בנק ישראל: עלייה במספר חברות הזומבי
להערכת בנק ישראל בדו"ח שפרסם, השיעור הגבוה ביותר של חברות זומבי בישראל, שפועלות תודות להנשמה מלאכותית של חוב או סיוע ממשלתי, הוא בענפי חיפוש הגז והנפט, הביומד, התעשייה והנדל"ן
בשנה החולפת נרשמה ירידה של 33% בסגירת עסקים – כלומר בסגירת התיק ברשות המסים. אם היה צפי שהקורונה תוביל לזינוק בקריסת עסקים, לפי נתוני רשות המסים המצב דווקא הפוך ובששת החודשים הראשונים של 2020 נסגרו רק 9,384 עסקים. אולם בדו"ח בנק ישראל מצוין כי הנתונים אינם משקפים את המציאות וכי עסקים נשארו פתוחים על מנת לקבל את המענקים מהמדינה, אך בפועל הם אינם פעילים עוד. ביוני, כאשר תסתיים תמיכת המדינה, אנו צפויים לראות שינוי במספרים, נאמר בדו"ח.
- דו"ח אדוה: 40 אלף עסקים קטנים ובינוניים נסגרו במשבר הקורונה
- העסקים הקטנים שילמו את המחיר
- בעלי עסקים: כך תכינו את העסק לשנה החדשה
בבנק ישראל מנסים לתת אמדן לגבי העסקים שבסכנת סגירה, ולכן הוא בחן את נתוני יולי-אוגוסט 2020, חודשים בהם המשק היה פתוח, ובדק כמה עסקים בחודשים אלו דיווחו על ירידה של 80% ומעלה במחזור. אלו, לפי בנק ישראל, העסקים שנמצאים בסיכון גבוה לסגירה. לפי הנתונים, כ-70 אלף עסקים דיווחו על ירידה בשיעור הזה.
עם זאת, בבנק מציינים כי 60% מהם הם עסקים זעירים, עם מחזור שנתי של עד 300 אלף שקל, במחזור מצרפי של 5 מיליארד שקל (0.25% מכלל המחזור העסקי במשק) ו-80% מעסקים אלו הם עם מחזור שנתי של עד 1 מיליון שקל במחזור מצרפי של 8 מיליארד שקל.
רוב העסקים האלו להערכת בנק ישראל אינם מעסיקים שכירים, כך שהשפעת הסגירה שלהם היא על בעל העסק עצמו. כמו כן בנק ישראל מעריך שההשפעה על הפסדי האשראי של הבנקים תהיה מתונה, שכן עסקים אלו הם אינם עסקים עתירי אשראי.
חברות זומבי
מבחינת פילוח ענפי, כ-33 אלף שייכים לענף השירותים ופעילות נדל"ן, 10,000 מתחום המסחר, כ-8,000 מתחום הבינוי. בבנק ישראל מציינים שהגבלת פעילות העסקים לתקופה נוספת עשויה לייצר אפקט שלילי מצטבר על עסקים נוספים ולהגדיל את הסיכוי שלהם להיסגר.
עוד בדקו בבנק מהי הציפיה להיווצרות חברות זומבי – כלומר חברות שמתקיימות ללא כל הצדקה עסקית, ופועלות תודות להנשמה מלאכותית של חוב או סיוע ממשלתי, שמאפשרת את גלגול חובותיהם. בבנק מציינים שסיוע כספי מהממשלה ומהבנקים המרכזיים יכול להגדיל את התופעה. שיעור הסיוע של הממשלה בישראל עמד על 40 מיליארד שקל, ושיעור הניצול עמד על 52%.
בנק ישראל מציג נתונים מהעולם, ומציין כי לפי הערכת דויטשה בנק, 20% מהחברות שנסחרות בארה"ב הן חברות זומבי, פי 2 משנת 2013, הנתון תואם את הערכת בלומברג לפיה 15% מהחברות במדד RUSSELL 3000, הן חברות זומבי, לעומת 8% ב-2008. היקף החובות של חברות אלו, לפי בלומברג, מסתכם ב 1.36 טריליון דולר.
על פי הערכות, שישית מהחברות הפועלות בגרמניה – כ-550 אלף עסקים – הן חברות זומבי, בבריטניה, קנדה, ספרד ויוון הנתון גבוה מ-20% מכלל החברות. ו-25% מהחברות האירופיות סיימו את 2020 ללא רזרבות כספיות - עם הון חוזר אפסי וללא יתרות מזומנים, בעיקר בענפי השירותים, התחבורה והנדל"ן.
התפרצות הקורונה הגדילה את מספר העסקים הנמצאים על סף כשל פיננסי, ויצרה סופר-זומבים עם תאבון גדול לחוב, כאשר חברות אלו הקפיצו את היקף החוב בעולם בכטריליון דולר. בבנק ישראל מציינים כי המגפה הגדילה את שיעור החברות הזומביות, אך אלו התפשטו בעולם עוד קודם בחסות הריבית הנמוכה.
הכי הרבה חברות זומבי בישראל בענפי הגז והביומד
בישראל שיעור חברות הזומבי הגיע לשיא ב-2010 ומאז הוא הלך וירד. כיום להערכת בנק ישראל השיעור הגבוה ביותר של חברות זומבי הוא בענפי חיפוש הגז והנפט והביומד (22%), ובענפי התעשייה והנדל"ן (17% ו-10% בהתאמה). שיעור ההתחייבויות בערך נקוב של חברות אלו מהווה 10% משוק האג"ח ישראלי.
אם בוחנים את כלל העסקים בישראל, מתוך 600 אלף עסקים ערב הקורונה כ-40 אלף הוגדרו כזומבים – מתוכם 98% הם עסקים זעירים. בבנק ישראל מציינים שהנזק מקיומן של חברות זומבי הוא מתמשך וכאשר חברה מגיעה למצב זומבי הסיכון שלה להישאר במעמד זה עומד על 65%-78% - תלוי בחומרת מצבה.
בבנק ישראל מציינים שבמסגרת צעדי המדיניות של הממשלה יש להיזהר שלא להגביר את תופעת החברות הזומביות ולפתח מנגנוני ייעול שיבטיחו שהסיוע יגיע לחברות שאינן נזילות, אבל הן בנות קיימא. בעולם יש קולות שקוראים למקבלי ההחלטות לנתב את צעדי התמיכה לצעדים ממוקדים במגזרים ובחברות שהפוטציאל שלהן להיות בנות קיימא גבוה, ולמגזרים בהם יש עדות לכשל שוק.