מכתב האישום: ויטה תרם לכך שוינרוט קיבל שכר טרחה של 30 מיליון שקל
עו"ד יעקב וינרוט מואשם, בין היתר, כי פתח חשבונות על שמו כדי להסוות את הונו של ארקדי גאידמק
12:1331.12.09
כתב האישום שהוגש נגד ויטה ווינרוט עוסק במערכת היחסים שנוצרה בין ויטה, שהיה בתקופה הרלוונטית לכתב האישום פקיד שומה גוש דן, לבין עו"ד וינרוט. מערכת יחסים זו התפתחה והתהדקה, תוך שהשניים היו מודעים לקיומם של אינטרסים של עו"ד וינרוט במשרד פקיד שומה גוש דן.
כתב האישום מתאר כי ויטה ביקש להתקדם ברשות המס לתפקיד בכיר יותר, והעובדה כי הורשע בעבר עיכבה את קידומו המקצועי. במסגרת מערכת היחסים בין השניים, שהתבססה על קיומם של אינטרסים הדדיים, קיבל ויטה שירות להסרת המכשולים שעמדו בפני קידומו המקצועי, שניתן בעיקרו על ידי עו"ד וינרוט, בתנאים מיטיבים, וחלקו אף בחינם. מנגד, זכה וינרוט לגישה מיטיבה של ויטה, אשר פעל במילוי תפקידו בניגוד עניינים ומתוך אסירות תודה לעו"ד וינרוט, שהתבטאה בכריתת הסכמי מס חריגים עם לקוחות עו"ד וינרוט, ביניהם צ'רנוי וגאידמק, בהם ניתנו ללקוחות הטבות מובהקות, בין היתר בהיבטים פיסקליים, פליליים וציבוריים אחרים, לרבות כאלה החורגים מהיבטי המס.
ויטה צילום: צביקה טישלר
בהמשך, מתאר כתב האישום, כלל השירות המשפטי גם פניות נוספות ליועץ המשפטי לממשלה, השתתפות בישיבה בראשות היועץ המשפטי לממשלה, ובסופו של דבר - גם הגשת תביעה לבית דין לעבודה. כתוצאה מהשירות המשפטי שהעניק וינרוט לויטה, בוטל עיכוב קידומו המקצועי של ויטה, והוא מונה בחודש ספטמבר 2004 לסמנכ"ל לענייני שומה וביקורת ברשות המסים.
הפרקליטות טוענת בכתב האישום כי כל זמן שבקשותיו של וינרוט להגיע להסכמי מס בעניין לקוחותיו היו מונחים על שולחנו של ויטה, לא שולם שכר טרחה לעו"ד וינרוט, וכי רק לאחר חתימת הסכם מס לגאידמק, החליט וינרוט לגבות שכר טרחה מופחת ובתנאים מיטיבים, ששולם למראית עין.
הפרקליטות דחתה את טענתם של עו"ד וינרוט ושל ויטה כי לכאורה התבקש ויטה להשיא תרומה חלף תשלום שכר טרחה, ועל כן לא קיבל כל טובת הנאה. בכל מקרה, טוענת הפרקליטות, גם אם ניתנה תרומה, היא הושארה לשיקול דעתו ומידת חפצו של ויטה, ומבלי שעו"ד וינרוט התעניין אם אכן ניתנה. על כן, אף לו הייתה ניתנת תמורה - לא היה בה משום תשלום שכר טרחה.
ארקדי גאידמק צילום: שאול גולן
על פי כתב האישום, טובת ההנאה שקיבל ויטה מעו"ד וינרוט התבטאה בנכונותו של עו"ד וינרוט להעניק לויטה את השירות המשפטי בתנאים בהם ניתן. טובת הנאה זו ניתנה לויטה שעה שבקשותיו של עו"ד וינרוט, בענייני לקוחותיו, מהם היה צפוי לקבל שכר טרחה בסכום עתק של למעלה מ-30 מיליון שקל היו תלויות על שולחנו של ויטה.
במקביל לשירות המשפטי בתנאים המיטיבים שנתן וינרוט לויטה, כרת ויטה הסכמי מס, ששירתו את לקוחותיו של וינרוט, בהם בעלי הון עתק שהיו מושאי חקירות פליליות בארץ ובעולם. על פי עובדות כתב האישום, פעל שוקי ויטה בעניינים אלה מול עורך דינו, וינרוט, תוך סטייה חריפה מן השורה.
בכל אחד מהסכמי המס האמורים הכיר ויטה - כפקיד השומה - בבעלותם של לקוחותיו של וינרוט על הון, בסכומים של עד 3 מיליארד דולר (2 מיליארד של גאידמק ומיליארד דולר לצ'רנוי), מבלי שהוצגו בפניו מסמכים מבססים כלשהם להון העצום הנטען על ידי הלקוחות ומבלי לדעת אם אמנם היה קיים, מה היה הרכבו או כל פרט אחר לגביו, לרבות בדיקת החשדות לגבי מקורו האסור. בנוסף, הסכמי המס החריגים שירתו את צ'רנוי ואת גאידמק בהקשרים פליליים וציבוריים אחרים.
בגין השגת ההסכמים קיבל עו"ד וינרוט מלקוחותיו שכר טרחה בסכום עתק, כאשר שכר הטרחה שנתקבל מאת צ'רנוי וגאידמק היה בסכום כולל של למעלה מ-30 מיליון שקל.
ויטה מואשם כי פעל, כפקיד שומה, בניגוד עניינים מהותי, תוך הפרת נהלים, שימוש לרעה בסמכויותיו כלפי עובדיו, וסטייה מן השורה: הוא לא הודיע לממונים עליו על ניגוד העניינים ולא ביקש את אישורם לטפל בענייניו של עו"ד וינרוט או לקוחותיו, הוא נמנע מלדרוש נתונים ומסמכים תומכים בבקשות, לא שיתף ואף הסתיר טיפולו בלקוחות מגורמי המקצוע הרלוונטיים ברשות המיסים, ותוך הפרת הנהלים נענה לבקשות על דעת עצמו בלבד.
כדי להסתיר את פעולותיו, רשם ויטה - על פי עובדות כתב האישום - תרשומות כוזבות במסמכים, בעצמו או באמצעות עובדיו.
בנוסף כולל כתב האישום עבירה על סעיף 3 (ב') לחוק איסור הלבנת הון, כנגד עו"ד וינרוט. על פי כתב האישום, כדי להבטיח שכספיו של גאידמק, שחלקם היה רלוונטי להסכם המס, לא יתגלו ולא יתפסו על ידי המשטרה, פתח וינרוט חשבון נאמנות בבנק ורשם את עצמו כבעל החשבון ואת רו"ח פלדמן כנהנה בחשבון, וזאת - ללא ציונו של גאידמק כנהנה אמיתי בחשבון. בחשבון זה הפקיד גאידמק למעלה מ-32 מיליון שקל, אשר שימשו לתשלום הוצאותיו של גאידמק: תשלום אגרה לבימ"ש בגובה 1.5 מליון שקל, תשלום מס בסך 10 מליון שקל, והיתרה - תשלום שכר טרחתו של עו"ד וינרוט.
עו"ד וינרוט מואשם כי פעל כךבמטרה להסתיר את זהותו של גאידמק כנהנה בחשבון הנאמנות, כדי להבטיח את העברת כספי גאידמק למטרות שונות, לרבות שכר טרחתו, כדי שלא ייתפסו על ידי הרשויות במסגרת החקירה וההליכים שננקטו נגד גאידמק.
כתב האישום הוגש על ידי עורכי הדין שרון כהנא, יפעת שטיין, ורותם שגיא מפרקליטות תל אביב (מיסוי וכלכלה).