ראש המוסד ביקש מממשל טראמפ להסיר את הסנקציות מהמיליארדר דן גרטלר
הסנקציות על איש העסקים הישראלי הוטלו עקב האשמות בשחיתות במסגרת פעילותו בקונגו, ויוסי כהן, הנחשב מקורב לנתניהו, פעל למענו גם בחשאי שם. בוושינגטון סייע לו השגריר רון דרמר, גם הוא מקורב מאוד לראש הממשלה. השניים ציינו את חשיבותו של גרטלר לאינטרסים של ישראל באפריקה ואת פעילותו הפילנתרופית
ממשל טראמפ הקפיא את הסנקציות שהוטלו על המיליארדר הישראלי דן גרטלר בעקבות לחץ כבד שהפעילו בכירים ישראלים, ובהם ראש המוסד יוסי כהן והשגריר לשעבר בוושינגטון רון דרמר, שניהם מקורבים מאוד לראש הממשלה בנימין נתניהו - על כך מדווח אית'ן ברונר, כתב סוכנות הידיעות בלומברג. הסנקציות הוטלו על גרטלר עקב האשמות לשחיתות סביב פעילותו בקונגו, שם עשה הון רב מעסקי הכרייה.
- ארה"ב השיבה את הסנקציות הכלכליות על איש העסקים דן גרטלר
- "טראמפ הסיר את הסנקציות על גרטלר - לאחר שזה הבטיח לאפשר פיקוח על עסקיו"
- דן גרטלר יערער לעליון על ההחלטה למנות בורר חדש בסכסוך עם האחים גרטנר
המהלך השנוי במחלוקת של ממשל טראמפ להקפיא את הסנקציות, הגיע אחרי בקשות חוזרות ונשנות מצד פקידים ישראלים שאמרו כי גרטלר מהווה נכס לביטחון מדינת ישראל. כהן ודרמר השתדלו אצל פקידים אמריקאים במשך חודשים ארוכים לטובתו של גרטלר, תוך הדגשת קשריו באפריקה ותרומתו הפילנתרופית במדינת ישראל.
כהן ביצע גם שתי נסיעות - שלא דווח עליהן בעבר - לקונגו ב-2019, על מנת לפגוש את גרטלר ואת נשיא המדינה לשעבר ז'וזף קבילה, כך על פי מקורות עם ידע לגבי הפגישות. לגרטלר "המון מערכות יחסים באזור, החשובות לאינטרסים של ישראל, והוא תורם מרכזי, ולכן הגשנו בקשה רשמית", אמר דרמר, מקורבו של בנימין נתניהו, בראיון שנתן לבלומברג. "לא רק יוסי (כהן) ביקש".
ביקוריו של כהן בקונגו היו יוצאי דופן. קודמו בתפקיד, תמיר פרדו, שימש במשך חמש שנים כראש המוסד וביקר באפריקה פעם אחת בלבד, ומעולם לא ביקר בקונגו, שבה אין לישראל שגרירות. גם נשיא קונגו הנוכחי, פליקס צ'יסקדי, לא ידע על הפגישות עם קבילה, וכשנודע לו הודיע לכהן שלא יוכל להמשיך לקיים פגישות מסוג זה במדינה.
הסנקציות על 14 חברות הקשורות לגרטלר הוטלו בשנים 2017 ו־2018 על ידי המחלקה לפיקוח על נכסים זרים במשרד האוצר האמריקאי (OFAC); הן כללו הקפאת נכסים, ואיסור על מוסדות פיננסיים אמריקאיים לבצע העברות כספים לחברות הקשורות אליו. ואולם ערב עזיבתו של טראמפ את הבית הלבן, החליט הממשל האמריקאי להקפיא לשנה את הסנקציות.
בפברואר פנו כ-30 ארגונים בינלאומיים מובילים למאבק בשחיתות,
כגון Global Witness ו-Human Rights Watch וכן ארגוני חברה אזרחית בקונגו, לשר החוץ האמריקאי אנתוני בלינקן, ולשרת האוצר ילן, בדרישה לבחון מחדש את ההחלטה להקפיא את הסנקציות.
לפני כעשרה ימים פורסם כי משרד האוצר האמריקאי השיב את הסנקציות על גרטלר, בטענה כי ההקפאה אינה עולה בקנה אחד עם יעדי ארה"ב למלחמה בשחיתות וקידום היציבות בקונגו - מדינה עשירה במחצבים, ועם זאת אחת העניות בעולם.
לפי הצהרה שפרסם בעבר הבית הלבן, גרטלר, שהיה מקורב לנשיא קונגו קבילה, עשה את הונו באמצעות עסקאות מושחתות בתחום הכרייה והנפט במדינה בהיקף של מאות מיליוני דולרים. גרטלר השתמש ביחסיו הקרובים עם קבילה, נטען, כדי לקבל תפקיד של מתווך, אשר חברות בינלאומיות שהביעו עניין בעסקים עם המדינה חויבו "לעבור" דרכו.