$
בארץ

בדיקת כלכליסט

בחסות הקורונה: התשלום הכפול לחברה קדישא

עם פרוץ המגפה, משרד הבריאות קבע כללים לשינוע וקבורת נפטרי קורונה - ופורום חברות הקדישא נבחר לעבודה. תחילה, העבודה נעשתה ללא מכרז. בנובמבר זכה הפורום במכרז, שנותן לו תגמול מיותר וכפול על עבודה שעליה ממילא משפה אותו הביטוח הלאומי. פורום חברות הקדישא: הטענה משוללת יסוד

דורון ברויטמן 09:3810.02.21

התפרצות נגיף הקורונה בישראל הביאה לפתחה של המדינה אתגרים רבים שלא תמיד משרדי הממשלה השכילו לנהל בצורה מיטבית. עם מקרה המוות הראשון בישראל, בחודש מרץ האחרון, ולאור דיווחים על תמותה גוברת בספרד ואיטליה הבינו מוסדות המדינה כי יש להיערך לאפשרות של תמותה רחבה גם בישראל. תחת הדחיפות וחוסר הוודאות, התקשר המשרד לשירותי דת בהליך ללא מכרז עם פורום חברות הקדישא לטיפול בצרכי הקבורה של נפטרים מקורונה. במהלך חודשים אפריל-נובמבר 2020 הועבר לפורום סכום מצטבר של 8.35 מיליון שקל בתמורה לשירותים שכללו תפעול מוקד טלפוני ייעודי לנפטרי הקורונה בסך 500 אלף שקל, שינוע נפטרים על סך 4 מיליון שקל וטהרת המת על סך של 3.8 מיליון שקל. הפורום מאחד תחתיו 15 מחברות קדישא הגדולות בישראל, ובראשו עומד היו"ר הרב אברהם מנלה, מקורבו של שר השיכון יעקב ליצמן. מנלה מכהן גם כמנכ"ל חברת קדישא תל אביב, ונושא במגוון רחב של תפקידים נוספים: יו"ר מגן דוד אדום בישראל, יו"ר חברת אחוזות החוף, דירקטור בחברת החשמל ועוד.

 

בשגרה, חברות קדישא ממונות על קבורת נפטרים יהודים ומשופות על ידי הביטוח הלאומי עבור השירותים השונים בתשלום דמי קבורה שנועדו לכיסוי הוצאות הקבורה עבור כל אדם שנפטר בישראל ונקבר בה, ועבור כל תושב ישראל שנפטר מחוץ לישראל. במסגרת התשלום חברת קדישא מחויבת לספק את השירותים הבאים: הקצאת מקום קבורה, טיפול בנפטר (טהרה ותכריכים), הקצאת חזן וצוות קבורה והעברת הנפטר ממקום פטירתו בבית החולים או בקהילה למקום הקבורה כל עוד מקום הקבורה נמצא בתחום הרשות המקומית שבה חברת קדישא פועלת. חברה קדישא רשאית לגבות תשלום נוסף אך ורק כאשר משפחת הנפטר מבקשת מקום קבורה או תכריכים מיוחדים, שמירת הנפטר ו/או העברתו למקום קבורה שבו מקום הפטירה נמצא בתחום רשות מקומית שבה פועלת חברת קדישא אחרת.

 

עם תחילת המגפה, הפיץ משרד הבריאות מזכר הנחיות לטיפול בנפטר חשוד או מאומת לקורונה, בו קבע כי יש צורך בנקיטת אמצעים מיוחדים הכוללים הקמה של מתקני טהרה מבודדים, הקמה של צוות ייעודי לטיפול וטהרת הנפטר, חיטוי מקום הפטירה במקרה של פטירה בקהילה וחבישת אמצעי מיגון. עוד נקבעו נהלים לאופן שינוע הנפטר.

 

לא ברור מהן העלויות המיוחדות שנדרשו לטיפול בנפטרי הקורונה מלבד שינועם לארבעת מתקני טיהור ייעודיים למתים מהמגפה, שהוקמו בארבע ערים מרכזיות - ירושלים, תל אביב, חיפה ובאר שבע, ואמצעי חיטוי ומיגון. יש לציין כי גורמים בחברות פרטיות שנשכרו על ידי המדינה לשינוע חולי קורונה, שוודאי אמצעי המיגון הנדרשים עבורם משמעותיים יותר, טוענים כי לא קיבלו מהמדינה שום תשלום ייעודי נוסף לצורכי מיגון.

 

 

 

בתקופה המדוברת טיפל פורום חברות הקדישא ב־2,745 נפטרים חולי קורונה או כאלה שנחשדו ככאלה. מספר זה כולל גם 460 נפטרים (17%) ממגזרים אחרים שאמנם לא עברו תהליך טהרה על פי הדת היהודית אך הפורום היה אחראי לשינועם. המשמעות היא שבממוצע פורום חברות הקדישא קיבל מהמשרד לשירותי דת תשלום של 3,041 שקל בממוצע עבור נפטר קורונה. תשלום זה מצטרף לסכום של כ־6,100 שקל בממוצע שמשולם לחברות קדישא על ידי ביטוח לאומי כדמי קבורה עבור כל נפטר ישראלי באשר הוא.

 

כפל תשלומים על שינוע הנפטרים

 

המצב שנוצר הביא לכך שפורום חברות הקדישא מקבל מהמשרד לשירותי דת תשלום עבור שירותים שחברות קדישא מחויבות לספק מתוקף רישיון הקבורה שברשותה ועליהם היא מקבלת דמי קבורה, ובפרט שינוע הנפטרים ממקום פטירתם למקום קבורתם. בחלק מהמקרים אכן נדרש שינוע מיוחד, מכיוון שהליך הטהרה למתי הקורונה מתבצע רק בארבעת המתקנים הייעודיים ולא בכל עיר.

 

מתקנים אלה טיפלו בתקופה הרלבנטית ב־2,085 נפטרים: 1,303 נפטרים בתל אביב, 398 נפטרים בחיפה, 280 נפטרים בירושלים ו־104 נפטרים בבאר שבע. כיוון שכל נפטר קורונה יהודי חייב לעבור באחד ממתקני הטהרה האלו בטרם קבורתו, נוצר מצב שבו חברת קדישא מחויבת, שלא כמו בימי שגרה, לשנע את הנפטר פעמיים: פעם אחת ממקום הפטירה למתקן הטהרה ופעם שנייה ממתקן הטהרה למקום הקבורה. גורמים בפורום חברות הקדישא טוענים כי דמי הביטוח הלאומי אינם מכסים את ההוצאה הזו ובפרט כאשר הנפטר או מקום הקבורה אינם נמצאים באחת מארבע הערים שבהן פועלים מרכזי הטהרה. לאור כך נקבע המחירון של המשרד לשירותי דת שכולל גם את התשלום עבור שינוע הנפטר שמתחשב באזור מגוריו ומקום פטירתו.

 

אלא שבדיקה מעמיקה בנתוני התמותה מקורונה בישראל שמפרסם משרד הבריאות חושפת כי 45%-54% מהנפטרים עד לסוף נובמבר היו באחת מארבע הערים בהן פועלים מרכזי הטהרה הייעודים ונמצאים תחת האחריות של חברה קדישא המקומית. המשמעות היא שלפחות במקרים אלה קיבל פורום חברות הקדישא כפל תשלומים על שינוע הנפטרים אף על פי שהוא מחויב על פי חוק להעבירם ללא תשלום נוסף או לכל הפחות תשלום נוסף מינימלי עבור ציוד מיגון. יש פה תשלום כפול על שירות שמתבצע מן הסתם פעם אחת - התשלום השגרתי מביטוח לאומי, ופעם נוספת התשלום הייעודי מהמשרד לשירותי דת. הפורום קיבל 3.2 מיליון שקל עבור שינוע נפטרים יהודים, כשהמשמעות היא שמתוכו כ־1.5-1.8 מיליון שקל הנם תשלום עודף.

 

שאר הנפטרים שייכים ליישובים אחרים, ואכן נדרשו טהרה ושינוע ממרחק רב מהרגיל, ושירות זה בוצע כאמור על ידי פורום חברות הקדישא. אלא שחברת קדישא המקומית שהיתה ממונה במקרים אלה רק על הליך הקבורה – ללא הטהרה והשינוע – קיבלה מביטוח לאומי תשלום רגיל מלא.

 

כך למשל אם אדם נפטר מקורונה באשדוד, פורום חברות הקדישא מחויב לשנע אותו לאחד ממתקני הטהרה בתל אביב או באר שבע, לבצע את הטהרה, להכין אותו לקבורה ולשנע אותו בחזרה לאשדוד לקבורה. אך מי שיקבל את הכסף מביטוח לאומי היא חברת הקבורה המקומית באשדוד שמבצעת במקרה זה רק את הקבורה בפועל.

 

מימין: יו"ר פורום חברות הקדישא אברהם מנלה ומנכ"ל הביטוח הלאומי מאיר שפיגלר מימין: יו"ר פורום חברות הקדישא אברהם מנלה ומנכ"ל הביטוח הלאומי מאיר שפיגלר צילום: דנה קופל

 

 

לטענת המשרד לשירותי דת, עקב הדרישות המיוחדות זכאיות חברות הקדישא לתשלום נוסף. יחד עם זאת, ניכר כי במשרד זיהו את הבעייתיות הגלומה בתשלום כפול לחברות קדישא. כך טענה רו"ח אושרית אברמוביץ, חשבת המשרד, בדיון בוועדת המכרזים מספטמבר האחרון שעסק בנושא קבורת נפטרי קורונה: "יש לתת את הדעת לכך שבחלק מהמקרים מדובר בחברות קדישא שמחויבות ממילא להעביר את הנפטרים וזאת כחלק ממחויבותן השגרתית המתוקצבת על ידי הביטוח הלאומי. אמנם לא ניתן להשוות בין העברת נפטר רגיל להעברת נפטר החשוד או מאומת לתחלואה בקורונה ויש צורך במיגון נוסף, אולם ככל שמדובר בשינוע ממתקן רפואי, החשיפה אינה כה גדולה והמיגון הוא מינימלי".

 

הקלות במכרז חדש

 

לאחר שבתחילת המשבר נכנס פורום חברות הקדישא לפעילות בפטור ממכרז, באוגוסט יצא המשרד לשירותי דת במכרז פומבי להפעלת שירותי העברת נפטרי קורונה, הפעלת מוקד טלפוני והפעלת חדרי טהרה לנפטרים. היקף ההתקשרות עומד על 12 מיליון שקל לשנה כאשר תקופת ההתקשרות היא למשך שנה עם אפשרות לשתי הארכות של שנה כל אחת.

 

במקטע של הפעלת המוקד הטלפוני זכה פורום חברות הקדישא; במקטע השינוע זכתה גחש"א (גמילות חסד של אמת) תל אביב, חברת קדישא הגדולה בארץ וחברת הפורום, כשלמקום השני הגיעה חברת "יוסי אמבולנס"; ובמקטע הטהרה – בהפעלת מתקן טהרה ייעודי בירושלים זכתה חברה קדישא המקומית. להפעלת המתקנים בשלושת המחוזות האחרים ניגש רק פורום חברות קדישא ובהיותו מועמד יחיד זכה למעשה במכרז על אף שהצעתו במכרז נפסלה מכיוון שההצגה שהגיש חרגה מהמחיר המקסימלי שהוגדר בתנאי המכרז. בעקבות זאת, משרד הבריאות הקל בתנאים במכרז חדש שיצא בינואר, והסכים לכך שניתן יהיה להשתמש במתקן טהרה רגיל, ולא ייעודי כפי שהיה עד כה, ויהיה צורך בחיטוי מתמיד. עד שיוכרזו הזוכים במכרז החדש אין מנוס מכך שהמשך התפעול יהיה על ידי פורום חברות הקדישא.

 

בכל הנוגע לשינוע, הזוכה במכרז היא גחש"א תל אביב שבשכעת אמונה על שינוע הנפטרים בכל הארץ. על פי הצעת המכרז שלהם מחיר השינוע של הנפטרים נע בין 490 ל־1,199 שקל בתלות במקום פטירתו של הנפטר (בבית או בבית חולים) ואזור מגוריו. מדובר במחיר נמוך יותר מהמחיר הממוצע לנפטר (1,457 שקל) ששולם על ידי המשרד לשירותי דת בגין שירות זה ושהופעל קודם לכן על ידי פורום חברות הקדישא.

 

על פניו נדמה כי המכרז החדש ניסה לפתוח את אספקת השירותים לתחרות על ידי פיצולם לשלוש קטגוריות שונות, אך בפועל כמעט לא השתנה דבר ורוב השירותים מבוצעים עדיין על ידי פורום חברות הקדישא או על ידי גופים החברים בו. בכל הנוגע לבעיית התשלום הכפול הרי שהבעיה עדיין לא נפתרה. בתשובתה להשגות המכרז ציינה החשבת אברמוביץ כי "מניעת התגמול של חברות הקדישא מביטוח לאומי עבור שירותים בטיפול הנפטרים תייקר את העלות שהמדינה תאלץ לשאת בעקבות המכרז".

 

חברה קדישא בטיפול בנפטרי קורונה. לטענת המשרד לשירותי דת: "השירותים נרחבים יותר מאלה שניתנים בשגרה" חברה קדישא בטיפול בנפטרי קורונה. לטענת המשרד לשירותי דת: "השירותים נרחבים יותר מאלה שניתנים בשגרה" צילום: אלכס קולומויסקי

בנוסף, לאחרונה חברת "יוסי אמבולנס שירותים חברתיים" הגישה לבית המשפט המחוזי בירושלים עתירה נגד המשרד לשירותי דת בבקשה לבטל את המכרז בטענה להליך לא תקין לכאורה. יוסי אמבולנס הגיעה למקום השני במכרז על שירותי השינוע וטרום תקופת המכרז היא שימשה כספקית של פורום חברות הקדישא בשינוע נפטרי הקורונה. לטענת עו"ד יוסף אמר, בא כוחה של "יוסי אמבולנס", "גשח"א תל אביב הוכרזה כזוכה ראשונה בניגוד מוחלט לתנאי המכרז ולתנאי הסף בפרט. העתירה הוגשה בעקבות התעלמות הוועדה מכפל תשלום בגין השירות שהוזמן ומחריגה מסמכויות הוועדה בניגוד לתנאי המכרז, דיני המכרזים וכל דין אחר".

 

תגובת חברה קדישא תל אביב: "החברה קדישא ת"א זכתה במכרז של המשרד לשירותי דת כדין, לאחר שעמדה בכל תנאי המכרז וכל טענה לתשלום כפול הינה משוללת כל יסוד. מדובר בעתירה חסרת בסיס מצד ספק של פורום חברות הקדישא, שההתקשרות אתו הופסקה בספטמבר 2020. נדגיש כי עובדי חברות הקדישא מבצעים במהלך משבר הקורונה עבודת קודש יומם וליל, במסירות אין קץ ותוך סיכון בריאותם האישית. רק בחודש האחרון טיפלו עובדי חברות הקדישא בלמעלה מ־1,400 נפטרים וברצונם להתמקד בעשייה חשובה זו".

 

מהמשרד לשירותי דת נמסר כי "השירותים שמספקות חברות הקדישא המטפלות בנפטרי קורונה הנם שירותים נרחבים יותר מאלה שניתנים בשגרה, הן משום שקיימות הנחיות מיוחדות לגבי נפטרים אלה והן משום שהחברות מחויבות לשנע גם נפטרים שמקום קבורתם אינו תחת אחריותה של החברה המשנעת ובמקרים אלה החברה לא מקבלת את התשלום השגרתי. הדברים שנאמרו לכאורה על ידי הגברת אברמוביץ נוגעים לתכנון לטווח הארוך ואולם ביחס להתקשרות הקיימת בתחום שינוע הנפטרים היתה הסכמה פה אחד לכך שאין מניעה להתקשר עם חברות קדישא ושזו הדרך הנכונה לקבל מענה למערך הטיפול בנפטרי קורונה".

x