$
בארץ

שקיפות? ישראל מפגרת הרחק אחרי העולם המערבי

בדיקה של התנועה לחופש המידע העלתה כי ישראל היא בין הבודדות במדינות המפותחות שאינה מפרסמת את יומן ראש הממשלה באופן שוטף ושקוף

רועי ברגמן 11:4323.03.21

 

חגיגות סיום הקורונה, שאותן אנחנו חווים ביתר שאת בשבועות האחרונים שלפני הבחירות, יתקשו להעלים את שורת המחדלים של השנה האחרונה בניהול המשבר הבריאותי והכלכלי על ידי המדינה. חרף הקידמה שבה מתגאה ישראל, בדבר אחד היא לוקה מאוד בחסר ומפגרת מאחור מול מדינות מפותחות – השקיפות.

 

 

 

אלו לא רק הפרוטוקולים של דיוני ועדת הקורונה שעלולים להעלות אבק במשך 30 שנה עד שייחשפו לציבור, אלא בדברים פשוטים הרבה יותר כמו יומן הפגישות של ראש הממשלה. נכון להיום, משרד ראש הממשלה תחת בנימין נתניהו אינו טורח לעדכן את הציבור עם מי נפגש ראש הממשלה ומתי, אלא אם זה נוח לאג'נדה של ראש הממשלה. אז ניתן לראות את הפגישות שלו מתפרסמות בערוצי התקשורת המרכזיים וגם בחשבונותיו ברשתות החברתיות.

 

חיסיון על פגישות ראש הממשלה אולי הגיוני כאשר מדובר בנושאים ביטחוניים רגישים, אך ברור שאלה לא ממלאים את כל יומו, עם כל הכבוד לאיום האיראני. ויש עוד ראשי ממשלה בעולם, כולל כאלה שעוסקים בעניינים רגישים - אבל היומנים שלהם דווקא חשופים לגמרי לציבור.

 

התנועה לחופש המידע יצאה לבחון את העניין בבדיקה פשוטה: היא פנתה למגוון מדינות וביקשה לראות את יומני מנהיג המדינה, כלומר הנשיא או ראש הממשלה, בשבוע אחד במרץ. שאלה פשוטה לכאורה, שבישראל מחייבת מאבק ארוך על זכות הציבור לדעת מה ראש הממשלה שלו עושה.

 

 

בנימין נתניהו בנימין נתניהו צילום: רויטרס

 

אחרי שקיבלו תשובות, ישבו בתנועה לחופש המידע לנתח את הממצאים. במרבית המדינות הנבדקות נמצא גילוי שוטף של יומן ראש הממשלה או הנשיא, חלקו נרחב וחלקו חלקי. ישראל נמצאת במיעוט המדינות שאינן חושפות את יומני ראש הממשלה, לצד מקסיקו וקולומביה.

 

 

מנגד אפשר לציין את ארה"ב, שבה מתפרסם יומן הנשיא מדי יום, עם פירוט ונגישות גבוהים ועדכונים על שינויים. גם בקנדה מתפרסם הלו"ז הצפוי של ראש הממשלה וגם בליטא, ניו זילנד ואפילו בצ'ילה, היומנים מתפרסמים על בסיס יומיומי.

 

גם בבריטניה יש פרסום קבוע אבל של לו"ז חלקי ולא מלא. בקוסובו הפירוט חלקי, ובאיחור של כמה ימים. ואפילו ברוסיה מפרסמים לו"ז שבועי חלקי למדי, ועם עיכוב של עשרה ימים.

 

רחליאדרי,  מנכ"לית התנועה לחופש המידע רחליאדרי, מנכ"לית התנועה לחופש המידע צילום: עמית שעל

 

 

ובישראל? התנועה לחופש המידע פנתה למשרד ראש הממשלה ב-25 בינואר עם אותה בקשה, לראות את היומן באותו השבוע המדובר במרץ. כמעט חודשיים אחרי, ואפילו תגובה לא התקבלה. שום התייחסות, שלא לדבר על גישה ליומן עצמו. בשבועות האחרונים נחשפו פרטים מיומן ראש הממשלה לשנת 2015 לאחר מאבק משפטי ארוך.

 

"לקראת בחירות רביעיות ואחרי שבישראל הלו"ז העדכני של ראש הממשלה הוא רלוונטי לשנת 2015, החלטנו בתנועה לחופש המידע יחד עם המתנדב אנדי וורמס לעשות בדיקה עולמית של מצב שקיפות היומנים אצל מנהגי העולם", אומרת רחלי אדרי, מנכ"לית התנועה לחופש המידע. "לצערנו, וכמו בתחומים אחרים הקשורים בשקיפות אין ספק שישראל נמצאת הרחק מאחור והגיע הזמן שיומן של ראש הממשלה יתפרסם באופן יזום לצד תמונתו באתר משרד ראש הממשלה בצורה קלה נוחה ומפורטת כמו שקורה במדינות רבות בעולם".

 

x