנת הסביבה הועלה יעד המיחזור לעומת הכוונה המקורית, שעמדה על 50% עד שנת 2015

רויטל חובל 08:3315.02.10

המשרד להגנת הסביבה פרסם אתמול (א') את תזכיר חוק האריזות, הקובע כי על כל היצרנים והיבואנים בישראל (מוצרי מזון, חומרי ניקוי, מוצרי אלקטרוניקה וכו') לאסוף את פסולת האריזות שהם משווקים עם מוצריהם ולמחזר אותה. תזכיר החוק הועבר למשרדי הממשלה וכן להתאחדות התעשיינים ולעמותת אדם טבע ודין, שהיו שותפות בהליך היגוי החוק.

 

לפי החוק, יחויבו היצרנים להתאגד בתאגיד, אם כי באופן שלא יאפשר להם להתחמק מאחריותם למחזר, כפי שקרה בחוק פיקדון הבקבוקים המקורי. עם זאת, באדם טבע ודין אמרו כי בכל זאת קיימת פרצה בתזכיר החוק המאפשרת למי שהתאגד להתחמק מאחריות. בעמותה מתכוונים להתעקש על ביטול הפרצה.

 

ככלל, הצעת החוק של המשרד להגנת הסביבה מאמצת את ההצעה הפרטית שהגיש ח"כ לשעבר אופיר פינס לפי נוסח אדם טבע ודין. תזכיר החוק אימץ את יעד המיחזור שקבעה העמותה, שלפיו היצרנים והיבואנים יהיו מחויבים למחזר 60% ממשקל האריזות החד־פעמיות של המוצרים שנמכרו או שיובאו בכל שנה, עד 2014. כמו כן, יצרן יהיה חייב לעמוד ביעד מיחזור שנתי לפי סוג החומר: אריזות זכוכית, נייר וקרטון - 60%; אריזות מתכת - 50%; ואריזות פלסטיק - 22.5%.

 

מדובר ביעד גבוה מזה שעליו הודיע השר להגנת הסביבה גלעד ארדן בכנס הרצליה - יעד של 50% עד 2015. בתעשייה צפויים לדרוש כי העמידה ביעד של 60% תיעשה באופן הדרגתי ואטי יותר.

 

לפי תזכיר החוק, החל בינואר 2020 תיאסר הטמנת פסולת אריזות באתרי הטמנת אשפה, וכך מקווים במשרד לחייב את היצרנים למחזר את כל האריזות ולא להגביל את עצמם ליעד. אם היצרנים לא יעמדו ביעדי המיחזור, יוטל עליהם קנס בגובה 5,000 שקל לכל טונה שלא מוחזרה.

 

חוק האריזות לא יחול על מכלי המשקה הקטנים והגדולים. לפי חוק הפיקדון שתיקונו אושר לפני שבועיים, על מכלי המשקה הקטנים מוטל יעד מיחזור של 77%, ועל מכלי המשקה הגדולים מוטל יעד של 50% בלבד.

 

מהתאחדות התעשיינים נמסר כי הם לומדים את החוק.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x