$
בארץ

חופים ב-14 רשויות התמלאו בגושי זפת שנפלטו מהים

משעות הבוקר נפלטו כמויות זפת משמעויות לאורך רצועת החוף מהצפון ועד הדרום; הערכה במשרד להגנת הסביבה כי מדובר בפליטת נפט מכלי שיט; ארגון צלול: "ישראל לא ערוכה להתמודדות לחירום מהיר בזיהום ים, החברות עושות מה שבא להן, עם מינימום אכיפה"

ענת רואה 20:4617.02.21

משעות הבוקר היום (ד') נפלטו כמויות משמעותיות של גושי זפת מהים לאורך רצועת החוף: מחופי המועצה האזורית מטה אשר שבצפון ועד לחופי בת ים וראשון לציון שבדרום.

 

מהמשרד להגנת הסביבה נמסר כי נכון לרגע זה, מקור הזיהום אינו ידוע. המשרד התריע כי במהלך 24 עד 48 השעות הקרובות עלולים להיפלט מהים גושי זפת נוספים ולהיערם בחופים מנהריה ועד אשקלון. המשרד הנחה את הרשויות המקומיות להפעיל את תוכניות החירום ולהיערך לניקוי החל ממחר, עם שוך הסערה.

 

 

 

הימצאות זפת תועדה בחופים ב-14 רשויות מקומיות בישראל: מועצה אזורית מטה אשר, עכו, חיפה, טירת הכרמל, חוף הכרמל, ג'יסר א-זרקה, חדרה, עמק חפר, חוף השרון, נתניה, הרצליה, תל אביב, בת ים וראשון לציון.

 

זפת בחוף חדרה זפת בחוף חדרה צילום: מפקחי היחידה הימית, המשרד להגנת הסביבה

 

על פי סוג הזפת ומרקמה, ההערכה במשרד להגנת הסביבה היא כי מדובר בפליטה של שמנים או נפט מכלי שייט שעבר מול חופי ישראל. נמסר כי אנשי היחידה הימית נמצאים בקשר עם המרכז במלטה REMPEC (מרכז אזורי לתגובה לזיהומי ים וחופים במזרח התיכון) ועם הסוכנות האירופית EMSA, בניסיון לבדוק מקורות אפשריים לאירוע מסוג זה.

 

מאיה יעקבס מנכ"לית עמותת צלול התייחסה היום לחוסר המוכנות לאירועים מסוג זה: "החופים הושחרו היום בהמון זפת, הזיהום חמור והמראות קשים. קיבלנו תזכורת לפגיעותם הגדולה של החופים מנפט וקונדנסט, דלק המופק בקידוחי הגז, וכמה חשובה מוכנות גבוהה לחירום, שתתפוס מהר את הזיהום בים, ותמנע פגיעה בחופים".

 

לדבריה, "למרות שאין מוכנות לטיפול חירום בים, ולמרות שעידן הדלקים המזהמים מגיע לסיומו, הממשלה מתכננת להרחיב את הפעילות הפטרוכימית המסוכנת בים, ולהוסיף קידוחי גז ונפט נוספים ואסדות טיפול חדשות לאורך החופים, לצד תנועת מכליות נפט ענקיות בחופי אילת ואשקלון, ולסכן בזיהום את כל חופי הארץ.

 

"‏ישראל לא ערוכה להתמודדות לחירום מהיר בזיהום ים, שיבלום דליפה תוך דקות עד שעה. יש פתרונות שיאפשרו זאת, אבל אין דרישה ממשלתית. וכך, החברות הפועלות בים- שברון וקצא"א- עושות מה שבא להן, עם מינימום פיקוח ואכיפה".

 

יעקבס הוסיפה: "המשמעות של דליפה בים היא עצירת ההתפלה והסחר הימי בנמלים, פגיעה בפעילות תחנות הכוח לאורך החופים, בתיירות החופים ובאלפי עסקים שזקוקים לים נקי לפרנסתם. כל זאת, מבלי שדורשים מהחברות ביטוח מספק או הפקדת ערבויות גבוהות, שיובילו להחמרת נהלי סביבה וישמשו לכיסוי הנזקים. וכך, עלויות של מיליארדים צפויים ליפול על כתפי הציבור".

 

השרה להגנת הסביבה, גילה גמליאל מסרה: "המשרד להגנת הסביבה עומד לרשות הרשויות המקומיות החופיות בהנחיה ובייעוץ להתמודדות נכונה עם גושי הזפת שנחתו ממקור בלתי ידוע. המשרד נמצא בקשר עם גורמים באגן הים התיכון כדי למצות את הבדיקות למציאת מקור אפשרי לאירוע מסוג זה"

x