$
דעות

דעה

חדשנות בעסקים קטנים ובינוניים - לטובת כולנו

רק אם מנהלים בעסקים קטנים ובינוניים יהיו משוכנעים שהתהליך יועיל להם הם ישקיעו בכך ואז הפריון יעלה, הכנסות המדינה יגדלו והאבטלה תרד. בישראל יש גופים שיכולים לעזור, כדאי להיעזר בהם

פרופ' אסף אברהמי 12:0804.04.21

העסקים הקטנים והבינוניים מהווים 99% ממספר העסקים בישראל. עשרות אלפי משפחות, מאות אלפי אזרחים ואזרחיות, עובדים או מעסיקים עובדים אחרים במקומות עבודה כאלה -  שבהם יש בין עובדים בודדים למאות עובדים. העסקים הללו לא מבצעים אקזיטים של מילארדים ומנהליהם לא נחשבים לכוכבים, אבל ביחד הם אחראים על כ-62% מהתוצר העסקי של ישראל.

 

מהנתונים היבשים עולה שהעסקים הקטנים והבינוניים הם נדבך מרכזי בפריון המשק הישראלי. לפיכך צמיחתם הכלכלית היא אינטרס מובהק של כולנו. כמובן שזה נכון בתקופה שבה אנחנו רק מתחילים להתאושש משנת הקורונה שבה קרסו עסקים רבים ועובדים יצאו לחל"ת או מצויים בחוסר תעסוקה. במציאות זו, חשוב שבעתיים להעמיד על רגליו את המגזר העסקי הזה.

 

אילוסטרציה אילוסטרציה צילום: שאטרסטוק

אחת מהדרכים הטובות ביותר לדאוג שזה יקרה, היא הכנסה של תהליכי חדשנות. אבל בניגוד לחברות ענק, שאצלן הטמעת חדשנות הפכה לבאזוורד נחשק והן ממנות בעלי תפקידים בכירים ייעודיים לתחום ואוהבות להתגאות בכך, ובצדק, כשמגיעים לחיבור שבין תהליכי חדשנות לבין עסקים קטנים ובינוניים, נתקלים בחסמי כניסה רבים. ואכן ממחקרים של ה-OECD עולה, כי עסקים קטנים ובינוניים בישראל מטמיעים פחות תהליכי חדשנות מאשר העסקים הגדולים.

 

גופי סיוע למנהלים 

 

מנהלים בעסקים קטנים ובינוניים עסוקים וטרודים מאד, אין להם שדרה ניהולית רחבה ורוב העול מונח על כתפיהם: לדאוג להשרידות העסק, לנהל את כל שרשרת האספקה והייצור, השיווק והמכירות, ניהול הכספים ועוד. ומעל הכל - תחושת אחריות כבדה לגורלם של העובדים, שפרנסתם תלויה בהם. "הטמעת תהליכי חדשנות?", הם יענו אם יישאלו, "הרי בקושי אנחנו מחזיקים את הראש מעל המים".

 

בנוסף, אותם מנהלים נדרשים לדאוג לכך שלא יסתבכו בהוצאות. הרי בין אם מדובר בטכנולוגיה חדשה בתהליכי הייצור, מערכות תומכות החלטה באמצעות נתונים (BI), מערכות ניהול מתקדמות (ERP) או מעבר למחשוב ענן – הכל בא לידי ביטוי בכסף. וכבר אמרנו: בקושי מחזיקים את הראש מעל המים.   

הכותב, פרופ' אסף אברהמי הכותב, פרופ' אסף אברהמי צילום: ינאי יחיאל

 

המסר התומך והבונה שהעסקים הקטנים והבינוניים צריכים לקבל הוא שהם לא לבד. חלק גדול מהצרכים ליישום תהליכים חדשים נתמך בתוך מערכות ה-ERP של הארגון וניתן ליישמם במהירות ובעלות נמוכה מאוד. לרשותם עומדים גופים רבים שיעזרו להם לעבור את הדרך הזו ביחד, למשל, הרשות לחדשנות, מרכז החדשנות בטכניון, הרשות לעסקים קטנים ובינוניים במשרד הכלכלה, המרכזים לטיפוח יזמות, סניפי מעוף, הסדנה היישומית של החממה החברתית בטכניון ועוד. בכל אלה, מנהלים בעסקים קטנים ובינוניים יכולים ללמוד בתשלום מסובסד. יש גם מסלולים דרכם אפשר לקבל מענקים והלוואות.

 

נכון, חדשנות כרוכה בהוצאות. אבל היא גם מגדילה את הפריון. חששם של מנהלים בעסקים קטנים ובינוניים מובן. אם הם רק יהיו משוכנעים שזה כדאי להם – כולנו נצא נשכרים. יותר פריון, משמעותו יותר הכנסות למדינה, יותר עובדים מועסקים – ומעל הכל - צמיחה כלכלית.

 

פרופ' אסף אברהמי הוא מנכ"ל חברת התוכנה חשבשבת וחבר סגל אורח בפקולטה להנדסת תעשיה וניהול בטכניון

 

x