$
בארץ

בלעדי: קריסת AIG תביא לעליית מחירי הביטוח בישראל

בעקבות קריסתה של ענקית הביטוח וגל התביעות נגד נושאי משרה בארצות הברית, צפויים הביטוחים לדירקטורים בישראל להתייקר בשיעור חד של עד 50%. גם בביטוחים נגד קטסטרופות צפויה עליית מחירים חדה, עקב ביטוח המשנה שעושות חברות הביטוח הישראליות בחברות בחו"ל

איתן כהן 07:0415.09.08

קריסתה של מניית AIG בסוף השבוע ב-30% והמצב הקשה שאליו נקלע תאגיד הביטוח הגדול בעולם שבים ומעלים את החשש כי ענף הביטוח בישראל לא יוכל להישאר לאורך זמן מחוץ לטווח הנזק. חברות הביטוח הגדולות בישראל - מגדל, כלל ביטוח, הראל, הפניקס ומנורה מבטחים - אינן חשופות ישירות למשבר הסאב-פריים ונראה כי השפעתו הישירה עליהן תהיה מינורית, אם בכלל.

 

עם זאת, מבדיקת "כלכליסט" מתברר כי המצב הקשה שאליו נקלעים תאגידי הביטוח הגדולים בעולם ייתן בכל זאת את אותותיו בשוק המקומי, וישפיע בעיקר על מחירי הפוליסות שמשווקות חברות הביטוח.

 

AIG, מלבד היותה חברת ביטוח עולמית, משמשת גם מבטחת משנה לחברות הביטוח בישראל. מאחר שחברות הביטוח המקומיות אינן מסוגלות לקחת על עצמן את כל הסיכון הכרוך בביטוחים מפני קטסטרופות, כגון רעידות אדמה, הן מוכרות חלק מהביטוחים למבטחות משנה עולמיות, המקבלות חלק מהפרמיות ולוקחות על עצמן חלק מהסיכון. עם מבטחות המשנה הגדולות הפועלות בישראל נמנות, פרט ל-AIG, סוויס-רה השוויצרית, יוניקרי הגרמנית וג'נרלי האיטלקית.

 

עליית מחירים זוחלת

"בסך הכל מצבן של מבטחות המשנה טוב. בניגוד לעבר, הן צריכות לעשות את הרווחים מהביטוח עצמו", כך אומר גדעון המבורגר, נשיא קבוצת הראל ויו"ר איגוד חברות הביטוח בישראל. לדבריו: "השוק נהיה קשה יותר ומבטחות המשנה מרגישות שהתחרות נעצרה, ולכן מתגלגל לו לאט תהליך של עליית מחירים. משבר ההון מקשיח את התנאים, בעיקר בשל ההוריקנים האחרונים שצפויים להעלות את הפרמיות בביטוחים מפני קטסטרופות. אני צופה כי לקראת 2009 תהיה העלאה של לפחות 10%-20% בפרמיות בביטוח זה.

 

"בביטוחי הדירקטורים המצב דומה. עם משבר הסאב-פריים מגיעות התביעות נגד חברות הפיננסים בארה"ב. כך לדוגמה במקרה ליהמן ברדרס, שבו צפויות תביעות נגד נושאי משרה בחברה. להערכתי, בתחום זה הפרמיות יזנקו ב-30% עד 50% ב־2009".

 

"שוק הביטוח בישראל יושפע ממה שקורה ב-AIG ובחברות הביטוח הגדולות בעולם", אמר מנכ"ל של אחת מחברות הביטוח הישראליות הגדולות. "הצפי הוא כי מה שקרה לתאגיד העולמי ישפיע גם עלינו. AIG העולמית תעלה מחירים לביטוחי המשנה ואנחנו נהיה חייבים לגלגל זאת למבוטחים". לדבריו, "AIG שולטת בשוק ביטוחי הדירקטורים ונושאי המשרה וכן בביטוחי עסקים גדולים, וההערכות הן כי הראשון שייפגע יהיה המגזר העסקי".

 

שוק ביטוחי הדירקטורים ונושאי המשרה הוא אחד המתפתחים בישראל בשנים האחרונות, והוא מגלגל לפי הערכות שונות כ־150 מיליון דולר בשנה. ביטוח זה בא לתת מענה לסיכונים הנובעים מאחריותם המקצועית של דירקטורים ונושאי משרה בחברות שונות, וכן של מנכ"לים, סמנכ"לים ומנהלי מחלקות בכירים, בעיקר בחברות ציבוריות.

 

כיום, עם התפתחות חוק החברות והמודעות הגוברת בישראל ובעולם לתפקודם של בכירים, חשופים דירקטורים ונושאי משרה יותר מבעבר לתביעות אישיות נגדם, ולא רק נגד החברה עצמה. ביטוח דירקטורים מגן למעשה מפני טעויות הנגרמות מחוסר זהירות של נושא משרה או משיקול דעת מוטעה או מרשלנות. סיבות אלו מהוות עילה לתביעות משפטיות העלולות לגרום נזק כלכלי כבד לנושא המשרה ולחברה - נזק הכרוך גם בפגיעה קשה בתדמית.

 

המבוטחים לא ייפגעו

AIG העולמית מחזיקה ב-50% מ-AIG ישראל. חוה פרידמן-שפירא, מנכ"לית AIG ישראל, מיהרה אתמול להגיב לקריסתה של מניית החברה־אם, וטענה כי ללקוחות חברת הביטוח בישראל אין מה לחשוש וכי עסקי הביטוח של החברה בישראל חזקים ורווחיים. בענף הביטוח מצדיקים את פרידמן וטוענים כי אכן לא תהיה השפעה ישירה על המבוטחים, אבל באותה נשימה טוענים כי השפעה עקיפה על המבוטחים, לא רק של AIG, תהיה גם תהיה.

 

להערכת איתן גרינשטיין, מומחה לביטוח משנה, קצת מוקדם לדעת כיצד יושפע השוק המקומי, אך בינתיים נראה כי ההשפעה תהיה מינימלית. "המחצית השנייה של 2008 אינה נראית טוב כמו המחצית השנייה של 2007, וזה ברור", אמר גרינשטיין. "הרווחים של כל מבטחות המשנה ירדו אך לא בגלל הפעילות הביטוחית. מה שהשפיע יותר מכל היו המרווחים הפיננסיים שנשחקו בגלל משבר האשראי. רוב מבטחות המשנה למדו את הלקח מהמשבר ב-2001 והגנו על עצמן מפני משברים נוספים".

 

גרינשטיין, שחזר לא מזמן מכנס של מבטחות המשנה הגדולות בעולם שנערך במונטה קרלו, סיפר כי הכנס היה רגוע וכמעט לא דיברו בו על משבר האשראי. "מצבן של מבטחות המשנה טוב ואין להן חשש מהמשבר. הצפי הוא שהן לא יעלו את המחירים כאשר חברות הביטוח הישראליות ירצו לחדש את הביטוחים ל־2009. יש כאלה שדיברו אפילו על הורדת מחירים".

 

פרידמן-שפירא אמרה אתמול ל"כלכליסט" כי יש להתאזר בסבלנות ולראות מהו שיווי המשקל בשוק. "ככל שהקיבולת הפיננסית יורדת - ערך הכסף עולה", אמרה. "כמו כל דבר, הכל עניין של היצע וביקוש. אם למבטחות משנה יהיה מספיק כסף, הפרמיות שהן יגבו מחברות הביטוח בישראל לא יעלו".

 

אייל גורן, מנכ"ל סוכנות הביטוח דוידוף המתמחה גם בביטוחי דירקטורים, הסביר כי "לקריסה של AIG תהיה השפעה פיסקאלית על כל מבטחי המשנה. כששוק ההון גואה כל חברות הביטוח מרוויחות, ואז יש תחרות על הפרמיות והן יורדות כתוצאה מכך. כששוק ההון יורד חברות הביטוח חוזרות לרווח מהחיתום עצמו - מתהליך ניהול הסיכונים - ולא לרווח מהשקעות. לכן התחרות יורדת והמחיר עולה".

 

גורן הוסיף כי "חברות הביטוח מנצלות את המומנטום השלילי היום ממש כמו אחרי אסון התאומים ומעלות מחירים. הכל כדי להחזיר לעצמן תזרימי מזומנים שאותם הן מאבדות מהפסדים בשוק ההון. יש עלייה בביטוח כללי בעולם והיא צפויה להגיע גם לישראל, בלי צל של ספק".

 

לגרף המתאר את הפסדי AIG -   

http://go.calcalist.co.il/pic/contralmanager/04-05_S_AIG_RAN.pdf 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x