שנור הפנסיות הגדול של צה"ל במבחן בג"ץ
הגדלות הרמטכ"ל מאפשרות לצה"ל להגדיל באופן מלאכותי את הוותק של מי שמשתחרר משירות קבע, וכך לנפח את קצבאות הפנסיה של הרבה מאוד אנשים. מחר ידון בג"ץ בחוקיותן של הגדלות אלה
12:4810.02.21
בתחילת השבוע קיים הקבינט המדיני-ביטחוני דיון שבסיומו אישר את דרישות ההתחמשות של צה"ל
אחרי קיפאון של 3 שנים בתוכניות הרכש. ועדיין, מחר צפוי לצה"ל דיון אפילו עקרוני יותר לעיצוב עתידו בשנים הבאות, כשבג"ץ ידון בחוקיותן של הגדלות הרמטכ"ל.
קראו עוד בכלכליסט:
- משרד המשפטים מודה: הגדלת הפנסיה לאנשי הקבע מעוררת קושי משפטי
- גנץ לנתניהו: התערב במשבר הגדלות הרמטכ"ל לפנסיות של אנשי קבע היוצאים לגמלאות
הגדלות הרמטכ"ל מאפשרות לצה"ל להגדיל באופן מלאכותי את הוותק של מי שמשתחרר משירות קבע, וכך בעצם לנפח את קצבאות הפנסיה של הרבה מאוד אנשים - בהמון כסף – ללא פיקוח של הממשלה.
ב-2018, למשל, התשלומים של מערכת הביטחון לפורשי צה"ל כהפרשה לפנסיה הסתכמו בכ-7.8 מיליארד שקל, מתוכם 1.1 מיליארד בהגדלות, כלומר תוספת על הפנסיות הקיימות, שהן, איך לומר, לא רעות בכלל (17.2 אלף שקל בחודש בממוצע). והתוספת הזו, לפי הערכות האוצר, גדלה בעשרות מיליוני שקלים בכל שנה.
הגדלות הרמטכ"ל סופגות ביקורת כבר שנים, כולל מצד מבקר המדינה, שכבר ב-2016 הבהיר שיש להסדיר אותן בחוק. עכשיו גם בג"ץ נדרש להן, בעקבות עתירה שהוגשה נגד המדינה. בית המשפט דרש מהמדינה להסדיר את העניין, בתקווה שלא יצטרך לפסוק בעצמו נגד השיטה. אבל זה כמובן לא קרה.
כי מול כל הביקורת נגד ההגדלות הללו, שהפכו למשקולת כבדה על תקציב הביטחון, עומד הלובי של מערכת הביטחון, כולל השרים המתחלפים - כיום זה בני גנץ - וכל יוצאי המערכת בשדרות השלטון השונות. דווקא עכשיו, בעיצומו של משבר כלכלי, כשהמצוקה התקציבית ברורה, לא צריך את בג"ץ כדי לסיים עם זה. צריך החלטה אמיצה של הממשלה, שתבהיר לצה"ל אחת ולתמיד שלפני שמגדילים את התקציב שלו - נגיד, כי האיום האיראני אולי גדל - עליו להפסיק את שנור הפנסיות הגדול.