$
מחפשי עבודה

חושבים על התפקיד הבא? חפשו ממליצים כבר ביום הראשון לעבודה

גם אם אתם לא מתכוונים לעזוב את מקום העבודה, תשאלו את עצמכם מי יכול לתת עליכם את ההמלצה הכי טובה, ותדאגו לבנות את הקשרים הנכונים בתוך הארגון. בחיפוש עבודה אנשים נוטים לחשוב ששלב הממליצים הוא החלק הקל והבטוח, אבל זו טעות

מעין מנלה 12:3314.02.21

ממליצים יסופקו על פי דרישה. מאחורי השורה הכל כך שכיחה אשר מסיימת את מסמך קורות החיים עומד שלב קריטי בקבלה לעבודה שאינו זוכה למספיק תשומת לב, השקעה או חשיבה אסטרטגית. מועמדים רבים לעבודה 'נופלים' דווקא בשלב הממליצים גם אחרי סדרת ראיונות ומבחנים מוצלחים.

 

"גם מגייסים וגם מועמדים צריכים להבין שהממליץ הוא בעצם כלי השפעה וכלי לבחינת ההזדמנות וזה אמצעי הרבה יותר חשוב ממה שחושבים. זהו כלי עבור המגייס על מנת לקבל תובנות ולהבין אם אותו המועמד אכן מתאים וכלי עבור המועמד לספר את הסיפור שלו ובסופו של דבר להתקבל לעבודה. הבעיה נוצרת כאשר הצדדים לא יודעים להשתמש בכל הזה בצורה נכונה", אומרת יעל בן אריה, מנכ"לית פיתוח ומחקר ומנהלת כללית בישראל של חברת סייפבריצ'. "יש משקל מאוד גדול לשיחה עם הממליץ. בקריירה שלי פסלתי עשרות אנשים בגלל ממליצים שנתנו לי חוות דעת לא טובה על מועמדים".

 

יעל בן אריה יעל בן אריה צילום: קרן וינטראוב

לכן, לפני הכל, היא ממליצה לעשות עבודת הכנה בתוך הארגון, גם אם אין לכם שום כוונה לעזוב. "תשאלו את עצמכם מדי מספר חודשים – 'אם אני עוזב היום, מי יוכל לתת את ההמלצה הכי טובה עלי?' לפי זה תתחילו לפעול כדי לבנות את הקשרים בתוך הארגון". הממליץ לא חייב להיות המנהל הישיר שלכם אם למשל אתם נמצאים בצוות שאתם מרגישים בו לא בנוח או שהמנהל לא מוציא את הטוב ביותר שבכם.

 

חלק חשוב מאוד בהכנה לשלב הממליצים בחיפוש עבודה, שהרבה מועמדים מוותרים עליו, הוא לבדוק אם אותו ממליץ באמת רוצה להמליץ עליכם והאם הוא האדם הכין נכון להציג אתכם בצורה חיובית מול מעסיק פוטנציאלי. חשוב לעשות שיחת הכנה עם הממליץ לגבי התפקיד הספציפי אליו אתם מועמדים מכיוון שהוא צריך לדעת לדבר על החוזקות שלכם שמתאימות ספציפית לתפקיד. "חשוב שהמועמד יבהיר לממליץ מה חשוב לחברה ואפילו כדאי לשלוח לו את הכל בכתב כדי שהוא יזכור וזה יהיה לו מול העיניים בזמן השיחה", אומרת בן אריה.

 

אורטל שריג קצבה, מנהלת גיוס בחברת ההייטק אינקרדיבילד גם כן מייחסת משקל רב לממליצים בבחירה אם להתקדם בתהליך הגיוס עם מועמד ומזהירה כי מועמדים רבים נופלים דווקא בשלב הזה. "מועמדים רבים נוטים לחשוב כי דווקא שלב הממליצים הוא השלב הקל והבטוח ולכן נוטים לייחס לו פחות חשיבות. פעמים רבות מעסיקים מקבלים המלצה לא רשמית ממישהו שמכיר את המועמד, לעיתים בלי שהמועמד יידע, מכיוון שזה קורה על פי רוב בשלבים יחסית מוקדמים בתהליך, ויותר מכך, מועמדים רבים נופלים דווקא בשלב הממליצים".

 

אורטל שריג קצבה אורטל שריג קצבה

לכן, כדי להימנע ממצב בו מעסיק יפסול את מועמדותכם בגלל המלצה לא מספיק טובה, היא מציעה לפעול בשני מישורים. בטווח הארוך, לעשות עבודת שיווק עצמי טובה בכל מקום בו אתם עובדים. להיות מודעים למתרחש, להכיר את העמיתים והקולגות, לדעת מי משפיע על מי ולהבין את מאחורי הקלעים, ליצור חברויות מקצועיות ולמתג את עצמכם בשוק כמובילי דעה. כמו כן, לא לשכוח את העמיתים שיש בחוץ, להיפגש עם אנשים, ללמוד כל הזמן ולעשות נטוורקינג.

 

בטווח הקצר, כאשר כבר נמצאים בתהליך חיפוש העבודה, ובמידה וזה אפשרי, חשוב ליידע את הסביבה הקרובה וגם את הקולגות והמנהלים לשעבר. "במהלך תהליך הקבלה לעבודה מועמדים מציינים ממליצים שונים, אולם לעתים המועמד בוחר ממליץ לא נכון או לא מסייג את ההמלצה בפני המעסיק הפוטנציאלי. כבר קרו מקרים שממליץ ממש לכלך על מועמד או לחלופין נתן עליו המלצות 'פושרות' שחיזקו את מה שחשבנו. לעתים בחרנו להמשיך ובמקרים אחרים ויתרנו בעקבות ההמלצה. אם אתם יודעים שהמצב מעט מורכב אך זה הממליץ היחיד שיש לכם תמיד מומלץ לשקף זאת למעסיק העתידי ולהכין גם אותו לשיחה", היא אומרת.

 

גם עבור מעסיקים שיחת ההמלצה היא שיחה קריטית שיכולה לאשש או להפריך את רשמיהם מהמועמד או המועמדת. "אני הבנתי על בשרי כמה חשוב להקשיב לממליצים וכמה המלצות הן חשובות. היה לי פעם מועמד שממש רציתי, רדפתי אחריו כמה שבועות וזאת למרות שהממליצים הזהירו אותי לגביו. היו לי שיחות קצרות עם מספר ממליצים שאפילו קטעתי כי לא רציתי לשמוע את מה שהיה להם להגיד ולכן התעלמתי ממה שהיה להם לומר וגייסתי את אותו מועמד בכל אופן. לצערי לאחר מספר חודשים נאלצתי לפטר אותו. בשלב זה חזרתי לאותם ממליצים מתוך סקרנות וכדי לשמוע עד הסוף את מה שהיה להם להגיד והבנתי שהכל היה לחלוטין נכון. מאז למדתי להקשיב קודם כל לממליצים על מועמד ורק לאחר מכן להתקדם", מספרת בת חן ישועה, מנכ"לית מלונות מטיילים.

 

בת חן ישועה בת חן ישועה צילום: ליאת מנדל

לכן, גם מגייסים צריכים לדעת כיצד לערוך שיחות אפקטיביות עם ממליצים. ראשית יש ליצור אמון עם הממליץ כדי לקבל את ההמלצה הכי כנה ואיכותית. "שיחת ממליצים היא בעצם מן מערכת יחסים קצרה שנבנית למטרה מסויימת ולכן חשוב לשבור את הקרח ולנהל שיחה כנה על ידי מציאת מכנים משותפים עם הממליץ, יצירת שפה משותפת והשקעת זמן ומחשבה. השיחה צריכה להיות שיחה אינטימית כי בסופו של דבר לא נקבל המלצה איכותית וטובה על המועמד אם לא נגיע ללב הממליץ", אומרת בן אריה.

 

ממליצים, אילוסטרציה ממליצים, אילוסטרציה צילום: גטי

 

 

דבר נוסף שחשוב לעשות בשיחה עם ממליצים היא לשאול שאלות פתוחות ולא סגורות וכן לפתוח יחד התלבטויות לגבי המומעד. למשל, היא ממליצה לשאול "איך אני כמנהלת עתידית יכולה לעודד את המוטיבציה של המועמד לתת תפוקות גבוהות?" או, מהצד השני, "מה 'מוריד' את אותו מועמד ויפגע ביחסים העתידיים בינינו?".

 

טיפ נוסף למגייסים הוא להתייחס לשיחה עם הממליץ כאילו אתם מנסים לגייס את הממליץ בעצמו על מנת ליצור אצלו התלהבות מהתפקיד והחברה. זאת מכיוון שהמידע סביר להניח יגיע גם אל המועמד אותו אתם מנסים לגייס.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x