$
בארץ

מקורות עתרה לבג"ץ: לעצור חיבור אזורים המנותקים מהמערכת הארצית לכנרת

מועצת המים מתכוונת לאשר מחרתיים תוכנית נרחבת לחיבור רמת הגולן, מעלה כנרת, העמקים המזרחיים והגליל המערבי לכנרת; מקורות טוענת שמדובר בהפרטת מקורות המים הלאומיים וגם שמדובר בניגוד עניינים של מנהל רשות המים; רשות המים: "מדובר בטענות חסרות שחר"

ענת רואה 13:2222.03.21

חברת המים מקורות עתרה היום (ב') לבג"ץ בניסיון לעצור את מועצת הרשות הממשלתית למים וביוב שמתכוונת לאשר מחרתיים (ד') תוכנית נרחבת לחיבור אזורים המנותקים כיום מהמערכת הארצית, למי אגם הכנרת.

 

 

 

במסגרת העתירה תוקפת מקורות גם את התוכנית לחבר את האזורים לכנרת וגם את מנהל רשות המים, גיורא שחם, באופן אישי וטוענת שהוא מצוי בניגוד עניינים ולכן אסור לא להיות מעורב בדיון ובהחלטה בנושא.

 

האזורים המנותקים מהמערכת הארצית הם רמת הגולן, מעלה כנרת, העמקים המזרחיים (עמק הירדן, עמק המעיינות, עמק חרוד ובקעת הירדן) והגליל המערבי. אספקת המים לאזורים אלו מבוססת על מקורות מים טבעיים ומקומיים (מעיינות, נחלים ומי תהום) הנתונים לשינויים עונתיים ולשינויים במהלך השנים. מערכת המים הארצית אינה מספקת גיבוי לאספקת מים לאיזורים המנותקים.

 

"הפרטת מקורות המים הלאומיים"

 

ביוני 2018 בעקבות תקופת בצורת ממושכת הנחתה הממשלה את רשות המים לבחון תוכנית לחיבור האזורים המנותקים למערכת המים הארצית. מועצת הרשות קיבלה את ההמלצה לחבר את האזורים הללו למי הכנרת, וכי מי הכנרת ישמשו לצרכי חקלאות טבע ותיירות. זאת באמצעות אגודות מים שיתופיות פרטיות. לטענת מקורות, לא התקיים מכרז ולא נקבעו התחייבות לעמידה בלוחות זמנים ועלויות.

 

 

הכנרת הכנרת צילום: אבי אריש

 

לטענת מקורות תכלית המהלך שמקדמת רשות המים היא הפרטת מקורות המים הלאומיים של  ישראל – הכנרת והירדן – והעברת השליטה בהם לידיים מקומיות פרטיות בהובלת אגודת המים עמק הירדן. ההחלטה, נטען, התקבלה מבלי שנערכה השוואה בין החלופות, לרבות החלופה שמציעה מקורות ושחם פועל לטענתה בניגוד להסדר ניגוד עניינים עליו חתם עם כניסתו לתפקיד.

 

 

גיורא שחם, מנהל רשות המים גיורא שחם, מנהל רשות המים צילום: גיל נחושתן

 

עוד טוענת מקורות כי קודם למינויו כמנהל רשות המים, שחם שימש כיועץ חיצוני לגופים בעלי אינטרס מובהק במשק המים, ובכלל זה לאיגוד ערים חופי כנרת ורשות ניקוז ונחלים כנרת שייצגו את אגודת המים עמק הירדן ונאבק לקדם תוכניות התואמות את ההחלטה שהתקבלה כעת.

 

הבוקר, בטרם הוגשה העתירה, התקבלה תגובת רשות המים לפניית מקורות ב"קדם בג"ץ", ובין היתר טען היועץ המשפטי של רשות המים כי הטענות באשר לניגוד עניינים אצל מנהל רשות המים "הועלו כבר מספר פעמים בעבר" הן על ידי מקורות והן על ידי דוד אלחייני, ראש המועצה האזורית בקעת הירדן והן בפניות אנונימיות והטענות נבדקו לעומק גם על ידי משרד המשפטים ונמצא כי אין בהן ממש.

 

לפי הנטען, ההחלטה בנושא חיבור האיזורים המנותקים התקבלה במועצת רשות המים כבר ב-30 בספטמבר 2020 והדיון הקרוב הוא דיון המשך, אחד מכמה העוסק ביישומה של אותה החלטה, ומדובר בהחלטה מאוזנת שמבטיחה מענה מיידי ומענה לטווח ארוך לאיזורים המנותקים.

 

 עתירת החברה להגנת הטבע

 

מדובר בעתירה שנייה לבג"ץ בנושא. לפני חודש וחצי עתרה החברה להגנת הטבע לבג"ץ נגד החלטת רשות המים לקדם את חלופת חיבור אזור מעלה הכנרת לכנרת ולא למפעל המים הארצי. בעתירה טענה כי הרשות פועלת ללא דיון משמעותי ושיתוף הציבור וכי מים הם משאב ציבורי מתחייב לקיים לגביו דיון כזה.

 

הבוקר פנתה החברה להגנת הטבע לבג"ץ וציינה כי הועבר אליה סדר יום לישיבת מועצת רשות המים לפיה מתוכנן דיון ואישור בתוכנית פיתוח תלת-שנתית לאזור מעלה הכנרת והעמקים וכי דיון והכרעה בסוגיה ביום רביעי תייתר את העתירה וסעדיה. לטענתה ההחלטה לדון בכך נמסרה לה יום עבודה אחד בלבד לפני הדיון, שכן מחר זהו יום שבתון ואין כל דחיפות לקבל את ההחלטה דווקא בימים הקרובים.

 

מרשות המים נמסר בתגובה: "רשות המים מקדמת את התוכנית לחיבור האזורים המנותקים בהתאם למדיניות הממשלה והחלטות מועצת רשות המים אשר נתקבלו באופן עקרוני לפני מספר חודשים. החלופה המוצעת מאפשרת את המענה המיטבי והמהיר ביותר לצורך תגבור אספקת מים באזורים אלו באופן שיאפשר את פיתוח האזור באופן בר קיימא. צר לנו שחברת מקורות נאבקת בתוכנית, בטענות חסרות שחר שכבר נבדקו בעבר והופרכו מכל וכל, וזאת מתוך אינטרס לשמר את כוחה כמונופול. יודגש כי כל עיכוב באישור התוכנית יגרום לדחייה של שנה נוספת באספקת המים ואף יכול ליצור משבר באספקת המים לחקלאות. חברת מקורות מטעה את הציבור כדי לחזק את השליטה שלהם במשק המים כמונופול על גבם של צרכנים".

x